HomeΚΟΣΜΟΣΤοπικές εκλογές βαρόμετρο για τη Μέρκελ

Τοπικές εκλογές βαρόμετρο για τη Μέρκελ

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Άρχισε σήμερα η ψηφοφορία στο γερμανικό κρατίδιο του Μεκλεμβούργου-Δυτικής Πομερανίας, όπου οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι θα καταγράψει μεγάλα κέρδη το αντιμεταναστευτικό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD), καθώς αυξάνεται η δυσαρέσκεια έναντι της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ και της προσφυγικής πολιτικής της των ανοικτών θυρών.

Την εκλογική αυτή αναμέτρηση, η οποία λαμβάνει χώρα ακριβώς έναν χρόνο μετά την απόφαση της Μέρκελ να ανοίξει τα σύνορα της Γερμανίας σε εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες, θα ακολουθήσει σε δύο εβδομάδες μια άλλη σημαντική ψηφοφορία στο Βερολίνο και τον ερχόμενο Σεπτέμβριο οι εθνικές βουλευτικές εκλογές.

Οι ψηφοφόροι είχαν ήδη «τιμωρήσει» την Μέρκελ τον Μάρτιο, ψηφίζοντας μαζικά υπέρ του AfD και απορρίπτοντας τους Χριστιανοδημοκράτες της καγκελαρίου.

Το Μεκλεμβούργο-Δυτική Πομερανία είναι ένα μικρό παραθαλάσσιο κρατίδιο στη βορειοανατολική Γερμανία με μόλις 1,3 εκατ. ψηφοφόρους, όμως ενδεχόμενες απώλειες εκεί θα είναι ταπεινωτικές για την Μέρκελ, καθώς η εκλογική περιφέρειά της βρίσκεται σ’ αυτό το κρατίδιο.

Το AfD, το οποίο ιδρύθηκε δύο χρονια μετά τις προηγούμενες εκλογές που είχαν γίνει στο Μεκλεμβούργο-Δυτική Πομερανία, αναμένεται να συγκεντρώσει 22% των ψήφων, όπως και η Χριστιανοδημοκρατική Ένωση (CDU) της Μέρκελ, που είναι ο ήσσον εταίρος στον συνασπισμό ο οποίος κυβερνά το κρατίδιο, σύμφωνα με δημοσκόπηση του τηλεοπτικού δικτύου ZDF.

Οι Σοσιαλδημοκράτες, οι οποίοι ηγούνται του συνασπισμου που κυβερνά το κρατίδιο, αναμένεται να κερδίσουν 28% των ψήφων, σε σύγκριση με το 35,6% που είχαν κερδίσει εκεί στις προηγούμενες εκλογές το 2011.

Το AfD σημειώνει επίσης κέρδη σε εθνικό επίπεδο, έδειξε σήμερα μια νέα δημοσκόπηση. Αν οι βουλευτικές εκλογές διεξάγονταν την ερχόμενη εβδομάδα, το AfD θα κέρδιζε 12% των ψήφων και θα γινόταν το τρίτο μεγαλύτερο κόμμα στη Γερμανία, σύμφωνα με μια δημοσκόπηση που πργματοποιήθηκε από το ινστιτούτο Emnid για την εφημερίδα Bild και δημοσιεύεται σήμερα.

Κάτι τέτοιο θα σήμαινε πως το κόμμα θα εξέλεγε βουλευτές στο ομοσπονδιακό γερμανικό κοινοβούλιο για πρώτη φορά από την ίδρυσή του το 2013.

Η Μέρκελ, η οποία εξετάζει το ενδεχόμενο να είναι υποψήφια για μια τέταρτη θητεία ως καγκελάριος, έκανε χθες μια εμφάνιση της τελευταίας στιγμής στο Μεκλεμβούργο-Δυτική Πομερανία προειδοποιώντας εναντίον της πολιτικής του «φόβου» που προσφέρεται από το AfD με τη στάση του κατά των προσφύγων.

«Κάθε ψήφος μετράει. Οι εκλογές αυτές είναι για το μέλλον αυτού του κρατιδίου» είπε η καγκελάριος. Κάλεσε τους ψηφοφόρους να δουν πέρα από τα διχαστικά προεκλογικά συνθήματα και να λάβουν υπόψη τους τις πολιτικές του σημερινού συνασπισμού, οι οποίες μείωσαν στο μισό την ανεργία και αύξησαν τον τουρισμό σ’ αυτό το παραθαλάσσιο βορειοανατολικό κρατίδιο.

Σε συνέντευξή της στην Bild, η Μέρκελ υπεραμύνθηκε της απόφασής της να καλωσορίσει τόσο πολλούς πρόσφυγες που διέφευγαν από συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή και αρνήθηκε τη θέση πως η συρροή των προσφύγων προκάλεσε τη μείωση των χρηματοδοτήσεων που διατίθενται για τον γερμανικό λαό.

Η δημοτικότητα της Μέρκελ μειώθηκε πέρυσι στο 45%, το κατώτερο επίπεδο των πέντε τελευταίων ετών, αλλά η καγκελάριος δηλώνει πως δεν θα έκανε κάτι διαφορετικό, αν αντιμετώπιζε σήμερα την ίδια κατάσταση.

Ο υπουργός Εσωτερικών Τόμας ντε Μεζιέρ, επίσης Χριστιανοδημοκράτης, απέρριψε τις επικρίσεις που διατυπώνονται στους κόλπους της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης (CSU, αδελφό κόμμα της CDU) πως η προσφυγική πολιτική της Μέρκελ ευθύνεται για την άνοδο του AfD.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Emnid, το ίδιο πιστεύει και το 63% των Γερμανών.

«Το θεωρώ παράλογο», δήλωσε ο ντε Μεζιέρ στην εφημερίδα Welt am Sonntag. «Η προσφυγική κρίση δεν είναι ο λόγος που ακροδεξιά λαϊκιστικά κόμμματα έχουν τώρα κέρδη εδώ. Αυτό εχει περισσότερο να κάνει με το άγχος που έχουν ορισμένοι με την παγκοσμιοποίηση και τον νεωτερισμό».

Διαφήμιση
Διαφήμιση