HomeΚΡΗΤΗΕπιμένουν … Κρήτη, οι περισσότεροι υποψήφιοι από το Ηράκλειο! Οι μισοί θα σπουδάσουν στο νησί

Επιμένουν … Κρήτη, οι περισσότεροι υποψήφιοι από το Ηράκλειο! Οι μισοί θα σπουδάσουν στο νησί

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Ανέκαθεν οι υποψήφιοι των πανελληνίων εξετάσεων από το νομό Ηρακλείου είχαν μία ιδιαίτερη προτίμηση στα ιδρύματα της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης της Κρήτης, και πάντα ο αριθμός των φοιτητών από το νησί που απέκτησαν προπτυχιακό ή μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στα ΑΕΙ, το ΤΕΙ και τις άλλες ανώτερες σχολές που λειτουργούν σε τοπικό επίπεδο, ήταν αξιοσημείωτος.

Τα ποσοστά των πρωτοετών φοιτητών από το Ηράκλειο που κάθε χρόνο εισάγονται στις σχολές της Κρήτης, άρχισαν να αυξάνονται σημαντικά από την εδραίωση της οικονομικής κρίσης και μετά.

vaseis

Περισσότεροι από τους μισούς θέλουν Κρήτη

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα με την ανακοίνωση των Βάσεων Εισαγωγής για το 2016 αλλά και τους πίνακες με τα ονόματα των επιτυχόντων της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, συνολικά από το νομό Ηρακλείου, εισάγονται – με τη φετινή διαδικασία – 2.187* πρωτοετείς φοιτητές στα ΑΕΙ – ΤΕΙ της χώρας. Από αυτούς, οι 1.343, δηλαδή περισσότεροι από τους μισούς εισάγονται σε κάποιο από τα συνολικά 38 Τμήματα σχολών Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης που λειτουργούν στην Κρήτη.

Πιο συγκεκριμένα, στο Πανεπιστήμιο ή το Πολυτεχνείο Κρήτης εισάγονται 811 υποψήφιοι από το νομό Ηρακλείου: Οι 448 προέρχονται από τα Λύκεια του Δήμου Ηρακλείου, οι 362 από τα Λύκεια των περιφερειακών δήμων του νομού, και ένας προέρχεται από ΕΠΑΛ της πόλης του Ηρακλείου που συμμετείχε στις εξετάσεις με το παλαιό σύστημα. Αντίστοιχα, στο ΤΕΙ Κρήτης εισάγονται 532 πρωτοετείς – πλέον – σπουδαστές από το νομό Ηρακλείου. Οι 232 προέρχονται από τα Γενικά Λύκεια της πόλης του Ηρακλείου, οι 222 από τα Γενικά Λύκεια της υπαίθρου του νομού και οι 78 από τα ΕΠΑΛ του Ηρακλείου.

panepistimio kritis

Το 20,5% των πρωτοετών της Κρήτης είναι …. Ηρακλειώτες

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει και η αντιστοιχία της προέλευσης των πρωτοετών φοιτητών στα ιδρύματα Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης της Κρήτης.

Το νέο ακαδημαϊκό έτος, οι σχολές του νησιού θα υποδεχθούν συνολικά 4.721 πρωτοετείς. Από αυτούς οι 2.489 είναι οι πρωτοετείς του Πανεπιστημίου Κρήτης σε Ηράκλειο και Ρέθυμνο και 623 είναι του Πολυτεχνείου στα Χανιά. Στο ΤΕΙ Κρήτης «τα πρωτάκια» είναι 1.496, στην Πατριαρχική Ανώτατη Εκκλησιαστική Ακαδημία Κρήτης 48 και στην Ανώτερη Σχολή Τουριστικής Εκπαίδευσης Κρήτης είναι 65. Αν αναλογιστεί κανείς ότι από τους 4.721 πρωτοετείς, οι 1.343 προέρχονται μόνο από το νομό Ηρακλείου εύκολα προκύπτει ότι οι Ηρακλειώτες νέοι φοιτητές αποτελούν περίπου το 20,5% του φοιτητικού δυναμικού των πρωτοετών στις σχολές της Κρήτης.

Δεν είναι μόνο η οικονομική κρίση…

Πολλοί είναι οι παράγοντες που συμβάλλουν στην προτίμηση αυτή των υποψηφίων:

  • Το δεύτερο νοικοκυριό και το κόστος των μετακινήσεων

Αναμφισβήτητα, πολλές οικογένειες επιτυχόντων θα βρίσκονται σήμερα αντιμέτωπες με το ζήτημα της συντήρησης ενός δεύτερου νοικοκυριού σε άλλη πόλη μακριά από το πατρικό σπίτι. Οπωσδήποτε, το ζήτημα αυτό είναι στις μέρες μας καθοριστικός παράγοντας για την επιλογή του τόπου που ο υποψήφιος θα επιλέξει να σπουδάσει. Στην Κρήτη, μολονότι η συντριπτική πλειονότητα των Κρητικών φοιτητών που σπουδάζουν σε κάποιο ΑΕΙ-ΤΕΙ του νησιού, μακριά από την πόλη τους, αναγκάζεται να στήσει το δεύτερο νοικοκυριό, εντούτοις το κόστος περιορίζεται από τις φθηνές μετακινήσεις από τη μια πόλη στην άλλη, τις σχετικά μικρές αποστάσεις και τη δυνατότητα συχνής επαφής με τους γονείς, πράγμα που συνεπάγεται συχνότερη αποστολή του δέματος με … το ταπεράκι της μαμάς.

teikritis

  • Οι παρέες και η επιθυμία των γονέων

Ένας άλλος παράγοντας για την επιλογή των σχολών της Κρήτης είναι η βούληση της … παρέας των φίλων, αλλά και η επιθυμία των γονέων. Αρκετοί υποψήφιοι φοιτητές συνεκτιμούν σε ποια πόλη επιδιώκουν να σπουδάσουν οι περισσότεροι από τους φίλους τους, σε ποια πόλη σπουδάζουν ήδη μεγαλύτερα αδέλφια ή συγγενείς με τους οποίους μπορούν να συγκατοικήσουν περιορίζοντας το κόστος και κάποιοι άλλοι συντάσσονται με την επιθυμία των γονέων ή τις συμβουλές των καθηγητών τους από το σχολείο.

  • Η μεγάλη φήμη των σχολών της Κρήτης

Ιδιαίτερη σημασία για την επιλογή των σχολών Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης στην Κρήτη έχει η φήμη των ιδρυμάτων του νησιού. Πανεπιστήμιο, Πολυτεχνείο και ΤΕΙ πρωτοπορούν στην έρευνα, ξεχωρίζουν σε διεθνείς κατατάξεις και έχουν συμβάλλει με το έργο τους στη διαμόρφωση ενός αξιόλογου προφίλ για την «ακαδημαϊκή ταυτότητα» της Κρήτης. Είναι γεγονός, πως παρά την οικονομική κρίση και την δυσχερή θέση στην οποία έχουν περιέλθει τα ιδρύματα της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης σε όλη τη χώρα, οι διακρίσεις για τα ιδρύματα του νησιού έρχονται … σωρηδόν, κατατάσσοντάς τα  ανάμεσα στα καλύτερα της χώρας και όχι μόνο.

polytexneio_kritis_exo

  • Η πρόσβαση δεν είναι απαγορευτική

Ένας άλλος παράγοντας που συνεκτιμούν οι υποψήφιοι όταν συμπληρώνουν το μηχανογραφικό τους είναι ότι η πρόσβαση στα ιδρύματα της Τριτοβάθμιας στην Κρήτη δεν είναι …. απαγορευτική, λόγω των βάσεων της εισαγωγής που διαμορφώνονται κάθε χρόνο σε μέτρια επίπεδα δίνοντας τη δυνατότητα και σε υποψηφίους με χαμηλότερες επιδόσεις να διεκδικήσουν το όνειρό τους. Για παράδειγμα η Ιατρική Κρήτης, έχει σε σύγκριση με τις άλλες αντίστοιχες σχολές της Ελλάδας χαμηλότερες βάσεις, ενώ και η λεγόμενη «ναυαρχίδα» του Πανεπιστημίου Κρήτης στο Ηράκλειο, το Τμήμα Φυσικής, άνοιξε τις πύλες του σε υποψηφίους που έγραψαν 14,2 στις εξετάσεις.

Δείτε τους πίνακες με τα ονόματα όλων των επιτυχόντων της Κρήτης

Δείτε πως διαμορφώνεται η «ακτινογραφία» της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης στην Κρήτη μετά την ανακοίνωση των Βάσεων Εισαγωγής

*Ο συνολικός αριθμός των επιτυχόντων προκύπτει από το άθροισμα των υποψηφίων που εξετάστηκαν για πρώτη φορά φέτος στις πανελλήνιες εξετάσεις με το νέο σύστημα εισαγωγής, καθώς και εκείνων που συμμετείχαν με το παλαιό σύστημα ή εντάσσονταν στην κατηγορία των υποψηφίων παρελθόντων ετών.

Διαφήμιση
Διαφήμιση