HomeΚΟΣΜΟΣΕρντογάν: Επιμένει για δημιουργία «ζώνης ασφαλείας» στη Συρία

Ερντογάν: Επιμένει για δημιουργία «ζώνης ασφαλείας» στη Συρία

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Κάλεσμα για «μια ζώνη ασφαλείας» στην Συρία απήθυνε ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προς τις παγκόσμιες δυνάμεις στην σύνοδο κορυφής του G20. Σε αυτή τη “ζώνη ασφαλείας” δεν θα σημειώνονται μάχες και θα βοηθήσει στον περιορισμό των μεταναστευτικών ροών από την αραβική χώρα.

Μιλώντας από την Κίνα, όπου διεξάγεται η σύνοδος των G20, ο Ερντογάν επανέλαβε την πρόταση για μια «ζώνη απαγόρευσης πτήσεων» στην Συρία κατά την διάρκεια των συνομιλιών του με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν και τον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα.

Σε μια προσπάθεια να προστατέψει τα σύνορα της, όπως υποστηρίζει η Άγκυρα, τουρκικές δυνάμεις εισέβαλαν στην βόρεια Συρία πριν περίπου δύο εβδομάδες, απωθώντας τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους και Κούρδους μαχητές από μια έκταση 90χλμ.

«Οι Σύροι πολίτες που βρίσκονται στην χώρα μας και όσοι θέλουν να μεταναστεύσουν από την Συρία μπορούν τώρα να βρουν την ευκαιρία να ζήσουν πιο ειρηνικά στην πατρίδα τους και στις κατοικίες τους», δήλωσε ο Ερντογάν, αναφερόμενος στην περιοχές που εκκαθαρίστηκαν από μαχητές.

«Μια ζώνη απαγόρευσης πτήσεων μπορεί να δημιουργηθεί εκεί και αυτή ήταν η πρόταση που έκανα και στον Ομπάμα και στον Πούτιν. Αυτό θα επιτευχθεί με τις δυνάμεις του δυτικού συνασπισμού. Κάνουμε προσπάθεια για να προχωρήσουμε σε αυτό το βήμα», δήλωσε σε μια συνέντευξη Τύπου.

Η Τουρκία είχε προτείνει μια αντίστοιχη «ζώνη ασφαλείας», που θα απλώνεται σε περιοχή 40χλμ στα σύνορα των δύο χωρών στην σύνοδο κορυφής των G20 της περασμένης χρονιάς στην τουρκική πόλη Αντάλια, χωρίς όμως να γίνει αποδεκτή. Μια διεθνής δύναμη που θα ελέγχει την ζώνη απαγόρευσης πτήσεων είναι αναγκαία για την προστασία της περιοχής από αεροπορικούς βομβαρδισμούς.

«Στην σύνοδο κορυφής στην Αντάλια, είπαμε επίμονα σε όλους τους ηγέτες ότι μπορούμε να λύσουμε την μεταναστευτική κρίση, ορίζοντας μια ζώνη ασφαλείας», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος από την Κίνα. «Τώρα, σε αυτή την σύνοδο επίσης, φέραμε αυτό το θέμα με όλους τους φίλους μας», πρόσθεσε.

Παράλληλα ο Ερντογάν τόνισε πως συνεργάζεται με τις δυνάμεις του δυτικού συνασπισμού (υπό την ηγεσία των ΗΠΑ) και την Ρωσία για την εφαρμογή μιας εκεχειρίας στο Χαλέπι πριν την έναρξη της μουσουλμανικής γιορτής Έιντ αλ Άντχα, που αναμένεται να ξεκινήσει στις 11 Σεπτεμβρίου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαφήμιση
Διαφήμιση