HomeΚΟΣΜΟΣΕξελίξεις στο Κυπριακό: Αναμένεται κοινή δήλωση Αναστασιάδη-Ακιντζί στις 14 Σεπτεμβρίου

Εξελίξεις στο Κυπριακό: Αναμένεται κοινή δήλωση Αναστασιάδη-Ακιντζί στις 14 Σεπτεμβρίου

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Για τις 14 Σεπτεμβρίου υπάρχει καταρχήν συμφωνία ανάμεσα στον Κύπριο Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί για να εκδοθεί μια κοινή δήλωση που να αναφέρεται στο τι συζητήθηκε καθώς και στα αποτελέσματα των έξι συναντήσεων.

Αυτό δήλωσε σήμερα ο Κύπριος Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης, κάνοντας λόγο για μια κρίσιμη φάση τα αποτελέσματα της οποίας θα κρίνουν σε μεγάλο βαθμό το πώς μπορεί να προχωρήσει η όλη διαδικασία.

Κληθείς να αναφερθεί στη συνάντηση των ηγετών των δύο κοινοτήτων την ερχόμενη Δευτέρα, ο Κύπριος εκπρόσωπος είπε ότι «ξεκινά μια πολύ ουσιαστική και κρίσιμη φάση των διαπραγματεύσεων».

«Κατά τη διάρκεια των έξι συναντήσεων μέχρι τις 14 Σεπτεμβρίου» ανέφερε, «θα συζητηθούν διεξοδικά και λεπτομερώς όλα τα κεφάλαια του Κυπριακού, με στόχο από τη μια να επιτευχθούν περαιτέρω συναντιλήψεις και συγκλίσεις στα θέματα, για τα οποία μέχρι στιγμής, από τη συζήτηση, προκύπτει ότι υπάρχουν κάποια ζητήματα στα οποία υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις από τις δύο πλευρές, καθώς επίσης για να συζητηθούν περαιτέρω και ουσιαστικά εκείνα τα θέματα που μέχρι στιγμής δεν έχουν συζητηθεί διεξοδικά».

Πρόκειται, είπε, «για μια κρίσιμη φάση των διαπραγματεύσεων, τα αποτελέσματα της οποίας θα κρίνουν σε μεγάλο βαθμό το πώς μπορεί να προχωρήσει η όλη διαδικασία. Να αναμένουμε την ολοκλήρωση της συζήτησης και για τις 14 Σεπτεμβρίου υπάρχει καταρχήν συμφωνία ανάμεσα στους δύο ηγέτες για να εκδοθεί μια κοινή δήλωση που να αναφέρεται στο τι συζητήθηκε καθώς και στα αποτελέσματα αυτών των έξι συναντήσεων».

Ερωτηθείς αν η παρούσα είναι η πιο κρίσιμη φάση του τελευταίου έτους, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι «λαμβάνοντας υπόψη τα μέχρι στιγμής δεδομένα, τα αποτελέσματα του μέχρι στιγμής διαλόγου, τη χρονική συγκυρία στην οποία βρισκόμαστε, ναι, θεωρώ ότι είναι από τις πιο κρίσιμες φάσεις των διαπραγματεύσεων».

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι η παρούσα φάση είναι η πιο κρίσιμη και για το αποτελέσματα της όλης προσπάθειας, ο κ. Χριστοδουλίδης απάντησε «σίγουρα, διότι τα αποτελέσματα είναι εκείνα που θα κρίνουν το πώς μπορεί και πώς θα πρέπει να εξελιχθεί η όλη προσπάθεια που βρίσκεται σε εξέλιξη για τερματισμό της κατοχής και επανένωση της πατρίδας μας».

Κληθείς να αναφερθεί στο ενδεχόμενο πραγματοποίησης τριμερούς συνάντησης (ΓΓ ΟΗΕ, Προέδρου Κυπριακής Δημοκρατίας και Τουρκοκύπριου ηγέτη) στη Νέα Υόρκη, είπε ότι «όπως και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει δηλώσει, αυτό θα αποφασιστεί κατά την τελευταία συνάντηση των δύο ηγετών».

«Αυτό που μπορώ να πω μετά βεβαιότητας είναι ότι ενδεχόμενη συνάντηση δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί πριν τις 25 Σεπτεμβρίου που ολοκληρώνονται οι εργασίες της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. Άρα, αν πραγματοποιηθεί θα είναι μετά την ολοκλήρωση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ», είπε.

Ανέφερε ότι «ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είχε τις λιγότερες συναντήσεις με τον ΓΓ του ΟΗΕ, στην παρουσία του ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας – μόνο μια, στο Νταβός, και οφείλω να πω ότι ήταν μια συνάντηση που είχε προστιθέμενη αξία στο διάλογο, διότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε την ευκαιρία να παρουσιάσει την πραγματική κατάσταση πραγμάτων στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων».

Πρόσθεσε ότι «στο παρελθόν, όταν έγινε προσπάθεια από κάποιους ο διάλογος να ξεφύγει του πλαισίου του ΟΗΕ, να ξεφύγει της αιγίδας του ΓΓ του ΟΗΕ, η δική μας πλευρά πολύ ορθά αρνήθηκε και αντιστάθηκε να πραγματοποιηθεί κάτι τέτοιο».

Κληθείς να αναφερθεί στην επικείμενη συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας, ο Κύπριος Εκπρόσωπος είπε ότι «είμαστε σε συνεχή επαφή με την Ελληνική Κυβέρνηση. Θυμίζω ότι πρόσφατα ο Υπουργός Εξωτερικών βρισκόταν στην Αθήνα για να συζητήσει το θέμα των εγγυήσεων και για να γίνει ανταλλαγή απόψεων με την Ελληνική Κυβέρνηση».

«Υπάρχει συνεχής επαφή σε επίπεδο Προέδρου της Δημοκρατίας και Έλληνα Πρωθυπουργού. Στις 9 Σεπτεμβρίου όταν θα μεταβεί στην Αθήνα για να συμμετάσχει στη Σύνοδο αρχηγών κρατών των μεσογειακών κρατών της ΕΕ με θέμα το Μέλλον της Ευρώπης και τις διεργασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα έχει χωριστή συνάντηση με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας ακριβώς για να συζητήσουν τις εξελίξεις στο Κυπριακό. Και είναι σε όλους γνωστή η θέση της Ελληνικής Κυβέρνησης σε σχέση με το θέμα των εγγυήσεων».

Ερωτηθείς αν η εκτίμηση της ελληνοκυπριακής πλευράς είναι πως στις 14 Σεπτεμβρίου θα γνωρίζουμε την τύχη των συνομιλιών, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «τα αποτελέσματα αυτής της κρίσιμης φάσης θα μας επιτρέψουν να προχωρήσουμε σε πιο συγκεκριμένες και εύστοχες εκτιμήσεις για το πώς μπορεί να προχωρήσει η διαδικασία».

«Εδώ και καιρό λέμε ότι η επίλυση του Κυπριακού θα κριθεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, εκεί που συζητούνται όλα τα κεφάλαια του Κυπριακού. Άρα, λαμβάνοντας υπόψη τη φάση που βρισκόμαστε, τα αποτελέσματα του διαλόγου που ολοκληρώνεται στις 14 Σεπτεμβρίου είναι πολύ καθοριστικά», κατέληξε.

iefimerida.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση