HomeΚΟΣΜΟΣΕντείνονται οι διαβουλεύσεις ΗΠΑ- Ρωσίας για επίλυση της κρίσης στη Συρία

Εντείνονται οι διαβουλεύσεις ΗΠΑ- Ρωσίας για επίλυση της κρίσης στη Συρία

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Για τη Γενεύη αναχώρησε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι που θα έχει σήμερα συνομιλίες με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ, στο πλαίσιο των συνεχιζόμενων προσπαθειών για συμφωνία ανάμεσα στην Ουάσινγκτον και τη Μόσχα για τη διευθέτηση της συριακής κρίσης.

Η είδηση επιβεβαιώθηκε από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ – μόλις μία ώρα αφότου ανέφερε πως δεν έχει να ανακοινώσει κανένα ταξίδι του επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας.

Δεν δόθηκε κάποια εξήγηση για τη μεταβολή της αμερικανικής στάσης.

«Η συνάντησή τους ακολουθεί τις πρόσφατες συνομιλίες και θα επικεντρωθεί στη μείωση της βίας, την επέκταση της ανθρωπιστικής βοήθειας που χορηγείται στον συριακό λαό και τις προόδους προς μια πολιτική λύση ώστε να τερματιστεί ο εμφύλιος πόλεμος στη Συρία», συνόψισε ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Τζον Κίρμπι.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ δεν διευκρίνισε πότε ακριβώς θα γίνει η συνάντηση των δύο υπουργών, πάντως ο Κέρι θα βρίσκεται στην ελβετική πόλη το αργότερο την Παρασκευή το πρωί.

Οι συνομιλίες τους στη Γενεύη είχε ανακοινωθεί ήδη την Τετάρτη από τη ρωσική διπλωματία – σύμφωνα με την οποία προγραμματιζόταν να γίνουν την Πέμπτη και την Παρασκευή – αλλά η Ουάσινγκτον είχε αρνηθεί μέχρι και την τελευταία στιγμή να επιβεβαιώσει ότι ο Κέρι θα έκανε το ταξίδι.

Οι Κέρι και Λαβρόφ μίλησαν ξανά τηλεφωνικά χθες, κυρίως για την ενδεχόμενη «ρωσοαμερικανική συνεργασία με στόχο να καταστραφούν οι τρομοκρατικές οργανώσεις οι οποίες δρουν στη Συρία, την επίλυση των ανθρωπιστικών προβλημάτων και την προώθηση μιας πολιτικής διευθέτησης», σύμφωνα με το ρωσικό ΥΠΕΞ, το οποίο διευκρίνισε πως η συζήτηση έγινε με πρωτοβουλία των ΗΠΑ.

Έπειτα από πεντέμισι χρόνια χάους στη Συρία και τέσσερις μήνες πριν από το τέλος της προεδρίας του Μπαράκ Ομπάμα, ο Κέρι διαπραγματεύεται εντατικά με τον Λαβρόφ το τελευταίο διάστημα σε μια προσπάθεια να υπάρξει μια συμφωνία για να επιλυθεί η συριακή κρίση. Είναι αμέτρητες οι συναντήσεις στις τέσσερις γωνιές του κόσμου ανάμεσα στους δύο ΥΠΕΞ, με τις πιο πρόσφατες στο περιθώριο της συνόδου της G20 στην Κίνα την 4η και 5η Σεπτεμβρίου και προηγουμένως στη Γενεύη την 26η Αυγούστου.

Οι δύο μεγάλες δυνάμεις, οι οποίες υποστηρίζουν αντίπαλα στρατόπεδα στον συριακό πόλεμο, επιδιώκουν να ξαναρχίσει η διαδικασία εφαρμογής ειρηνευτικού σχεδίου που είχε υιοθετηθεί στα τέλη του 2015 από τη διεθνή κοινότητα και προβλέπει διαρκή κατάπαυση του πυρός, διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας και πολιτική μετάβαση.

Μόσχα και Ουάσινγκτον συζητούν εξάλλου εδώ και μήνες το ενδεχόμενο να εντείνουν τη στρατιωτική τους συνεργασία ώστε να τηρηθεί η κατάπαυση του πυρός και να εξουδετερωθούν οι τζιχαντιστικές οργανώσεις.

Όμως οι αμερικανορωσικές επαφές δεν έχουν μέχρι τώρα κάποιο απτό αποτέλεσμα, μολονότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν μίλησε για «κάποια προσέγγιση των θέσεων» των δύο πλευρών έπειτα από άτυπη συνάντηση που είχε με τον Αμερικανό πρόεδρο Ομπάμα στο περιθώριο της G20 τη Δευτέρα.

Ο Λαβρόφ, ο οποίος βρίσκεται στη Γενεύη από χθες Πέμπτη, συναντήθηκε με τον Ειδικό Απεσταλμένο του ΟΗΕ για τη Συρία Στάφαν ντε Μιστούρα, στον οποίο έχει ανατεθεί να συντονίζει τις διπλωματικές προσπάθειες για τον τερματισμό του συριακού πολέμου.

Στις συζητήσεις, η Ρωσία επιμένει οι οργανώσεις της αντιπολίτευσης τις οποίες υποστηρίζουν οι ΗΠΑ και συμμαχικά τους κράτη του Κόλπου να διαχωριστούν από τους τζιχαντιστές της αλ Κάιντα, ειδικά σε πόλεις όπως το Χαλέπι. Η Ουάσινγκτον από την πλευρά της απαιτεί να σταματήσουν τα από αέρος πλήγματα της συριακής Πολεμικής Αεροπορίας.

Newsbeast.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση