HomeΟΙΚΟΝΟΜΙΑΔυνατότητα για νέα τροποποιητική αίτηση στους δικαιούχους Κoινωνικής Αλληλεγγύης

Δυνατότητα για νέα τροποποιητική αίτηση στους δικαιούχους Κoινωνικής Αλληλεγγύης

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Δικαίωμα υποβολής τροποποιητικής αίτησης παρέχει το υπουργείο Εργασίας στους δικαιούχους του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης (η ελληνική παραλλαγή του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος), των οποίων οι αιτήσεις για την β΄ πιλοτική φάση έχουν ήδη εγκριθεί. Το δικαίωμα παρέχεται στην περίπτωση που ο δικαιούχος διαπιστώσει ότι το ΚΕΑ που θα λαμβάνει είναι μικρότερο από αυτό που προσδοκούσε, βάσει του εισοδήματός του.

Εν τω μεταξύ, αύριο Τετάρτη 24 Αυγούστου, θα καταβληθεί η 14η δόση της κάρτας σίτισης. Οπως τονίζεται στη σχετική απόφαση, οι δικαιούχοι θα ανέλθουν στα 120.921 άτομα, ενώ η δαπάνη θα φτάσει στα 13,6 εκατ. ευρώ. Μάλιστα, καθώς «τρέχουν» και οι διαδικασίες για τη β΄ φάση διευρυμένης εφαρμογής του ΚΕΑ, το οποίο θα ξεκινήσει σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις προς το τέλος Σεπτεμβρίου, η πίστωση για την κάρτα είναι μειωμένη. Συγκεκριμένα, σε σύγκριση με την προηγούμενη, 13η καταβολή, οι δικαιούχοι έχουν μειωθεί κατά 27.123 άτομα και αντίστοιχα η δαπάνη είναι μειωμένη κατά 3.050.570 ευρώ.

Αυτό συμβαίνει, σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Εργασίας, γιατί πολλοί από τους δικαιούχους της κάρτας, εντάχθηκαν στο ΚΕΑ που εφαρμόζεται πιλοτικά σε 30 δήμους σε όλη τη χώρα και έτσι δεν δικαιούνται πλέον κάρτα σίτισης.

Η δεύτερη πιλοτική φάση αναμένεται τελικά να ξεκινήσει το τελευταίο δεκαήμερο του επόμενου μήνα και όχι τον Αύγουστο όπως ήταν ο αρχικός προγραμματισμός. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, στο σχετικό μητρώο που καταρτίζουν οι υπηρεσίες πρόνοιας του υπουργείου Εργασίας, οι δικαιούχοι του Εισοδήματος (ΚΕΑ) είχαν ξεπεράσει τις 30.000. Καθώς όμως, στο πρόγραμμα προβλέπεται η χρήση προπληρωμένης κάρτας, παρατηρείται καθυστέρηση στην εφαρμογή του. Σύμφωνα με τη σχετική απόφαση, πάντως, για τους δικαιούχους που βάσει των κριτηρίων θα λαμβάνουν ποσά άνω των100 ευρώ τον μήνα, το 50% αυτών θα πιστώνεται σε προπληρωμένη κάρτα, στα πρότυπα της κάρτας αλληλεγγύης.

Η συγκεκριμένη κάρτα θα μπορεί να αξιοποιηθεί είτε για αγορά προϊόντων και ειδών πρώτης ανάγκης (π.χ. τρόφιμα, βρεφικά είδη), είτε για ρουχισμό, ακόμα και για πληρωμή λογαριασμών σε υπηρεσίες κοινής ωφέλειας (π.χ. ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ). Η καθυστέρηση οφείλεται κυρίως στη συνεργασία του υπουργείου Εργασίας με τις τράπεζες και τον τρόπο αποστολής της κάρτας στους ωφελούμενους.

Kathimerini.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση