HomeΚΟΣΜΟΣΗΠΑ: Υποδέχονται τον Νο 10.000 Σύρο πρόσφυγα

ΗΠΑ: Υποδέχονται τον Νο 10.000 Σύρο πρόσφυγα

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Οι Ηνωμένες Πολιτείες αναμένεται να υποδεχτούν τον 10.000ό Σύρο πρόσφυγα εντός της ημέρας, δηλαδή έναν μήνα πριν από την καταληκτική ημερομηνία που είχε ορίσει ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

Η Ουάσινγκτον επικρίνεται συχνά από τους προασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που καταγγέλλουν την έλλειψη αντίδρασης από την πρώτη δύναμη του κόσμου απέναντι στη μεταναστευτική κρίση που προκάλεσε ο πόλεμος στη Συρία.

Άλλοι ωστόσο επικρίνουν τη «μαλακή» στάση του προέδρου Ομπάμα προβάλλοντας ως επιχείρημα τον κίνδυνο να αναμιχθούν τζιχαντιστές με τους πρόσφυγες.

«Πριν από έναν χρόνο, ανταποκρινόμενος στη παγκόσμια προσφυγική κρίση με τα εκατομμύρια των Σύρων που προσπαθούσαν να γλιτώσουν από τη βία και τις συγκρούσεις, ο πρόεδρος Ομπάμα ζήτησε από την κυβέρνηση να αυξήσει τον αριθμό των Σύρων προσφύγων στους οποίους θα μπορούσε να προσφερθεί ασφαλές καταφύγιο στις ΗΠΑ» υπενθύμισε σε ανακοίνωσή της η Σούζαν Ράις, η σύμβουλος του Λευκού Οίκου σε θέματα ασφαλείας.

«Σήμερα, είμαι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσω ότι θα πετύχουμε αυτόν τον στόχο έναν μήνα και πλέον πριν από την προκαθορισμένη ημερομηνία», που ήταν η 30ή Σεπτεμβρίου, πρόσθεσε. Σύμφωνα με τη Ράις ο 10.000ός Σύρος πρόσφυγας αναμένεται να φτάσει στις ΗΠΑ το απόγευμα, τοπική ώρα.

Το θέμα της φιλοξενίας Σύρων προσφύγων στο αμερικανικό έδαφος έχει αναδειχθεί σε ένα από τα φλέγοντα ζητήματα της προεκλογικής εκστρατείας για τον Λευκό Οίκο, ιδίως μετά τις επιθέσεις του Παρισιού, τον Νοέμβριο του 2015. Οι περισσότεροι από τους Ρεπουμπλικανούς υποψήφιους, μεταξύ των οποίων και ο Ντόναλντ Τραμπ που στο μεταξύ πήρε το χρίσμα του κόμματος, είχαν ζητήσει να σταματήσει η υποδοχή Σύρων προσφύγων, εκφράζοντας φόβους ότι μαζί τους θα μπορούσαν να διεισδύσουν και μαχητές του ΙΚ.

iefimerida.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση