HomeΚΟΣΜΟΣΣτο στόχαστρο Ερντογάν ο Νταβούτογλου; Συνέλαβαν συνεργάτη του για σχέσεις με τον Γκιουλέν

Στο στόχαστρο Ερντογάν ο Νταβούτογλου; Συνέλαβαν συνεργάτη του για σχέσεις με τον Γκιουλέν

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Στο στόχαστρο του Ερντογάν μπαίνουν και άτομα του περιβάλλοντος του πρώην πρωθυπουργού της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτουγλου.

Σύμφωνα με τη Χουριέτ, συνελήφθη και ανακρίνεται ο πρέσβης Γκουργκάν Μπαλίκ, βασικός του σύμβουλος την περίοδο που ήταν υπουργός Εξωτερικών, με την κατηγορία διατήρησης σχέσεων με τον Φετουλάχ Γκιουλέν.

Όπως αναφέρει ο τουρκικός Τύπος, όταν η Τουρκία εκπροσωπήθηκε το 2013 στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ από τον τότε πρόεδρο Αμπντουλάχ Γκιουλ, ο Μπαλίκ είχε παίξει κομβικό ρόλο στο να κανονιστεί συνάντηση του Νταβούτογλου με τον Φετουλάχ Γκιουλέν στην Πενσιλβάνια…

Συγκεκριμένα, η Χουριέτ αναφέρει ότι ο Ερντογάν κάλεσε περίπου 300 διπλωμάτες που υπηρετούν σε αποστολές στο εξωτερικό να επιστρέψουν στην Τουρκία για να ερευνηθούν για τις σχέσεις τους με την οργάνωση Feto του Γκιουλέν, ο οποίος κατηγορείται ότι υποκίνησε το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου.

Οι διπλωμάτες που θα διαπιστωθεί ότι έχουν δεσμούς με τη Feto θα απολυθούν, ενώ εκείνοι που δεν έχουν καμία σχέση θα επιστρέψουν στις θέσεις τους, αναφέρει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Ανατολού, επικαλούμενο ανώνυμες πηγές.

Στο πλαίσιο αυτής της έρευνας έχει κληθεί και ο Μπαλίκ ο οποίος υπηρέτησε ως επικεφαλής σύμβουλος του πρώην πρωθυπουργού της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου στη θητεία του στο υπ.  Εξωτερικών.

Ο Μπαλίκ συνελήφθη στις 19 Αυγούστου και παραμένει υπό κράτηση. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Μπαλίκ δεν βρίσκονταν σε ενεργή αποστολή από τις αρχές του 2014, όταν η τουρκική κυβέρνηση άρχισε να αγωνίζεται κατά του κινήματος του Γκιουλέν

Ο Μπαλίκ υπηρέτησε  ως επικεφαλής σύμβουλος Εξωτερικής Πολιτικής του τότε Προέδρου της Δημοκρατίας Αμπντουλάχ Γκιουλ, από τον Αύγουστο του 2013 έως τον Ιούλιο του 2014.  Τον Ιούνιο του 2013 ο Μπαλίκ, ως πρέσβης κατέθεσε τα διαπιστευτήριά του στο γενικό διευθυντή της Unesco.

Από το Σεπτέμβριο του 2008 έως το Δεκέμβριο του 2010, ο Μπαλίκ είχε υπηρετήσει ως επικεφαλής του γραφείου του υπουργού Εξωτερικών. Από το Δεκέμβριο του 2010 έως το Φεβρουάριο του 2011 υπηρέτησε ως αναπληρωτής διευθυντής της Γενικής Διεύθυνσης Διεθνούς Δικαίου. Από το Φεβρουάριο του 2011 έως το Δεκέμβριο του 2012 υπηρέτησε ως πληρεξούσιος του υπουργού ειδικός σύμβουλος του υπουργού.

iefimerida.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση