HomeΥΓΕΙΑΣύσταση διυπουργικής για τη φαρμακοβιομηχανία

Σύσταση διυπουργικής για τη φαρμακοβιομηχανία

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Στη σύσταση Διυπουργικής Επιτροπής για την ανάπτυξη της εγχώριας φαρμακοβιομηχανίας, προχωρά η κυβέρνηση με απόφαση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα (ΦΕΚ Β’ 2849/07-09-2016).

Ως αντικείμενο της επιτροπής ορίζεται η υλοποίηση και εξειδίκευση του σχεδίου δράσης για την ανάπτυξη της εγχώριας φαρμακοβιομηχανίας, την εξωστρέφειά της και τη μείωση της τιμής των φαρμάκων.

Σημειώνεται ότι η ανάπτυξη του εγχώριου φαρμακευτικού τομέα θα αποτελέσει και το θέμα ειδικής ημερίδας που θα πραγματοποιηθεί την επόμενη Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου από τα υπουργεία Οικονομίας, Υγείας και Παιδείας. Στην εκδήλωση θα παρουσιαστεί σχετική μελέτη για τον κλάδο.

Σε ό,τι αφορά στην επιτροπή, σ’ αυτή μετέχουν ο υπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού Γιώργος Σταθάκης, ως πρόεδρος, με αναπληρώτριά του την αρμόδια για θέματα Βιομηχανίας υφυπουργό Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού Θεοδώρα Τζάκρη, ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός και ο αναπληρωτής υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, αρμόδιος για θέματα έρευνας και τεχνολογίας, Κώστας Φωτάκης.

Όπως ορίζει η απόφαση, η επιτροπή συγκαλείται από τον πρόεδρο, ο οποίος καθορίζει και την ημερήσια διάταξη.

Στις συνεδριάσεις της επιτροπής μπορεί να καλούνται να συμμετάσχουν χωρίς δικαίωμα ψήφου και άλλοι υπουργοί, αναπληρωτές υπουργοί, υφυπουργοί, διοικητές νομικών προσώπων του δημοσίου τομέα, δημόσιοι λειτουργοί ή υπάλληλοι του δημοσίου τομέα γενικά, εμπειρογνώμονες και ιδιώτες, ανάλογα με το αντικείμενο των συζητήσεων. Η Διυπουργική Επιτροπή είναι αρμόδια για την προώθηση των επιλεγμένων μέτρων, δράσεων και ενεργειών που θα εξειδικευθούν εντός του σχεδίου δράσης για την υποστήριξη της φαρμακευτικής βιομηχανίας.

Ειδικότερα, η επιτροπή είναι αρμόδια για: α) τη χάραξη στρατηγικής και τον συντονισμό δράσεων για την υλοποίηση του σχεδίου δράσης για την ανάπτυξη του κλάδου της εγχώριας φαρμακοβιομηχανίας, β) την αξιολόγηση όλων των στοιχείων, μελετών, εισηγήσεων και προτάσεων για τη στρατηγική ανάπτυξη της εγχώριας φαρμακοβιομηχανίας, γ) τον συντονισμό των συναρμοδίων υπουργείων και τη συμβολή στη διασφάλιση κάθε μέσου και πόρου, που είναι αναγκαία για την εφαρμογή του σχεδίου, δ) την υποβολή σχετικών εισηγήσεων προς το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥΣΟΙΠ).

Η επιτροπή υποβάλλει σε τακτά χρονικά διαστήματα έκθεση στον πρωθυπουργό στην οποία αποτυπώνεται η δραστηριότητά της, ενώ γραμματειακή υποστήριξη στη Διυπουργική Επιτροπή παρέχει η Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας του υπουργείου Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού. Στα μέλη της επιτροπής δεν καταβάλλεται οποιαδήποτε αμοιβή ή αποζημίωση.

Διαφήμιση
Διαφήμιση