HomeΚΟΣΜΟΣΠέθανε ο ιδιοφυής φωτογράφος Μαρκ Ριμπού

Πέθανε ο ιδιοφυής φωτογράφος Μαρκ Ριμπού

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Υπήρξε πρώην πρόεδρος του πρακτορείου  Magnum Photos και πέθανε την Τρίτη, 30 Αυγούστου, σε ηλικία 93 ετών.

Υπήρξε πρώην φωτορεπόρτερ στην magnum και οι φωτογραφίες του έμειναν στην ιστορία. Η διασημότερή του είναι Ο ελαιοχρωματιστής του Πύργου του Αϊφελ, αλλά και η φωτογραφία με το κοριτσάκι που κρατάει λουλούδια μπροστά στους οπλισμένους στρατιώτες στην διαδήλωση ειρήνης στο Βιετνάμ.

Κυρίαρχος της μαυρόασπρης φωτογραφίας ο Μαρκ Ριμπού θα μείνει στην ιστορία και ως μεγάλος δημοσιογράφος αφού κυνήγησε σε όλη τη ζωή του την είδηση και την επικαιρότητα. «Φωτογραφίζω όπως ένας μουσικός σιγοτραγουδάει», έλεγε.

Οι φωτογραφίες του δημοσιεύτηκαν στα μεγαλύτερα περιοδικά του κόσμου, όπως Life, Geo, National Geographic, Paris-Match ή Stern. Ελαβε αναρίθμητα βραβεία και έγραψε περίπου 15 βιβλία. Φανατικός των μουσείων και των γκαλερί τέχνης, ο Ριμπού έζησε στο Παρίσι, στο Λονδίνο και στη Νέα Υόρκη.

Σε ηλικία 87 ετών, το 2010, ταξίδεψε στην Κίνα για να παραστεί σε έκθεση φωτογραφιών του με θέμα Από την Σανγκάη ως το Πεκίνο.

Γεννήθηκε το 1923 από βαθύπλουτη οικογένεια. Ο αδελφός του Ζαν Ριμπού είναι αφεντικό του ισχυρού ομίλου Schlumberger, και έτερος αδελφός του ίδρυσε την μεγαλύτερη γαλακτοβιομηχανία στη Γαλλία.

Ξεκίνησε την φωτογραφία σε ηλικία 14 ετών, με μια κόντακ που του χάρισε ο πατέρας του, ο οποίος ήταν τραπεζίτης και εξαιρετικά μορφωμένος. Σπούδασε μηχανικός αλλά αφοσιώθηκε στη φωτογραφία. Το 1952 γνώρισε στο Παρίσι τους πολυ σημαντικούς φωτογρράφους Henri Cartier-Bresson και Robert Capa, οι οποίοι ίδρυσαν το πρακτορείο Magnum.

iefimerida.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση