HomeΚΟΣΜΟΣΤσαβούσογλου – Ακιντζί: Η τουρκική πλευρά είναι έτοιμη για λύση

Τσαβούσογλου – Ακιντζί: Η τουρκική πλευρά είναι έτοιμη για λύση

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Ο Τούρκος υπουργός εξωτερικών Μελβούτ Τσαβούσογλου σε κοινή συνέντευξη τύπου με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί στα κατεχόμενα δήλωσε πως η Τουρκία σε αυτή την ευαίσθητη περίοδο θα συνεχίσει να προσφέρει στήριξη και να βρίσκεται πάντα ένα βήμα μπροστά από τον καθένα για μια μόνιμη και δίκαιη λύση του κυπριακού, στο πλαίσιο που έχει καθοριστεί στις 11 Φεβρουαρίου 2014. Ο κ. Τσαβούσογλου ανέφερε ότι υπάρχουν δύσκολα θέματα, όπως το περιουσιακό, το εδαφικό, οι εγγυήσεις. Από αυτά κάποια θα τα δούμε σε μια πενταμερή διάσκεψη, πρόσθεσε, λέγοντας ότι θεωρούν ότι θα υπάρχει πλέον όφελος να ανταλλάξουν ιδέες σε αυτά τα θέματα σε ένα πιο ανεπίσημο σχήμα.

Ο Μουσταφά Ακιντζί μίλησε για αρκετή πρόοδο που έχει επιτευχθεί μέχρι σήμερα, καλές εξελίξεις αλλά και δυσκολίες, αλλά για να επιτευχθεί ένα αποτέλεσμα πρέπει να διανυθεί δρόμος ακόμη. «Με καλή πρόθεση, πολιτική αποφασιστικότητα προχωρούμε σε αυτό το δρόμο. Καθορίσαμε το 2016 ως χρονιά λύσης. Θέλουμε να επιτύχουμε λύση μέχρι το τέλος του 2016. Όλοι μας, και η Τουρκία, στηρίζει αυτόν τον στόχο μέχρι τέλους».

Γι` αυτό το λόγο, ανέφερε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, πρέπει να αποφεύγουμε συμπεριφορές που θα μας δυσκολέψουν από το να πετύχουμε αυτόν τον στόχο. Ως παράδειγμα έφερε τη βιαστική – όπως είπε – συμπεριφορά για έρευνες που αφορούν το φυσικό αέριο, λέγοντας ότι δεν είναι σωστό να γίνονται βήματα που θα ζημιώσουν τη διαδικασία αντί να μοιρασθούν όλοι αυτόν τον πλούτο με έναν σχεδιασμό που θα γίνει από όλους, κάνοντας αναφορά σε κοινό πλούτο. «Θεωρώ ότι είναι λάθος, αντί να σκέφτεσαι αυτή τη διαδικασία (των διαπραγματεύσεων), να κάνεις υπολογισμούς για τις επόμενες εκλογές. Πιστεύω ότι πρέπει να επικεντρωθούμε σε αυτή την προσπάθεια, στοχεύοντας στο τέλος του 2016».

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης ευχήθηκε για μια διζωνική, δικοινοτική Κύπρο με πολιτική ισότητα που θα βασίζεται σε δύο συνιστώσες πολιτείες. Αυτό θα γίνει, είπε, με την απόφαση του λαού και θα επιτευχθεί με ένα «ναι» και από τις δύο κοινότητες σε ένα δημοψήφισμα. Γι` αυτό, πρόσθεσε, προσπαθεί για μια λύση που θα μπορεί να γίνει αποδεκτή και από τις δύο πλευρές. «Όταν μιλάμε για ασφάλεια, δεν είναι μόνο η δική μας. Θέλουμε και οι δύο κοινότητες στο νησί να ζήσουν με ασφάλεια».

Σε αυτή τη μεγάλη προσπάθεια, ανέφερε, μεγάλη στήριξη προσφέρει η Τουρκία και συνεχίζει να προσφέρει, και ευχαρίστησε γι` αυτό τόσο τον Τούρκο Πρόεδρο, όσο και την κυβέρνηση αλλά και τον υπουργό Εξωτερικών.

Όπως είπε ο κ. Ακιντζί, ενημέρωσε τον Τούρκο υπουργό εξωτερικών για την πορεία των διαπραγματεύσεων και αυτός τον ενημέρωσε για τη συνάντησή του με τον Έλληνα Υπουργό Εξωτερικών. Στόχος, ανέφερε, είναι να συνεχίσουν και να ολοκληρώσουν αυτή την εντατική διαδικασία διαπραγματεύσεων μέχρι τις 14 Σεπτεμβρίου, στη Νέα Υόρκη να πραγματοποιηθεί μια τριμερής συνάντηση με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, και μετά από αυτό με τη συμμετοχή και των εγγυητριών να μπορέσει να επιτευχθεί μια πενταμερής, τύπου Μπούργκενστοκ.

Από τη πλευρά του ο Μελβούτ Τσαβούσογλου είπε πως στόχος όλων, είναι μια μόνιμη λύση και ειρήνη. Γι` αυτό, ανέφερε, είναι έτοιμοι να προσφέρουν στήριξη σε μέτρα που θα αυξήσουν την εμπιστοσύνη. «Θέλουμε άμεσα αυτές οι προσπάθειες να φέρουν ένα αποτέλεσμα. Επιθυμούμε άμεσα την πραγματοποίηση συνόδων σε τριμερές και πενταμερές σχήμα και να μην χαθεί πια αυτή η ευκαιρία».

Το 2004, ανέφερε ο Τούρκος υπουργός εξωτερικών, χάσαμε μια σημαντική ευκαιρία. «Δεν ήταν μια ευκαιρία μόνο για λύση, αλλά ευκαιρία για πολλές προοπτικές αυτής της περιοχής». Αν αξιολογήσουμε αυτήν μπροστά μας ως ευκαιρία, να μην αφήσουμε στις νεότερες γενιές το πρόβλημα και ας αξιολογήσουμε όλοι μαζί αυτή την τελευταία ευκαιρία.

Protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση