HomeΚΟΣΜΟΣΜπαράζ επαφών Ε.Ε. με Αγκυρα για προσφυγικό

Μπαράζ επαφών Ε.Ε. με Αγκυρα για προσφυγικό

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Θα ήταν ακόμη μία επανένωση των Ευρωπαίων επιτρόπων σε θέρετρο εκτός των Βρυξελλών, ως είθισται μετά το καλοκαίρι. Ομως το Κνόκε, το βελγικό Σεν Τροπέ, που επέλεξε ο πρόεδρος της Κομισιόν για να συζητήσει με το Κολέγιο των Επιτρόπων τη στρατηγική του επόμενου διαστήματος, την περασμένη Τρίτη και Τετάρτη, έγινε το σκηνικό όπου τους προβληματισμούς μονοπώλησαν το Brexit και κυρίως το μέλλον της συμφωνίας Ε.Ε. – Τουρκίας για το προσφυγικό. Το μήνυμα τόσο από τη χθεσινή επίσκεψη του Δημήτρη Αβραμόπουλου στην Τουρκία, η οποία βρισκόταν στον αέρα μέχρι την τελευταία στιγμή, όσο και από τον σχεδιασμό, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», συναντήσεων κορυφής τόσο του Ντόναλντ Τουσκ και του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ όσο και της Αγκελα Μέρκελ, του Φρανσουά Ολάντ και του Ματέο Ρέντσι (ανακοινώθηκε χθες) με τον Ταγίπ Ερντογάν στη συνάντηση των ηγετών του G20 το ερχόμενο Σαββατοκύριακο στην Κίνα είναι ένα: η Ευρώπη προσπαθεί να εξευμενίσει την Τουρκία.

Το μπαράζ ευρωπαϊκών επαφών με την Αγκυρα που σχεδιάζεται στο αμέσως επόμενο διάστημα αποτελεί την έμμεση παραδοχή μιας άβολης για τους Ευρωπαίους πραγματικότητας. Και αυτή είναι ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση δεν έχει την πολυτέλεια να χάσει την Τουρκία, ειδικά όσο δεν υπάρχει Σχέδιο Β για την αναχαίτιση των προσφυγικών ροών. Για την ώρα, Σχέδιο Β δεν υπάρχει ούτε στην απαίτηση της Αγκυρας να της χορηγηθεί η απελευθέρωση της βίζας ως αντάλλαγμα για τη συνεργασία της στο προσφυγικό, εφόσον δεν έχει εκπληρώσει τα σχετικά κριτήρια.

Η σχετική έκθεση προόδου της Κομισιόν αναμένεται εντός του μήνα και στόχος της επίσκεψης Αβραμόπουλου στην Τουρκία ήταν να σταλούν θετικά μηνύματα. Ο αρμόδιος επίτροπος επανέλαβε ενώπιον του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου πόσο σημαντικός εταίρος είναι η Τουρκία, ενώ μπροστά στον υπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Ομέρ Τσελίκ μίλησε για τις προόδους που έχει σημειώσει η Αγκυρα στο θέμα της βίζας και δεσμεύθηκε ότι η Ε.Ε. είναι έτοιμη να βοηθήσει την Τουρκία να εκπληρώσει τις «τελευταίες λεπτομέρειες», προκειμένου να εξασφαλίσει την απελευθέρωση των θεωρήσεων «πολύ σύντομα».

Στις Βρυξέλλες αναζητούνται τρόποι ώστε η Τουρκία να παραμείνει «στις ράγες της συμφωνίας», εξασφαλίζοντας, ωστόσο, την έξωθεν καλή μαρτυρία, εξίσωση που δυσκολεύει ιδιαιτέρως το «κυνήγι μαγισσών» που εξελίσσεται στη γειτονική χώρα. Το παρασκήνιο των σχεδιαζόμενων κινήσεων έναντι της Αγκυρας, που έχει επανειλημμένα εκφράσει τη δυσφορία της για την καθυστερημένη, αν όχι ανύπαρκτη στήριξη της Ευρώπης προς την τουρκική κυβέρνηση μετά το πραξικόπημα, φαίνεται, εκτός από την ουσία, να στοχεύει και στις εντυπώσεις. Σε μια κίνηση υψηλού συμβολισμού, ο κ. Αβραμόπουλος κατέθεσε χθες στεφάνι στο σημείο της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης που υπέστη βομβαρδισμό τη νύχτα της 15ης Ιουλίου και δήλωσε ότι η Ε.Ε. είναι «στο πλευρό της Τουρκίας, του λαού της και των δημοκρατικά εκλεγμένων θεσμών της. Καμία πράξη βίας δεν μπορεί να μειώσει τη δύναμη της δημοκρατίας και την ελεύθερη βούληση των λαών».

Τυχαίο δεν είναι ούτε ότι, σύμφωνα με πληροφορίες, θα ακολουθήσει επίσκεψη στην Τουρκία της ύπατης εκπροσώπου για την Εξωτερική Πολιτική της Ενωσης Φεντερίκα Μογκερίνι και του επιτρόπου για τη Διεύρυνση Γιοχάνες Χαν. Πολύ περισσότερο ούτε το γεγονός ότι αρμόδιες πηγές αναφέρουν ως πολύ πιθανή μια συνάντηση του Ντόναλντ Τουσκ και του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ με τον Ταγίπ Ερντογάν στο πλαίσιο της συνάντησης των ηγετών του G20, ενώ ήδη ανακοινώθηκε τριμερής συνάντηση Μέρκελ – Ολάντ – Ρέντσι με τον Τούρκο πρόεδρο. Οι εντυπώσεις δεν μετρούν μόνο για τους Τούρκους. Μετρούν και για τους Ευρωπαίους.

Kathimerini.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση