HomeΥΓΕΙΑΣύσκεψη του σωματείου ΠΑΓΝΗ με τους εργαζόμενους στη σίτιση

Σύσκεψη του σωματείου ΠΑΓΝΗ με τους εργαζόμενους στη σίτιση

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Σύσκεψη του σωματείου του ΠΑΓΝΗ με τους εργαζομένους στην κουζίνα πραγματοποιήθηκε με την παρουσία του Προέδρου του ΕΚΗ.

Θέμα της σύσκεψης ήταν το νέο εργασιακό καθεστώς που θα κληθούν να εργασθούν οι εργαζόμενες (που μέχρι σήμερα δούλευαν στον εργολάβο) στη σίτιση, τα οξυμμένα προβλήματα που υπάρχουν στο χώρο της κουζίνας και η απάντηση που πρέπει να δοθεί από τους εργαζόμενους στις νέες εξελίξεις.

Σε ανακοίνωση του το σωματείο εργαζομένων αναφέρει:

Στη Σύσκεψη και μετέπειτα στην παρέμβαση στη διοίκηση τονίστηκαν

IMG_4503 1

•Οι εργαζόμενοι γνώρισαν από πρώτο χέρι την κοροϊδία όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων που δημιούργησαν το αίσχος των προσωρινά απασχολούμενων και ελάχιστα αμειβομένων, την παραχώρηση υπηρεσιών του νοσοκομείου σε ιδιώτες που ήταν κατεύθυνση της Ε.Ε. και των επιχειρηματιών.

Η σύναψη των ατομικών συμβάσεων είναι η άλλη όψη της ίδιας αντιλαϊκής πολιτικής που θέλουν τα νοσοκομεία επιχειρήσεις, τους ασθενείς πελάτες και τους εργαζομένους φτηνούς ευέλικτους χωρίς συγκροτημένα εργασιακά δικαιώματα.

Αυτή η πολιτική δεν είναι ούτε πρόχειρη ούτε αποσπασματική, αλλά στρατηγικός στόχος που και αυτή η κυβέρνηση υπηρετεί.

•Συνεχίζει και κρατά σε καθεστώς ομηρίας τους εργαζόμενους και στη σίτιση και νομιμοποιεί όλα όσα υλοποιούσαν και οι εργολάβοι. Απλά ο εργολάβος τώρα γίνεται η διοίκηση του νοσοκομείου. Και με το νέο εργασιακό καθεστώς τα προβλήματα θα παραμείνουν.

IMG_4523 1

Οι οργανικές θέσεις που προβλέπονταν ήταν 104, έφτασαν πριν κάποια χρόνια να δουλεύουν 80 εργαζόμενοι και τώρα έχουν μείνει 15 μόνιμοι υπάλληλοι και 37 με τις νέες συμβάσεις για να φτιάξουν 1200 μερίδες περίπου την ημέρα χωρίς την δυνατότητα να δίνεται απογευματινό. Υπάρχει αδυναμία να δοθούν άδειες στο προσωπικό του προηγουμένου έτους, τα δεδουλευμένα ρεπό της εβδομάδας και η διανομή των γευμάτων να γίνεται με τον κατάλληλο εξοπλισμό (γυάλινα σκεύη). Η κατάσταση αντιμετωπίζεται με το φιλότιμο των εργαζομένων με διπλοβάρδιες και υπερωρίες με ότι αυτό συνεπάγεται. Σε έναν εργασιακό χώρο με έλλειψη κλιματισμού.

•Ο αριθμός των εργαζομένων που θα κληθούν να δουλέψουν δεν εξασφαλίζει σε τίποτα ότι θα αντιμετωπιστούν τα οξυμμένα διαχρονικά προβλήματα που υπάρχουν στον χώρο της κουζίνας και στους εργαζομένους που δουλεύουν εκεί.

•Το σωματείο εργαζομένων όχι μόνο δεν θεωρεί ότι αποτελεί προνομιακό καθεστώς αυτή η εργασιακή μετάβαση όπως λέχθηκε από την διοίκηση αλλά καταργεί εργατικά δικαιώματα που αυτήν τη στιγμή αναγνωρίζονται στον ιδιωτικό τομέα, όπως 13ος και 14ος μισθός, επίδομα άδειας, άδεια εγκυμοσύνης. Πρόκειται ουσιαστικά για επέκταση των κατάπτυστων ατομικών συμβάσεων έργου που τώρα θέλουν να κυριαρχήσουν και στα νοσοκομεία. Το κριτήριο της κυβέρνησης είναι να εξασφαλίσουν φθηνό εργατικό δυναμικό, με κουτσουρεμένα δικαιώματα, χωρίς την επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού.

Σε ποια σημάδια ότι κάτι γίνεται μετά από 6 χρόνια αναφέρονται οι διοικούντες, κεντρικά και τοπικά, όταν γνωρίζουν πως το ελάχιστο προσωπικό που εργάζεται στην καθαριότητα και στη σίτιση, δεν επαρκεί για να καλύψει στοιχειωδώς τις τεράστιες ανάγκες στο νοσοκομείο, παρότι τους «βγαίνει το λάδι» και υποχρεώνει τις διοικήσεις να προσλάβουν τον ίδιο αριθμό εργαζομένων; Πως θα επιβιώσουν οι εργαζόμενοι με μισθούς πείνας και χωρίς να εξασφαλιστεί ότι θα πληρώνονται σε μηνιαία βάση;

Αυτού του είδους οι συβάσεις ανοίγουν την κερκόπορτα για κτύπημα εργασιακών δικαιωμάτων (όπως φάνηκε με τις καθαρίστριες) για απλήρωτη εργασία, με την σύμπτυξη 3 ειδικοτήτων σε 1 (καθαρίστριες, βοηθοί θαλάμων, εργάτες), με κτύπημα στην προστασία της μητρότητας, με την απαγόρευση να παρθούν άδειες εγκυμοσύνης και ανατροφής, γιατί αυτό θα σημάνει μη εκτέλεση του έργου σύμφωνα με το υπουργείο. Ήδη σοβαρό πρόβλημα αντιμετωπίζουν 4 συναδέλφισσες μας. Στο ερώτημα τι θα γίνει με τις συναδέλφισσες αυτές η απάντηση ήταν «να ασκήσουν τα καθήκοντα τους σύμφωνα με τη σύμβαση που έχουν υπογράψει», χωρίς να δοθούν περισσότερες διευκρινήσεις.

Μετά από κινητοποιήσεις του σωματείου μας αλλά και άλλων πρωτοβάθμιων σωματείων η μόνη υποχώρηση που έκανε η κυβέρνηση ήταν ότι θα προβλεφθεί με εγκύκλιο κανονική άδεια για κάθε συμβασιούχο 2 μέρες το μήνα (έως 24/έτος) και «δυνατότητα απουσίας» σε περίπτωση σοβαρού προβλήματος υγείας. Άδεια εγκυμοσύνης δεν προβλέπεται, παρότι η πλειοψηφία των εργαζομένων σε καθαριότητα και σίτιση είναι γυναίκες.

Ο αγώνας αυτός αφορά όλους τους εργαζόμενους και τους ασθενείς

Για να παρέχονται αναβαθμισμένες υπηρεσίες σίτισης είναι απαραίτητο οι εργαζόμενοι να δουλεύουν σε ανθρώπινες συνθήκες, να υπάρχουν όλες οι ειδικότητες που χρειάζονται, να αξιοποιούνται όλα τα σύγχρονα μέσα και να αμείβονται όπως αξίζει.

Η αλήθεια λοιπόν είναι ότι δυστυχώς μάχονται γι αυτούς που υπηρετούν χρόνια τώρα, πριν ως αντιπολίτευση και σήμερα ως κυβέρνηση. Δηλαδή για τους πλούσιους και ισχυρούς που απαιτούν ακόμα μεγαλύτερη μείωση του «εργατικού κόστους», ελαστικές μορφές απασχόλησης χωρίς δικαιώματα, ώστε να αυξηθεί ακόμα περισσότερο η κερδοφορία και η ανταγωνιστικότητα τους.

Απέναντι λοιπόν σ’ αυτήν την αλήθεια, στο τσάκισμα των δικαιωμάτων των εργαζομένων και στην ωμή κοροϊδία της κυβέρνησης που στόχο έχει να μας παραπλανήσει και να τσακίσει το ηθικό μας, μία είναι η απάντηση. Συλλογικός ανυποχώρητος αγώνας ενάντια στην οργανωμένη επίθεση κυβέρνησης και εργοδοσίας, ενάντια στη στρατηγική Ευρωπαϊκής Ένωσης και ΔΝΤ.

Να προτάξουμε τις σύγχρονες ανάγκες μας, να παλέψουμε για μόνιμη σταθερή δουλειά για όλους με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, για μαζικές προσλήψεις σε Υγεία- Πρόνοια- ΕΚΑΒ”.

Διαφήμιση
Διαφήμιση