HomeΚΡΗΤΗΒάσεις εισαγωγής 2016: Η «ακτινογραφία» της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης στην Κρήτη

Βάσεις εισαγωγής 2016: Η «ακτινογραφία» της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης στην Κρήτη

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Ιδιαίτερα ικανοποιητική είναι η εικόνα που παρουσιάζουν οι σχολές και τα τμήματα της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης στην Κρήτη, μετά την επίσημη ανακοίνωση των βάσεων εισαγωγής από τη δοκιμασία των Πανελληνίων Εξετάσεων του 2016.

Οι Σχολές του Πανεπιστημίου, του Πολυτεχνείου, του ΑΤΕΙ και της Ανώτατης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Κρήτης, ακολουθούν τις τάσεις που διαμορφώθηκαν σε πανελλαδικό επίπεδο και προέκυψαν από τη συνάρτηση των επιδόσεων των υποψηφίων και των προσωπικών τους προτιμήσεων.

BASEIS 5

Στην Κρήτη σήμερα λειτουργούν συνολικά 38 τμήματα Σχολών της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης σε τέσσερα ιδρύματα, από τα οποία τα 22 κατέγραψαν άνοδο στις βάσεις εισαγωγής, και τα 15 σημείωσαν πτώση.

Πιο συγκεκριμένα, και σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το Υπουργείο Παιδείας, οι βάσεις εισαγωγής στην Κρήτη διαμορφώνονται ως εξής:

  • Πανεπιστήμιο Κρήτης

vaseis eisagogis sxolon panepistimiou kritis

  • Πολυτεχνείο Κρήτης

vaseis eisagogis sxolon polytexneiou kritis

  • ΤΕΙ Κρήτης

vaseis eisagogis sxolon tei kritis

  • Πατριαρχική Ανώτατη Εκκλησιαστική Ακαδημία Κρήτης

vaseis ekklisiastikis akadimias

Η οικονομική κρίση και οι επιλογές των υποψηφίων

Οι προτιμήσεις των υποψηφίων των φετινών πανελλαδικών εξετάσεων που διαμόρφωσαν και φέτος σε μεγάλο ποσοστό την αυξομείωση στις βάσεις εισαγωγής, καταδεικνύει ότι κινήθηκαν σε ένα πλαίσιο με έντονο κοινωνικό χαρακτήρα, απόρροια της παρατεταμένης οικονομικής ύφεσης της χώρας.

Έτσι, η καθίζηση των ανθρωπιστικών σπουδών, ένα παγκόσμιο φαινόμενο που χρήζει άμεσης θεραπείας, αποτυπώνεται και στις σχολές της Κρήτης και κυρίως στα Τμήματα του Πανεπιστημίου Κρήτης στο Ρέθυμνο. Η πανελλαδική «πανωλεθρία» των παιδαγωγικών τμημάτων και κυρίως των Σχολών από τις οποίες θα βγουν οι μελλοντικοί νηπιαγωγοί, άφησε τη σφραγίδα της και σε τοπικό επίπεδο. Οι αντίστοιχες σχολές του Ρεθύμνου κατέγραψαν τη μεγαλύτερη πτώση στη βάση εισαγωγής ανάμεσα στα υπόλοιπα τμήματα των ΑΕΙ του νησιού, όχι γιατί ολοένα και λιγότεροι νέοι ονειρεύονται να ασχοληθούν με το επάγγελμα αυτό, αλλά κυρίως γιατί η απαξίωση του κλάδου από την πολιτεία έχει μετατρέψει δασκάλους, νηπιαγωγούς και καθηγητές στους λιγότερο αμειβόμενους δημοσίους υπαλλήλους, αλλά κυρίως στους επιστήμονες εκείνους που βλέπουν τον πιθανό διορισμό στην κυριολεξία με … το κιάλι. Η τάση αυτή, συνεπεία της οικονομικής κρίσης και του πλήρους παγώματος των διορισμών στην εκπαίδευση εδώ και χρόνια, έρχεται σε πλήρη αντιδιαστολή με την κατάσταση που επικρατούσε λίγα χρόνια νωρίτερα. Είναι γεγονός, ότι το 2005 επί παραδείγματι, διορίζονταν ως αναπληρώτριες νηπιαγωγοί, οι οποίες δεν είχαν προλάβει ακόμη να … ορκιστούν στις σχολές τους, αφού το πτυχίο τους μύριζε «τυπογραφείο».

Αντίστοιχη πτώση παρουσιάζουν σχολές και τμήματα που σχετίζονται με τις επιστήμες του κατασκευαστικού κλάδου, λόγω της κρίσης που μαστίζει ήδη από το 2009 τον τομέα της οικοδομής. Περιορισμένο φαίνεται να είναι φέτος το ενδιαφέρον των νέων στον τομέα της ψηφιακής τεχνολογίας, του ήχου και του animation.

Μολονότι, τα επαγγέλματα των γιατρών και  των δικηγόρων έχουν υποστεί τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης, ωστόσο για μία ακόμη φορά αποδεικνύεται ότι οι Ιατρικές και Νομικές Σχολές εξακολουθούν να θεωρούνται «όνειρο ζωής» για τους περισσότερους υποψήφιους φοιτητές.

BASEIS 4

Στο Πανεπιστήμιο Κρήτης

Οι βάσεις εισαγωγής για το 2016 διαμορφώθηκαν στο Πανεπιστήμιο Κρήτης ως εξής:

Από τα συνολικά 17 τμήματα των Σχολών του Ιδρύματος σε Ρέθυμνο και Ηράκλειο, οι βάσεις σε πέντε από αυτά σημείωση πτώση, ενώ ανοδικά κινήθηκαν στα υπόλοιπα 12.

Τη μεγαλύτερη μείωση κατέγραψε το Παιδαγωγικό Τμήμα Προσχολικής Εκπαίδευσης του Ρεθύμνου, με το πρωτοφανές ποσοστό του 27,6% που μεταφράζεται σε 3.499 μόρια. Βεβαίως, η σημαντική αυτή μείωση στις βάσεις εντάσσεται στη γενικότερη πανελλαδική τάση που έχει διαμορφωθεί φέτος, αφού συνολικά οι Παιδαγωγικές Σχολές κατέγραψαν τη μεγαλύτερη «βουτιά». Έτσι, για μια από τις ελάχιστες φορές στην ιστορία του Πανεπιστημίου Κρήτης, τμήμα του ανοίγει τις πύλες του σε υποψήφιο που συγκέντρωσε λιγότερα από 10.000 μόρια.

Αντίθετα, τη μεγαλύτερη αύξηση κατέγραψε το τμήμα Βιολογίας στο Ηράκλειο με ποσοστό της τάξεως του 6,9% και 1.158 μόρια, αφού ο τελευταίος εισακτέος στο τμήμα συγκέντρωσε 18,063 μόρια.

Στο Πολυτεχνείο Κρήτης

Τα τρία από τα πέντε τμήματα του Πολυτεχνείου Κρήτης κατέγραψαν φέτος μείωση στις βάσεις εισαγωγής. Η εικόνα που παρουσιάζεται στο ΑΕΙ των Χανίων, δεν συμβαδίζει απόλυτα με την πανελλαδική τάση που θέλει τις σχολές Αρχιτεκτόνων – Μηχανικών να παρουσιάζουν οριακή πτώση στις βάσεις τους. Κι αυτό γιατί το Τμήμα Αρχιτεκτόνων – Μηχανικών είναι εκείνο που κατέγραψε τη μεγαλύτερη πτώση στις βάσεις εισαγωγής του 2016, σε ποσοστό της τάξεως του 14,7%, δηλαδή 2.272 μόρια. Τη μεγαλύτερη άνοδο με 592 μόρια σημείωσε το τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και μηχανικών υπολογιστών.

Στο ΤΕΙ Κρήτης

Στο ΤΕΙ Κρήτης, από τα 14 τμήματά του που λειτουργούν και στους τέσσερις νομούς του νησιού, τα 8 είδαν τις βάσεις τους να πέφτουν ενώ άνοδος σημειώθηκε στα υπόλοιπα έξι.

Τη μεγαλύτερη μείωση, σε ποσοστό 53,2%, δηλαδή με 4.274 μόρια κατέγραψε το Τμήμα Ηλεκτρονικών Μηχανικών των Χανίων, καταδεικνύοντας πως η πανελλαδική τάση στο συγκεκριμένο γνωστικό αντικείμενο έφτασε και στην Κρήτη. Στον αντίποδα, την … ανηφόρα, πήραν για μία ακόμη φορά οι βάσεις του Τμήματος Διατροφής και Διαιτολογίας της Σητείας, καθώς κατέγραψαν αύξηση της τάξεως του 14,9%

BASEIS 2

Στην Πατριαρχική Ανωτάτη Εκκλησιαστική Ακαδημία Κρήτης

Ανοδικά κινήθηκαν οι βάσεις και στα δύο τμήματα της Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Κρήτη, σε σύγκριση με το 2015. Οι βάσεις στο Πρόγραμμα Εκκλησιαστικής Μουσικής και Ψαλτικής κατέγραψε άνοδο 9,2%, ενώ το Πρόγραμμα Ιερατικών Σπουδών 14%.

Εντυπωσιακός ο αριθμός των πρωτοετών

Για μια ακόμη χρονιά, όπως προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία του Υπουργείου Παιδείας, οι διαθέσιμες θέσεις πρωτοετών φοιτητών στα ιδρύματα της Κρήτης καλύφθηκαν στο 100%. Έτσι, πλέον στην Κρήτη θα βρίσκονται με το νέο ακαδημαϊκό έτος συνολικά 4.721 πρωτοετείς φοιτητές. Από αυτούς οι 2.489 είναι οι πρωτοετείς του Πανεπιστημίου Κρήτης σε Ηράκλειο και Ρέθυμνο, 623 είναι του Πολυτεχνείου στα Χανιά, στο ΤΕΙ Κρήτης «τα πρωτάκια» είναι 1.496, στην Πατριαρχική Ανώτατη Εκκλησιαστική Ακαδημία Κρήτης είναι 48 και τέλος στην Ανώτερη Σχολή Τουριστικής Εκπαίδευσης Κρήτης είναι 65.

Της Ελίνας Φαρσάρη

Διαφήμιση
Διαφήμιση