HomeΚΟΣΜΟΣΗ εξάωρη εργασία κάνει καλό – Να τι συνέβη στη Σουηδία

Η εξάωρη εργασία κάνει καλό – Να τι συνέβη στη Σουηδία

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Μελέτη επιβεβαιώνει κάτι για το οποίο γίνονται πολλές συζητήσεις χρόνια τώρα: ότι λιγότερες ώρες δουλειάς δεν κάνουν καλό μόνο στην υγεία αλλά μας κάνουν και πιο παραγωγικούς.

Πέρυσι, η κυβέρνηση της Σουηδίας χρηματοδότησε το γηροκομείο Svartedalens για ένα πείραμα με νοσηλευτικό προσωπικό που εργάζεται έξι ώρες την ημέρα αντί για οκτώ. Σκοπός ήταν να συγκρίνουν τις νοσοκόμες που εργάζονται έξι ώρες την ημέρα, με μια ομάδα σε παρόμοια ρύθμιση. Ένας, λοιπόν, από τους τρόπους που η μελέτη αξιολόγησε την παραγωγικότητα του προσωπικού ήταν συγκρίνοντας την ποιότητα της φροντίδας που παρείχε η κάθε ομάδα νοσοκόμων.

Όσο για τα αποτελέσματα; Ήταν ξεκάθαρα. Η συντριπτική πλειοψηφία των νοσηλευτών που εργάστηκαν έξι ώρες ήταν στην πραγματικότητα πιο παραγωγικοί από εκείνους που εργάστηκαν περισσότερες ώρες.

Όσο για τα αποτελέσματα; Aυτά ήταν ξεκάθαρα. Η συντριπτική πλειοψηφία των νοσηλευτών που εργάστηκαν έξι ώρες ήταν στην πραγματικότητα πιο παραγωγικοί από εκείνους που εργάστηκαν περισσότερες ώρες.

Πιο αναλυτικά, 68 από τις νοσηλεύτριες που εργάζονταν έξι ώρες πήραν τις μισές ημέρες αναρρωτικής άδειας συγκριτικά με τους υπολοίπους. Ακόμη, οι νοσοκόμες που εργάζονταν λιγότερες ώρες ήταν πιο ευτυχισμένες. Ανέφεραν συγκεκριμένα ότι είναι 20% πιο ευτυχισμένες και, ως εκ τούτου θα έκαναν 64% περισσότερες δραστηριότητες με τους ασθενείς.

Δεδομένου ότι το πείραμα επικεντρώθηκε στον τομέα της υγείας, οι επιτυχίες δεν είναι εγγυημένες για παράδειγμα, στον τομέα των οικονομικών.

Protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση