HomeΟΙΚΟΝΟΜΙΑCitigroup: «Χλωμό» το ενδεχόμενο ανάπτυξης για φέτος στην Ελλάδα

Citigroup: «Χλωμό» το ενδεχόμενο ανάπτυξης για φέτος στην Ελλάδα

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Ως εξαιρετικά απίθανη «βλέπει» την επιστροφή του ΑΕΠ σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης για το β’ εξάμηνο η Citigroup, έπειτα από την απογοητευτική πορεία τόσο των εξαγωγών όσο και των ταξιδιωτικών εισπράξεων.

Τα στοιχεία από το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών έδειξαν πτώση 11% στις εξαγωγές τον Ιούνιο και 16,1% για το β’ τρίμηνο. Την ίδια στιγμή, οι εισπράξεις από ταξιδιωτικές υπηρεσίες μειώθηκαν κατά 5,4% τον Ιούνιο σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα πέρυσι και 7,3% στο β’ τρίμηνο.

Όπως προειδοποιεί η Citigroup, με τα στοιχεία αυτά η επιστροφή της ανάπτυξης θα αργήσει για την ελληνική οικονομία.

Μετά την επιβολή των capital controls, οι ελληνικές εξαγωγές έχουν μειωθεί δραματικά και κυρίως τα έσοδα που σχετίζονται με τις υπηρεσίες μεταφορών. Η μείωση των εισπράξεων από ταξιδιωτικές υπηρεσίες δείχνει επίσης ότι η θετική συμβολή του τουρισμού στην αύξηση του ΑΕΠ έχει μειωθεί τα τελευταία χρόνια.

Να σημειωθεί ωστόσο ότι οι συνολικές εισαγωγές μειώθηκαν περισσότερο από τις εξαγωγές, σημειώνοντας πτώση 11,3% τον Ιούνιο και 13,1% στο β’ τρίμηνο, με αποτέλεσμα την περαιτέρω βελτίωση του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών (σε πλεόνασμα 1,3 δισ. ευρώ, ή 0,7% του ΑΕΠ στους δύο μήνες έως τον Ιούνιο).

Newmoney.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση