HomeΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣήμερα η υπογραφή μνημονίου συνεργασίας Σκλαβενίτη – Μαρινόπουλου

Σήμερα η υπογραφή μνημονίου συνεργασίας Σκλαβενίτη – Μαρινόπουλου

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Οι λεπτομέρειες της συμφωνίας μεταξύ τραπεζών, Σκλαβενίτη και Μαρινόπουλου για τη σύσταση της νέας εταιρείας, στην οποία θα μεταβιβαστεί ο όμιλος Μαρινόπουλου, αποτυπώνονται στο Μνημόνιο Συνεργασίας (MοU), που αναμένεται να υπογραφεί σήμερα μεταξύ των εμπλεκόμενων μερών. Η συμφωνία θα αποτελέσει και το δεσμευτικό κείμενο που θα κληθεί να επικυρώσει το Πρωτοδικείο στις 21 Σεπτεμβρίου, ημερομηνία κατά την οποία θα έρθει προς έγκριση το σχέδιο εξυγίανσης του Μαρινόπουλου και επί του οποίου θα κληθούν να συναινέσουν οι προμηθευτές. Τη συμφωνία θα κληθεί, άλλωστε, να αξιολογήσει και η Επιτροπή Ανταγωνισμού, προκειμένου να δώσει την έγκρισή της για το κατά πόσο οι όροι δεν παραβιάζουν τις αρχές του ίσου ανταγωνισμού.

Με βάση όσα έχουν γίνει γνωστά μέχρι σήμερα, η συμφωνία προβλέπει τη μεταβίβαση του 100% του ομίλου Μαρινόπουλου σε νέα εταιρεία, την οποία θα αναλάβει ο Σκλαβενίτης. Η εταιρεία θα λάβει δάνειο από τις τράπεζες ύψους 360 εκατ. ευρώ με ευνοϊκό επιτόκιο (euribor + spread 1,5%). Από το νέο δάνειο τα 320 εκατ. ευρώ θα χρησιμοποιηθούν για την άμεση εξόφληση των προμηθευτών, οι απαιτήσεις των οποίων φθάνουν τα 725 εκατ. ευρώ. Οι οφειλές προς όσους έχουν απαιτήσεις άνω των 100.000 ευρώ θα «κουρευτούν» κατά 50%, ενώ αντίθετα στο ακέραιο θα αποπληρωθούν οι προμηθευτές που έχουν απαιτήσεις έως 100.000 ευρώ. Στο ακέραιο θα πληρωθεί και το χρέος προς το Δημόσιο, που διεκδικεί 49,1 εκατ. ευρώ από φόρους και 51,7 εκατ. ευρώ από εισφορές.

Η συμφωνία προβλέπει την πλήρη αποχώρηση του Μαρινόπουλου από το νέο σχήμα. Με την αποχώρησή του θα αναλάβει τα δάνεια ύψους 150 εκατ. ευρώ που χορηγήθηκαν τον Δεκέμβριο του 2015 και τον Απρίλιο του 2016 – και τα οποία δόθηκαν με ενέχυρο μετοχές της φαρμακοβιομηχανίας ΦΑΜΑΡ. Το υπόλοιπο του χρέους που έχει σήμερα ο όμιλος Μαρινόπουλου προς τις τράπεζες, συνολικού ύψους 200 εκατ. ευρώ περίπου, θα τo αναλάβει ο Σκλαβενίτης. Τα δάνεια θα ρυθμιστούν χωρίς κούρεμα. Ο όμιλος Μαρινόπουλου θα συνεισφέρει επίσης 10 εκατ. ευρώ στο πλαίσιο της ενδιάμεσης χρηματοδότησης και άλλα 30 εκατ. ευρώ θα συνεισφέρει ο Σκλαβενίτης.

Kathimerini.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση