HomeΚΡΗΤΗΕπιστολή διαμαρτυρίας για τα σχολεία στο Σγουροκεφάλι – Τί λένε οι τοπικοί φορείς

Επιστολή διαμαρτυρίας για τα σχολεία στο Σγουροκεφάλι – Τί λένε οι τοπικοί φορείς

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Με μία επιστολή διαμαρτυρίας εκφράζουν τον προβληματισμό τους και την αντίθεσή τους στην αρνητική απόφαση του δημοτικού συμβουλίου Χερσονήσου για τα σχολεία στο Σγουροκεφάλι οι τοπικοί φορείς της περιοχής.

Οι φορείς απέστειλαν την επιστολή – ψήφισμα στην Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης την οποία κοινοποίησαν και στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Ηρακλείου.

Αναλυτικά η επιστολή!

Η  τοπική κοινωνία και οι εκπρόσωποι της κοινότητας Σγουροκεφαλίου είναι έντονα θορυβημένοι μετά τη λήψη της αρνητικής απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου Χερσονήσου  για τη μεταστέγαση του Νηπιαγωγείου Επισκοπής στο Σγουροκεφάλι και τη συγχώνευση των Δημοτικών Σχολείων στην Επισκοπή. Μια απόφαση που αποτελεί κατάφωρη παραβίαση της θετικής πρότασης της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης , η οποία και διατυπώνει τους λόγους καταλληλότητας του κτιριακού συγκροτήματος του Σγουροκεφαλίου στο  με Αρ.Πρωτ. :10680/17-8-16 έγγραφο και η οποία έχει ως εξής:

Προτείνεται : 1. Η μεταστέγαση του Νηπιαγωγείου Επισκοπής στους χώρους του Δημοτικού Σχολείου και του Νηπιαγωγείου Σγουροκεφαλίου.

Η μεταστέγαση αυτή θα απελευθερώσει τις 2 αίθουσες του, οι οποίες θα δοθούν προς χρήση στο Δημοτικό Σχολείο Επισκοπής και το οποίο θα επιτρέψει στους μαθητές του αλλά και στους εκπαιδευτικούς του να εργαστούν σε ένα καλύτερο, άνετο και λειτουργικό περιβάλλον, με θετικά αποτελέσματα για όλους. Επιπλέον η μεταστέγαση αυτή του Νηπιαγωγείου δεν δημιουργεί επιπλέον κόστος μεταφοράς καθόσον ο αριθμός των μεταφερόμενων μαθητών παραμένει ο ίδιος, απλά αλλάζει ο προορισμός, ούτε και ιδιαίτερα προβλήματα λόγω της μικρής απόστασης των δύο χωριών μεταξύ τους.

  1. Η αναστολή λειτουργίας Δημοτικού Σχολείου Σγουροκεφαλίου και η μετεγγραφή των μαθητών του στο Δημοτικό Σχολείο Επισκοπής. Αυτό θα δώσει τη δυνατότητα στους 9 μαθητές 1/θέσιου Δημοτικού Σχολείου Σγουροκεφαλίου για περισσότερες και ποιοτικότερες ευκαιρίες μάθησης που παρέχει ένα πολυθέσιο σχολείο, όπου επιπλέον, από το σχολικό έτος 2016-17, θα διδάσκονται από εκπαιδευτικούς ειδικοτήτων σε όλες τις τάξεις και τα μαθήματα Φυσικής Αγωγής, των Αγγλικών. Τ.Π.Ε (Πληροφορική), Εικαστικά, Θεατρική Αγωγή και δεύτερη ξένη γλώσσα (Γαλλικά ή Γερμανικά) στις  Έ και ΣΤ΄ τάξεις.

Δυστυχώς λόγοι μικροπολιτικής σκοπιμότητας, οικονομικών συμφερόντων και τοπικιστικού φανατισμού επηρέασαν την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου . Μια απόφαση που αξίζει να σημειωθεί , παρά το αρνητικό της αποτέλεσμα, ότι οι θετικοί ψήφοι ήταν περισσότεροι , συνηγορώντας στο περιεχόμενο  του εκπαιδευτικού νόμου και της κρατούσας λογικής.

Λαμβάνοντας υπόψη  και τη σχετική ενημέρωση του  Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του Νηπιαγωγείου Επισκοπής προς την Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ηρακλείου μετά από τη Γενική Συνέλευση που έλαβε χώρα την Τετάρτη 6 Απριλίου 2016,  κατέγραψε και σας κοινοποίησε τα εξής προβλήματα:

  1. Έλλειψη κτιρίου στέγασης του Νηπιαγωγείου Επισκοπής.
  2. Ο χώρος που στεγάζεται αυτήν την στιγμή το Νηπιαγωγείο Επισκοπής με το Δημοτικό Επισκοπής, περιλαμβάνει δύο μικρές αίθουσες στις οποίες επιτελούνται όλες οι διαδικασίες της λειτουργίας του Νηπιαγωγείου, με συγκεκριμένες αρκετές ελλείψεις:

Α. Έλλειψη χώρου ανάπαυσης των παιδιών.

Β. Έλλειψη κουζίνας και τραπεζαρίας.

Γ. Έλλειψη αποθηκευτικού χώρου.

Δ. Έλλειψη βιβλιοθήκης.

Ε. Έλλειψη γραφείου Νηπιαγωγών.

Στ. Γενικότερα προβλήματα υποδομής, ασφάλειας, μόνωσης του κτιρίου.

Ζ. Ο προαύλιος χώρος που υπάρχει είναι ακατάλληλος για παιδιά νηπιακής ηλικίας και χρησιμοποιείται από κοινού με τα παιδιά του Δημοτικού Σχολείου Επισκοπής.

Απαιτούμε άμεση επίλυση των παραπάνω υπαρκτών προβλημάτων του Νηπιαγωγείο Επισκοπής, πριν την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς. Να δοθεί άμεση λύση, η οποία να πληροί  τις προδιαγραφές στέγασης, που αφορούν τα Νηπιαγωγεία, βάση Νόμου.

Καθώς επίσης σας παραθέτουμε το Ψήφισμα Γενικής Συνέλευσης Μελών Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων Δημοτικού Σχολείου Επισκοπής προς τον Δήμο Χερσονήσου Πρωτοβάθμιας Σχολικής Επιτροπής  το οποίο κοινοποιήθηκε και στη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Νομού Ηρακλείου.

Την 7Η Απριλίου 2016 έγινε η Γενική Συνέλευση των Μελών του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων, του Δημοτικού Σχολείου Επισκοπής, παρουσία μέλους του Τοπικού Συμβουλίου Επισκοπής. Συζητήθηκαν τα προβλήματα που ταλανίζουν το σχολείο μας και μετά από διεξοδική συζήτηση, η Γ.Σ. αποφάσισε όπως κοινοποιηθούν τα κτιριακά προβλήματα που αντιμετωπίζει το Δημοτικό Σχολείο Επισκοπής, όπως είχε γίνει και με το έγγραφο του Συλλόγου με αριθμό πρωτοκόλλου (Δήμου Χερσονήσου) 1633/23-1-12 καθώς επίσης και με έγγραφο προς το Δήμο Επισκοπής το 2007.

Τα προβλήματα αυτά, τα οποία συνεχίζουν να υφίστανται, είναι τα κάτωθι:

  1. Δεν επαρκούν οι υπάρχουσες αίθουσες του σχολείου.

Εν όψει της πιθανής έγκρισης της δημιουργίας του Τμήματος Ένταξης, το οποίο είναι μεγάλης σημασίας για όλους μας, το σχολείο δεν θα έχει πλέον καμία διαθέσιμη αίθουσα. Δεν υπάρχει αίθουσα πολλαπλών χρήσεων στο σχολείο, ενώ η πρώτη τάξη τώρα είναι εντελώς οριακή στο να διασπαστεί λόγω αριθμού παιδιών. Σε περίπτωση που έρθει την επόμενη χρονιά για εγγραφή άλλο παιδάκι στην τάξη αυτή, τότε θα δημιουργηθεί πρόβλημα.

  1. Αναβάθμιση Ποιότητας Αιθουσών.

Υπάρχει αίθουσα η οποία έχει χωριστεί (2/3, 1/3) στο παρελθόν για την κάλυψη τότε αναγκών με αποτέλεσμα η τωρινή Τετάρτη Τάξη να κάνει μάθημα σε αίθουσα η οποία έχει τα 2/3 του πραγματικού εμβαδού της τάξης και κάποια παιδάκια κάθονται κολλητά σε καλοριφέρ. 2 αίθουσες είναι ενωμένες με απλή αναδιπλούμενη πόρτα χωρίς να υπάρχει ηχομόνωση μεταξύ των αιθουσών ενώ υπάρχει και μια αίθουσα η οποία είναι στο κάτω διάζωμα και έχει μόνο ένα παράθυρο και μία πόρτα για φωτισμό και εξαερισμό.

  1. Αναβάθμιση Ποιότητας Κτιρίου

Το κτίριο χρήζει συνολικής αναβάθμισης καθότι υπάρχουν προβλήματα με τα κουφώματα του τόσο στα παράθυρα όσα και στις κεντρικές εισόδους. Επίσης μετά την τελευταία φορά που είχε ισχυρούς ανέμους αποκολλήθηκαν κεραμίδια από τη στέγη του κτιρίου τα οποία έπεσαν στη βόρεια πλευρά του σχολείου χωρίς ευτυχώς τραυματισμούς ή πρόκληση άλλων ζημιών.

Για όλα τα παραπάνω ζητάμε την συνδρομή του Τοπικού Συμβουλίου και τη βοήθεια του Δήμου προκειμένου να λυθούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, για να μην αντιμετωπίσουμε προβλήματα στην επερχόμενη σχολική χρονιά.

Με αυτά τα δεδομένα έχουν τεθεί δύο  πολύ σοβαρά θέματα που παρακαλούμε τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας να επανεξετάσει:

α) την αδυναμία λειτουργίας του Δημοτικού Σχολείου Επισκοπής.

Συνοπτικά αναφέρουμε συσσώρευση υπεράριθμων παιδιών στις τάξεις, ανυπαρξία αιθουσών για το μάθημα της Πληροφορικής και του τμήματος  Ένταξης. Μη λειτουργία κυλικείου   και παρατήρηση προβλήματος ελεύθερης εμπορίας  ακατάλληλων για μαθητές ειδών διατροφής από τα σχολικά κάγκελα εν ώρα διαλλείματος .

β) το ενδεχόμενο να κλονισθεί η  υγεία  των Νηπίων.

Το κυριότερο πρόβλημα υγείας που θα δημιουργηθεί στα παιδιά του Νηπιαγωγείου τα οποία είναι μικρά παιδιά με ανώριμο ανοσοποιητικό στοιβαγμένα σε σκοτεινές  δύσοσμες αίθουσες που θυμίζουν αποθήκες για άχρηστο υλικό.

Μια και υπάρχει αυτή η διχογνωμία και η ασάφεια στην κατανομή των αρμοδιοτήτων, με την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Χερσονήσου  να έχει γνωμοδοτικό και μόνο χαρακτήρα και να στερείται της αποφασιστικής αρμοδιότητας, με ένα αποτέλεσμα που επί της ουσίας και στη βάση του  στερείται νομιμότητας εφόσον απουσιάζει η μελέτη της τεχνικής υπηρεσίας του Δήμου που είναι αρμόδια για τα σχολικά κτίρια.

Να μην γίνει ανεκτό  από την υπηρεσία σας και να μην  επιτρέψετε να στεγαστούν τα παιδιά σε ακατάλληλες αίθουσες χωρισμένες με νοβοπάν, σε χώρους πρώην κυλικείων  και διαδρόμους μεταποιημένους σε σχολικές αίθουσες.

Παρακαλούμε την υπηρεσία σας με γονική ευαισθησία αλλά και με το σκεπτικό της εφαρμογής της απόφασης της για λήψη πρωτοβουλίας, για την κλιμάκωση ενεργειών, προκειμένου να υλοποιηθεί η λογική του εκπαιδευτικού νόμου, η εύρυθμη λειτουργία των κτιριακών συγκροτημάτων και των δύο κοινοτήτων και πρωτίστως  ό,τι το θέμα της επαπειλούμενης υγείας των μικρών παιδιών υπαγορεύει.

Οποιοσδήποτε αλλότριος παράγοντας από οπουδήποτε κι αν εκπορεύεται και με οποιονδήποτε τρόπο εκφράζεται, να παραγκωνιστεί προκειμένου να εξυψωθεί και να επικρατήσει ο παιδαγωγικός ρόλος που η υπηρεσία σας άλλωστε εκπροσωπεί.

Παρακαλούμε για τη λήψη των απαιτούμενων αποφάσεων και ενεργειών.

Μετά τιμής

οι τοπικοί φορείς Σγουροκεφαλίου

Τοπικό Συμβούλιο

Εκκλησιαστικό Συμβούλιο

Αγροτικός Συνεταιρισμός

Πολιτιστικός Σύλλογος

Διαφήμιση
Διαφήμιση