HomeΚΡΗΤΗΝΔ: «Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης οικειοποιείται τη δουλειά των προκατόχων του!»

ΝΔ: «Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης οικειοποιείται τη δουλειά των προκατόχων του!»

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Σφοδρή επίθεση στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Ε. Αποστόλου, με αφορμή τις ανακοινώσεις της ηγεσίας του Υπουργείου για το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης εξαπολύει σε ανακοίνωσή του ο γραμματέας της ΝΔ Λευτέρης Αυγενάκης.

Στη σχετική ανακοίνωση επισημαίνονται χαρακτηριστικά τα εξής:

«Η προσπάθεια του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Ε. Αποστόλου, κατά τη συνέντευξη Τύπου, να οικειοποιηθεί το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2014-2020 είναι ανεκδιήγητη, αν και δεν μας εκπλήσσει ως τακτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Το ΠΑΑ 2014-2020 σχεδιάστηκε, εκπονήθηκε και υποβλήθηκε προς έγκριση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον Ιούλιο του 2014, επί θητείας του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Βουλευτή Πέλλας της Ν.Δ., κ. Γιώργου Καρασμάνη.

Ο κ. Αποστόλου προσπαθεί να πείσει τους αγρότες και τους Έλληνες πολίτες ότι το ΠΑΑ 2014-2020 αποτελεί δικό του «επίτευγμα», χωρίς βέβαια να κάνει καμία αναφορά στην, κατά δύο ολόκληρα χρόνια, καθυστέρηση στην έναρξη εφαρμογής του. Επίσης, «ξέχασε» να αναφέρει:

Η κυβέρνηση της ΝΔ ήταν αυτή που διασφάλισε τα 6 δις ευρώ του ΠΑΑ 2014 -2020 (4,7 δις κοινοτική και 1,3 δις εθνική & ιδιωτική συμμετοχή), καθώς και τα 14 δις των άμεσων ενισχύσεων στους αγρότες. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δεν αύξησε ούτε κατά 1 ευρώ την κοινοτική συμμετοχή στη χρηματοδότηση του Προγράμματος, ούτε το αναμόρφωσε, αλλά αποδέχθηκε τις παρατηρήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Το πρόγραμμα που εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι αυτό που αρχικά υποβλήθηκε από τη δική μας κυβέρνηση στις 17-07-2014. Τα ίδια ακριβώς μέτρα και δράσεις χωρίς να προστεθεί ούτε ένα ευρώ και με ορισμένες μόνο αυξομειώσεις ως προς τα κονδύλια του, οι οποίες προήλθαν από τα 902 εκατ. ανειλημμένων υποχρεώσεων του προηγούμενου Προγράμματος, που μεταφέρθηκαν το 2015 στο καινούριο Πρόγραμμα, μειώνοντάς έτσι κατά 21% τις δαπάνες σε βάρος του νέου Προγράμματος, λόγω της κυβερνητικής απραξίας.

Έκπληξη προκαλεί και η αναφορά του κ. Υπουργού ότι θα προκηρύξει μόλις 5 μέτρα, αφού τα μέτρα του νέου Επιχειρησιακού Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης είναι 20 συνολικά. Τα υπόλοιπα 15 παραμένουν ξεχασμένα;

Είναι άξιο αναφοράς ότι η προκήρυξη για την εξισωτική αποζημίωση του έτους 2016 με 150 εκατ., είναι μια συνήθης ετήσια διαδικασία. Και να θυμίσουμε ότι ήταν η δική μας κυβέρνηση που διασφάλισε την εξισωτική αποζημίωση για την περίοδο 2015-2020 με 500 εκατ. ευρώ (κοινοτικός Κανονισμός 1378/2014, που δημοσιεύτηκε στην επίσημη εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις 23/12/2014) .

Η κυβέρνηση της ΝΔ αποφάσισε και εφάρμοσε το «ιστορικό βήμα» της εκχώρησης του 1/3 των κονδυλίων (1,8 δις ευρώ) του νέου ΠΑΑ στις 13 Περιφέρειες με στόχο τη μείωση της γραφειοκρατίας στη λήψη των αποφάσεων και στην έγκριση των επενδύσεων, την προώθηση της αποκέντρωσης και την τόνωση της τοπικής οικονομίας. Και αυτό επιχειρεί να οικειοποιηθεί ο κ. Αποστόλου. Τι κι αν το ΠΑΑ 2014-2020 παρουσιάστηκε στις 18 Δεκεμβρίου 2014 στους εκπροσώπους της Περιφερειακής και Τοπικής Αυτοδιοίκησης; Τι κι αν η σημερινή ηγεσία του Υπουργείου δεν έχει αλλάξει ούτε ένα από τα μέτρα και τα ποσοστά των κονδυλίων του Προγράμματος προς τις Περιφέρειες; Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι εκχωρήθηκαν στο 100% σχέδια βελτίωσης, νέο LEADER, δασική οδοποιία, αγροτική οδοποιία, κτηνοτροφικά Πάρκα & Ζώνες, ενισχύσεις εκκίνησης επιχείρησης για νέους αγρότες, ενισχύσεις εκκίνησης επιχείρησης για μη γεωργικές δραστηριότητες σε αγροτικές περιοχές, ενισχύσεις για την ανάπτυξη μικρών εκμεταλλεύσεων, εγγειοβελτιωτικά για έργα έως 2,2 εκ. ευρώ, ενίσχυση οριζόντιας και κάθετης συνεργασίας μεταξύ φορέων της αλυσίδας εφοδιασμού για τη δημιουργία και την ανάπτυξη των βραχέων αλυσίδων εφοδιασμού και των τοπικών αγορών συμπεριλαμβανομένων των δραστηριοτήτων προώθησης σε τοπικό επίπεδο, καθώς και η ίδρυση και λειτουργία επιχειρησιακών ομάδων της Ευρωπαϊκής Σύμπραξης Καινοτομίας για την παραγωγικότητα και τη βιωσιμότητα της γεωργίας, συμπεριλαμβανόμενων των δικτύων και συμπλεγμάτων φορέων στο 40%.

Επίσης, επί θητείας του κ. Καρασμάνη κατατέθηκε στην Κομισιόν (Οκτώβριος 2014) το νέο Ε.Π. για την Αλιεία και τη Θάλασσα 2014-2020, συνολικού προϋπολογισμού 523,4 εκ. ευρώ. Ένα πρόγραμμα, που ενισχύει την απασχόληση με νέες επενδύσεις στη μεταποίηση, στις υδατοκαλλιέργειες και τον αλιευτικό τουρισμό. Δυστυχώς, ο κ. Αποστόλου έχει προκηρύξει μέχρι σήμερα μόλις το 10% του προγράμματος (54 εκ. ευρώ), χωρίς να έχει γίνει γνωστό πότε οι συγκεκριμένες πιστώσεις θα φτάσουν στους δικαιούχους επενδυτές.

Επίσης, ενώ διανύουμε μια περίοδο όπου υπάρχει έξαρση νόσων στα ζώα και μεγάλες απώλειες στο ζωικό κεφάλαιο των κτηνοτρόφων, η ηγεσία του Υπουργείου μείωσε κατά 20 εκ. ευρώ (κατά 67%) το ποσό για τα μέτρα υπέρ της καλής διαβίωσης των ζώων. Μπορεί ο κ. Υπουργός να απαντήσει στους κτηνοτρόφους για ποιο λόγο;

Παράλληλα, κατήργησε τον αρχικό προϋπολογισμό 10 εκ. ευρώ (ο οποίος θα αυξάνονταν στα 200 εκατ. ευρώ) που είχαμε υποβάλει στην Επιτροπή, για την κάλυψη από τον ΕΛΓΑ συγκεκριμένων ασφαλιστικών κινδύνων στη φυτική και ζωική παραγωγή! Και αυτό, γιατί ο κ. Υπουργός δεν κατέθεσε τη σχετική μελέτη στην Κομισιόν, παρά το γεγονός ότι είμαστε σε μια περίοδο που οι ζημιές στην αγροτική παραγωγή αυξάνονται συνεχώς λόγω των δυσμενών κλιματολογικών φαινομένων. Μπορεί να απαντήσει γιατί ο κ. Υπουργός στους πληγέντες αγρότες;

Η κυβέρνηση αντί να επισπεύσει τις διαδικασίες για το νέο Πρόγραμμα και την απορρόφηση των 6 δις (που έχουν πολλαπλασιαστικό χαρακτήρα για την τόνωση της τοπικής και εθνικής οικονομίας) στερεί, με την ανικανότητα της και τις αλλεπάλληλες καθυστερήσεις, πολύτιμους πόρους και ρευστότητα από τους αγρότες και την αγορά. Παράλληλα, την ίδια ώρα αυξάνει φόρους, εισφορές, ΦΠΑ, ειδικούς φόρους και μειώνει μισθούς, συντάξεις και διαθέσιμο εισόδημα.

Ο λαός δεν αντέχει άλλο! Οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι δεν σας αντέχουν άλλο!»

Διαφήμιση
Διαφήμιση