HomeΚΟΣΜΟΣΝεκρός ο τζιχαντιστής-«εγκέφαλος» του μακελειού στο καφέ της Ντάκα

Νεκρός ο τζιχαντιστής-«εγκέφαλος» του μακελειού στο καφέ της Ντάκα

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Η αστυνομία του Μπανγκλαντές ανακοίνωσε σήμερα ότι σκότωσε κατά τη διάρκεια επιχείρησης κοντά στην Ντάκα τρεις τζιχαντιστές, ανάμεσά τους ο ισλαμιστής που θεωρείται ο εγκέφαλος της επίθεσης σε καφέ της πρωτεύουσας την 1η Ιουλίου στην οποία 22 άνθρωποι σκοτώθηκαν, μεταξύ τους 18 ξένοι.

Ανταλλαγές πυρών σημειώνονταν επί μια ώρα μεταξύ των αστυνομικών και των τζιχαντιστών. Οι εξτρεμιστές είχαν οχυρωθεί σε μια κρυψώνα στο Ναραγιανγκάν, μια περιοχή 25 χλμ. νοτίως της Ντάκα, σύμφωνα με ανώτερο αξιωματικό της αστυνομίας, τον Σανουάρ Χοσάιν.

Ανάμεσα στους νεκρούς είναι ο Ταμίμ Τσουντχούρι, ο οποίος έχει διπλή υπηκοότητα, καναδική και μπανγκλαντεσιανή, και αναζητείτο μετά την επίθεση στη Ντάκα.

«Ο Ταμίμ Τσουντχούρι είναι νεκρός. Είναι ο εγκέφαλος της επίθεσης στη (συνοικία) Γκουλσάν και ο αρχηγός της JMB» (της οργάνωσης Τζαμαγετούλ Μουτζαχιντίν Μπανγκλαντές), πρόσθεσε ο αξιωματικός.

Η εκτός νόμου εγχώρια ισλαμιστική οργάνωση JMB κατηγορείται για τον φόνο δεκάδων ξένων, όπως και μελών θρησκευτικών μειονοτήτων.

Την 1η Ιουλίου τουλάχιστον πέντε άνδρες είχαν εισβάλει στο εστιατόριο Holey Artisan Bakery, που βρίσκεται στην κοσμοπολίτικη συνοικία Γκουλσάν, σφαγιάζοντας 20 ομήρους, στην πλειονότητά τους Ιταλούς και Ιάπωνες.

Ο αρχηγός της εθνικής αστυνομίας του Μπανγκλαντές Α.Κ.Μ. Σαχιντούλ Χόκε δήλωσε ότι η αστυνομία είναι «99% σίγουρη» ότι ο Ταμίμ Τσουντχούρι βρισκόταν μέσα στην κρυψώνα στην οποία έκανε έφοδο η αστυνομία.

Ο Τσουντχούρι έφθασε στο Μπανγκλαντές από τον Καναδά πριν από τρία χρόνια και έκτοτε διηύθυνε και χρηματοδοτούσε μια εκστρατεία ριζοσπαστικοποίησης νεαρών μουσουλμάνων, σύμφωνα με την αστυνομία.

Η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος είχε αναλάβει την ευθύνη για τη σφαγή στη Ντάκα την 1η Ιουλίου. Ωστόσο, οι αρχές του Μπανγκλαντές αρνούνται την παρουσία οποιασδήποτε διεθνούς τζιχαντιστικής οργάνωσης στη χώρα, ενώ απέδωσαν την ευθύνη πρόσφατων επιθέσεων στην JMB.

Protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση