HomeΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣΗ ταινία «El Greco-Προσωπογραφίες» στον Θερινό Κινηματογράφο Βηθλεέμ

Η ταινία «El Greco-Προσωπογραφίες» στον Θερινό Κινηματογράφο Βηθλεέμ

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Η νέα ταινία του Λευτέρη Χαρωνίτη «El Greco-Προσωπογραφίες» παρουσιάζεται σε επίσημη πρεμιέρα την Κυριακή 4 Σεπτεμβρίου, στις 9 το βράδυ στο Θερινό Δημοτικό Κινηματογράφο Ηρακλείου Βηθλεέμ.

Η εκδήλωση πραγματοποιείται από την Αντιπεριφέρεια Ηρακλείου και τον Πολιτιστικό Σύλλογο Σεισάρχων.

Η ταινία έχει διάρκεια 82’ λεπτά και είναι η ένατη του σκηνοθέτη για τον Δομήνικο Θεοτοκόπουλο μέσα στα 30 και πλέον χρόνια που ασχολείται με την έρευνα και την μελέτη της ζωής και του έργου του Μεγάλου Κρητικού.

Η εμμονή του σκηνοθέτη να επανέρχεται κατά καιρούς με ένα νέο κινηματογραφικό έργο για τον Θεοτοκόπουλο, φανερώνει την ανάγκη του να επικοινωνεί με ένα από τα πλέον ανήσυχα πνευματικά φαινόμενα όλων των εποχών για να καλύπτει προσωπικές ,πνευματικές ανάγκες του.

Γιατί ο Δομήνικος Θεοτοκόπουλος παραμένει ένα από τα πλέον πρωτότυπα πνευματικά φαινόμενα όλων των εποχών και οι μελετητές της ιστορίας της τέχνης προσπαθούν κατά τα τελευταία 100 χρόνια να κατανοήσουν το <<μυστήριο>> και την αισθητική ιδιαιτερότητα που κρύβει το έργο του και να παραμένει μοναδικός στην ιστορία της τέχνης της ζωγραφικής.

Όπως έγραψε,ο βυζαντινολόγος-ακαδημαικός  Μανόλης Χατζηδάκης,<<Ο Δομήνικος ξεκινά και ωριμάζει μέσα στον μεσαιωνικό ενετοκρατούμενο κόσμο της Κρήτης όπου ζωγραφίζει βυζαντινά-χωρίς να αγνοεί τα βενετσιάνικα-μυείται στην Βενετία στα μυστικά της μεγάλης τέχνης των μαστόρων της , δέχεται στην Ρώμη τα μανιερίστικα κατάλοιπα της τέχνης του Μιχαηλάγγελου και ελευθερώνεται στην Ισπανία του Φιλίππου του Δευτέρου ,όπου τελικά ώριμος δίδει την καλλιτεχνική έκφραση σε έναν κόσμο που την στερείται>>.

Ο Δομήνικος Θεοτοκόπουλος, χωρίς προγόνους και απογόνους παραμένει πάντα ένας από τους μεγαλύτερους ζωγράφους όλων των εποχών και όπως έγραψε ο ποιητής Ορτένσιο Φελίξ Παραβιθίνο στο επιτάφιο σονέτο για τον Έλληνα φίλο του ,<<….Δούλεψε σε μεγάλον αιώνα ,μεγαλύτερος Απελλής όχι για την επεφημία που αγοράζεται και την ιδιορυθμία του θα την θαυμάσουν δεν θα την μιμηθούν οι αιώνες….>>.

Κατά τις τελευταίες δεκαετίες είναι ιδιαίτερα εξαιρετικό το παγκόσμιο ενδιαφέρον, κοινού,κριτικών και ιστορικών της τέχνης που αναζητούν να κατανοήσουν την πνευματική και ζωγραφική υπόσταση του έργου του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου ,της μεγαλύτερης πνευματικής δόξας του σύγχρονου ελληνισμού ,ο οποίος, ενώ υπέγραφε τα έργα του πάντα στα ελληνικά ,έμεινε στην ιστορία της τέχνης και στην μνήμη του παγκόσμιου κοινού με το ισπανικό άρθρο EL και το ιταλικό GRECO,ο Έλληνας.

Για την κατανόηση της πρωτοτυπίας και της ιδιαιτερότητας του Δομήνικου ,η αποκάλυψη των φιλοσοφικών-αισθητικών απόψεων μέσα από την μελέτη των δικών του κειμένων-σχολίων, στα περιθώρια των βιβλίων πλούσιας βιβλιοθήκης του που μας παρουσίασαν οι Ισπανοι μελετητες Φερναντο Μαριας και Αγκοστίν Μπουσταμάντε,διαμόρφωσε νέα επιστημονικά εργαλεία για μια καινουργια θεωρηση του εργου του.

Ο Δομήνικος Θεοτοκόπουλος ειναι ενας φιλοσοφος ζωγραφος ,πρωτοπόρος στην εποχή του, που έδωσε στον χειρώνακτα τεχνίτη την πραγματική κοινωνική του υπόσταση,ενός δηλαδη ελευθερου πνευματικα,σκεπτομενου καλλιτεχνη.

Από αυτην την οπτικη προσεγγίζει η ταινια την περιπετειωδη ζωη ,την πνευματικη συγκροτηση , την δημιουργικη εξελιξη και την αισθητικη μοναδικότητα του ζωγράφου μεσα από την μεγάλη πινακοθήκη των δεκάδων προσωπογραφιων του .

Όπως έγραψε ο καθηγητής της  ιστορίας  της τεχνης, Νίκος Χατζηνικολάου, <<….Ο Γκρέκο διαμορφώνει μια προσωπική σχολή στην τέχνη του πορταίτου … Κατά την τελευταια μάλιστα δεκαετία της ζωής του είναι μια συνεχης εξελιξη,εμβαθυνση και ελευθερια…>>.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Οι συντελεστές της ταινίας είναι :Έρευνα-Κείμενα Λευτέρης Χαρωνίτης,αφήγηση Αχιλλέας Κυριακίδης και Άννα Χατζηχρήστου ,καλλιτεχνικη επιμελεια-μονταζ Μιχάλης Γαλανάκης ,μουσική Ορλάντο Ντι Λάσσο, Ντιέγο Ορτίθ, Φραγκισκος Λεονταρίτης, Παλεστρίνα ,φωτογραφία Κωστής Παπαναστασάτος ,διευθυνση παραγωγης Κατια Καππατου ,συμμετοχή στην παραγωγή, Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου,ΕΡΤ ΑΕ,ΟΤΕ HISTORY CHANNEL,παραγωγή-σενάριο-σκηνοθεσία Λευτέρης Χαρωνίτης .

Διαφήμιση
Διαφήμιση