HomeΚΟΣΜΟΣΣταϊνμάιερ: Η Βρετανία και η ΕΕ χρειάζονται νέους κανόνες μετά το Brexit

Σταϊνμάιερ: Η Βρετανία και η ΕΕ χρειάζονται νέους κανόνες μετά το Brexit

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Η απόφαση των Βρετανών για την αποχώρηση της χώρας τους από την ΕΕ θα έχει μακροπρόθεσμες συνέπειες, οι οποίες είναι δύσκολο να εκτιμηθούν, δήλωσε σήμερα ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ, σημειώνοντας ότι και οι δύο πλευρές χρειάζονται τώρα νέους, δίκαιους και δεσμευτικούς κανόνες που θα διέπουν τους μελλοντικούς τους δεσμούς.

Μιλώντας ενώπιον περισσότερων από 1.000 Γερμανών διπλωματών και διευθυντικών στελεχών επιχειρήσεων σε συνάντηση στο υπουργείο Εξωτερικών ο Σταϊνμάιερ δήλωσε ότι είναι προς το συμφέρον της Βρετανίας να αρχίσει γρήγορα η διαδικασία για την έξοδό της από την ΕΕ αν λάβει κανείς υπόψη τις οικονομικές επιπτώσεις οι οποίες έχουν ήδη αρχίσει να διαφαίνονται.

Αναφερόμενος παράλληλα κατά την ίδια συνάντηση στις διαπραγματεύσεις μεταξύ της ΕΕ και των ΗΠΑ που έχουν στόχο τη σύναψη μιας συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου, την ονομαζόμενη Διατλαντική εταιρική σχέση συναλλαγών και επενδύσεων (TTIP), ο Σταϊνμάιερ σημείωσε ότι οι δύο πλευρές απέχουν ακόμη «πάρα πολύ» από τις υψηλής ποιότητας προδιαγραφές και διαδικασίες που κατάφεραν οι Βρυξέλλες να διαπραγματευτούν σε ξεχωριστή συμφωνία ελεύθερου εμπορίου μεταξύ της ΕΕ και του Καναδά.

Ο ρυθμός των διαπραγματεύσεων για την TTIP παραμένει ασαφής, έπειτα από τρία χρόνια συνομιλιών, πρόσθεσε, και λόγω των αιτημάτων και των δύο υποψηφίων για τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ για επίδειξη προσοχής.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ δήλωσε την Κυριακή ότι οι διαπραγματεύσεις για την TTIP έχουν «ντε φάκτο αποτύχει», ενώ ο Γάλλος υπουργός Εμπορίου Ματιάς Φεκλ σημείωσε σήμερα ότι οι διαπραγματεύσεις αυτές πρέπει να σταματήσουν και να ξεκινήσουν νέες.

Ωστόσο εκπρόσωπος του Εμπορικού Αντιπροσώπου των ΗΠΑ Μάικλ Φρόμαν δήλωσε στο γερμανικό περιοδικό Der Spiegel ότι οι διαπραγματεύσεις για τη σύναψη της TTIP σημειώνουν πρόοδο.

Protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση