HomeΚΡΗΤΗΈρευνα: Οι Πανεπιστημιουπόλεις και τα… καλά τους – Τι λένε για την Κρήτη

Έρευνα: Οι Πανεπιστημιουπόλεις και τα… καλά τους – Τι λένε για την Κρήτη

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Έχει περάσει μία εβδομάδα από την ανακοίνωση των βάσεων στις Ανώτατες Σχολές της χώρας και οι νέοι φοιτητές έχουν ξεκινήσει να προετοιμάζονται για την έναρξη του χειμερινού εξαμήνου.

Έχει έρθει η κατάλληλη στιγμή να αναζητήσουν το πώς θα έχουν πρόσβαση στη Σχολή τους, να μάθουν πληροφορίες για το Τμήμα τους και φυσικά, θα πρέπει να βρίσκονται σε αναμονή για να μην χάσουν τις ημερομηνίες εγγραφής. Για εκείνους όμως που πέρασαν σε άλλη πόλη υπάρχει ένα ακόμα βάρος, αυτό της μετακόμισης.

Όμως, αρκετοί πρωτοετείς που δεν είναι σωστά ενημερωμένοι συχνά πέφτουν σε παγίδες, καθώς αναζητούν σπίτι «στα τυφλά», με αποτέλεσμα να νοικιάζουν σπίτι στη «λάθος περιοχή» και να συχνάζουν στα «λάθος μέρη», που στη γλώσσα των φοιτητών είναι τα μαγαζιά εκείνα που σερβίρουν ακριβά ποτά και που η διαρρύθμισή τους δεν ευνοούν τον χορό.

Μέχρι να αρχίσει το δεύτερο εξάμηνο οι περισσότεροι έχουν ήδη μάθει τα κατατόπια, όμως είναι αναγκασμένοι να παραμείνουν στο σπίτι που έχουν νοικιάσει μέχρι τη λήξη του συμβολαίου τους. Η ενημέρωση μέσω των «παλαίμαχων» φοιτητών είναι σημαντική, καθώς μπορούν να δώσουν χρήσιμες πληροφορίες για τις περιοχές όπου συνήθως διαμένουν οι φοιτητές.

Η HuffPost Greece μίλησε με φοιτητές -και αποφοίτους- από ΑΕΙ και ΤΕΙ μερικών από των μεγαλύτερων φοιτητουπόλεων της Ελλάδας και εντόπισε τα φοιτητικά hotspots σε κάθε μία από αυτές.

Ρέθυμνο: Ρακί, βουτιές στην θάλασσα και βόλτες στην Παλαιά Πόλη

Το Ρέθυμνο είναι μια πόλη που σφύζει από ζωή χειμώνα-καλοκαίρι. Τους θερινούς μήνες κατακλύζεται από τουρίστες, ενώ τον χειμώνα επιστρέφουν οι φοιτητές. Είναι μια πόλη γνωστή για το φαγητό της, την Παλιά της Πόλη, αλλά και για το καρναβάλι της.

Όπως είπε ο Γιώργος, φοιτητής στο Ρέθυμνο, η ζωή είναι σχετικά φθηνή -ιδιαίτερα η νυχτερινή- αν και τα ενοίκια κυμαίνονται στα επίπεδα των άλλων ελληνικών πόλεων.

Το Πανεπιστήμιο απέχει με το λεωφορείο 10 με 15 λεπτά από την πόλη, όπου επιλέγουν να νοικιάσουν σπίτι οι περισσότεροι φοιτητές. Εναλλακτικά, ορισμένοι φοιτητές επιλέγουν να μείνουν στην περιοχή του Γάλλου, ώστε να βρίσκονται πολύ κοντά στην πανεπιστημιούπολη.

«Υπάρχει και η περιοχή της Καλλιθέας, όμως τα σπίτια είναι παλιά και ακριβά. Ο Γάλλος είναι η καλύτερη επιλογή κατά τη γνώμη μου», εξηγεί ο Γιώργος.

Τα «καλύτερα» φοιτητικά στέκια βρίσκονται στην Παλιά Πόλη ή κατά μήκος της παραλιακής οδού. Ο «Κήπος του Αλή Βαφή» είναι ένα από τα αγαπημένα μέρη, καθώς φιλοξενεί συναυλίες και μουσικές βραδιές. «Για καφέ οι περισσότεροι πάνε στο Barrio και για επιτραπέζια στο Playroom στη Μεσολογγίου».

Αξίζει να σημειωθεί ότι λόγω κλίματος και τοποθεσίας, οι περισσότεροι φοιτητές στο Ρέθυμνο ξεκινούν τις εξορμήσεις στην παραλία πολύ νωρίτερα.

RETHYMNO

Ηράκλειο: Ρακές και ροκιές πάνε μαζί

Το Ηράκλειο είναι η μεγαλύτερη πόλη της Κρήτης και φιλοξενεί πολλούς φοιτητές. Απέχει λίγα χιλιόμετρα από την Κνωσό, ενώ στην πόλη θα βρει κανείς πολλά μνημεία μεσαιωνικών χρόνων.

Το Πανεπιστήμιο είναι σχετικά μακριά από το κέντρο και, όπως μας είπε η Ζωή, φοιτήτρια στο Τμήμα Βιολογίας, οι περισσότεροι παίρνουν το λεωφορείο 11 (ή 12 για το ΤΕΙ). Οι φοιτητές προτιμούν και σε αυτή την περίπτωση να ζουν στο κέντρο.

«Το καλό σε σχέση με την Αθήνα είναι ότι όλα τα μαγαζιά είναι σε κοντινή απόσταση», εξηγεί, προσθέτοντας ότι οι επιλογές για καφέ, φαγητό και διασκέδαση είναι πολλές.

Πολλοί φοιτητές συχνάζουν «με μια μπύρα στο χέρι« στα «Λιοντάρια», δηλαδή στην πλατεία με την Κρήνη Μοροζίνι, στην καρδιά της πόλης. Ο πολυκινηματογράφος «Τεχνόπολις» διοργανώνει συχνά εκδηλώσεις, αν και η πλειοψηφία των φοιτητών προτιμά τα μεζεδοπωλεία του κέντρου.

«Οι ροκάδες προτιμούν την Guernica », προσθέτει.

Όσον αφορά για το που να νοικιάσει σπίτι κανείς, η Ζωή εξηγεί ότι για εκείνους που δεν έχουν πρόβλημα να μετακινούνται το πρωί με λεωφορείο η καλύτερη επιλογή είναι να μείνουν στο κέντρο, διαφορετικά είναι προτιμότερο να μείνουν σε περιοχές όπως ο «Αϊ Γιάννης» και οι «Μεσσαμπελιές».

HRAKLEIO

Διαφήμιση
Διαφήμιση