HomeΚΡΗΤΗΟι εργαζόμενοι του νοσοκομείου Αγ. Νικολάου απαντούν στην 7η ΥΠΕ Κρήτης

Οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου Αγ. Νικολάου απαντούν στην 7η ΥΠΕ Κρήτης

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Το Δ .Σ. του Συλλόγου Εργαζομένων στο Νοσοκομείο Αγ. Νικολάου εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία απαντά στη διοίκηση της 7ης υγειονομικής περιφέρειας Κρήτης σχετικά με τις αιχμές της ότι ο σύλλογος εργαζομένων ΓΝΑΝ δεν έχει δείξει τα προηγούμενα χρόνια ευαισθητοποίηση για το θέμα της ανάγκης μεταστέγασης της Μονάδας Τεχνητού Νεφρού του Νοσοκομείου Αγ. Νικολάου.

Στην ανακοίνωση του συλλόγου αναφέρονται οι συγκεκριμένες ενέργειες που έχουν γίνει από το σύλλογο για τα θέματα της ΜΤΝ και της μεταστέγασης της, και διατυπώνεται η άποψη ότι είναι πρωτόγνωρο για τα μέχρι σήμερα δεδομένα δραστηριοποίησης στο χώρο της δημόσιας υγείας, η διοίκηση ενός θεσμικού οργάνου της πολιτείας να επιτίθεται με τέτοιο επιθετικό και συκοφαντικό τρόπο ενάντια σε ένα σωματείο εργαζομένων.

Η ανακοίνωση που εξέδωσαν, έχει ως εξής:

“ Την Πέμπτη 18/8/2016 η διοίκηση της 7ης υγειονομικής περιφέρειας εξέδωσε ανακοίνωση για το θέμα της μεταστέγασης της Μονάδας Τεχνητού Νεφρού στο Νοσοκομείο Αγίου Νικολάου, στην οποία περιλαμβανόταν το παρακάτω δυσφημιστικό και συκοφαντικό για το σύλλογο μας απόσπασμα:

«Είναι απορίας άξιο πως οι συνθήκες που επικρατούσαν τόσα χρόνια στον χώρο της Μονάδας έως σήμερα, δεν προκάλεσαν την ευαισθητοποίηση του Συλλόγου Εργαζομένων ώστε να καταθέσει προτάσεις ως προς την εξεύρεση ασφαλούς χώρου και την υιοθέτηση αξιοπρεπών συνθηκών νοσηλείας – αντιμετώπισης του προβλήματος υγείας των νεφροπαθών. Οι όποιες ετεροχρονισμένες αντιδράσεις, μηδενιστικές πρακτικές ή αντιδραστικές τοποθετήσεις επί τεκμηριωμένων προτάσεων και συνεπών δεσμεύσεων, δεν συνάδουν με την εικόνα της προσωπικής ή συλλογικής πολιτικής ωριμότητας» .

Ως ΔΣ του Συλλόγου Εργαζομένων στο Νοσοκομείο Αγ. Νικολάου είμαστε υποχρεωμένοι να απαντήσουμε στις ανυπόστατες και ψευδείς κατηγορίες και να τονίσουμε ότι ο Σύλλογος μας τα προηγούμενα χρόνια πέρα από την πληθώρα των προφορικών παρεμβάσεων για τα θέματα της λειτουργίας της ΜΤΝ του ΓΝΑΝ είχε προβεί και στις παρακάτω σημαντικές παρεμβάσεις:

1)Στις 20/4/2013 ως Σύλλογος Εργαζομένων του Νοσοκομείου Αγίου Νικολάου εκδώσαμε ανακοίνωση «σχετικά με την εδώ και χρόνια αναμενόμενη ολοκλήρωση της νέας πτέρυγας του ΓΝΑΝ» στην οποία περιλαμβανόταν και το παρακάτω απόσπασμα: “Θα μπορούσε από την πλευρά της διοίκησης του ΓΝΑΝ και της ΔΥΠΕ να επανεξεταστεί η μετεγκατάσταση της Μονάδας Τεχνητού Νεφρού που προς το παρόν φιλοξενείται στο κτήριο του Θεραπευτηρίου Χρονίων Παθήσεων Λασιθίου, κάτι που δημιουργεί πολλές δυσκολίες για τη λειτουργίας της. Ακόμη και η πιθανή ύπαρξη διάταξης για λειτουργία των ΜΤΝ αποκλειστικά σε ισόγειους χώρους, μπορεί να παρακαμφθεί ή να τροποποιηθεί , αφού τα οφέλη από τη μετεγκατάσταση της Μονάδας Τεχνητού Νεφρού στο κτήριο του Νοσοκομείου θα είναι πολύ σημαντικά για την ασφαλή λειτουργία της.” Ουσιαστικά με την παραπάνω δημόσια δήλωση ήμασταν από τους πρώτους φορείς που θέσαμε ανοιχτά και δημόσια το ζήτημα της ανάγκης μετεγκατάστασης της ΜΤΝ από το κτήριο του θεραπευτηρίου στο κτήριο του Νοσοκομείου.

2)Την Πέμπτη 20/3/14 στην αίθουσα του Επιμελητηρίου Λασιθίου στον Άγ. Νικόλαο ως Σύλλογος Εργαζομένων Νοσοκομείου Αγίου Νικολάου διοργανώσαμε εκδήλωση με θέμα: «Χρόνια Νεφρική Ανεπάρκεια – Η λειτουργία της Μονάδας Τεχνητού Νεφρού (ΜΤΝ) του Νοσοκομείου Λασιθίου» . Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια της Παγκόσμιας Ημέρας Νεφρού. Όπως σχολίασε η τοπική εφημερίδα ΑΝΑΤΟΛΗ στις 21/3/14, “ήταν η πρώτη φορά που πραγματοποιήθηκε μια δημόσια εκδήλωση η οποία παρουσίασε ένα τμήμα του Νοσοκομείου Αγίου Νικολάου στην τοπική κοινωνία. Η εκδήλωση για την Μονάδα Τεχνητού Νεφρού, έγινε υπό την διοργάνωση του Συλλόγου Εργαζομένων του Νοσοκομείου Αγίου Νικολάου κι έγινε για ν’ αναδείξει το ρόλο και τη σημασία που έχει η Μονάδα για τους ασθενείς αλλά και να στοιχειοθετήσει την προσφορά της στην τοπική κοινωνία. “ Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης παρουσιάστηκαν και συζητήθηκαν αναλυτικά τα κύρια προβλήματα που αντιμετωπίζει η λειτουργία της ΜΤΝ του ΓΝΑΝ, όπως το θέμα του χώρου στέγασης της, και ουσιαστικά η εκδήλωση αυτή που οργάνωσε ο σύλλογος μας σε συνεργασία με το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό της ΜΤΝ αποτέλεσε τη σπίθα από την οποία ξεκίνησε μια σειρά θετικών εξελίξεων για τη μονάδα όπως η επανασύσταση του συλλόγου νεφροπαθών Λασιθίου και οι δωρεές μηχανημάτων και υλικών που ακολούθησαν.

3)Στις 24/3/2015 το ΔΣ του Συλλόγου Εργαζομένων ΓΝΑΝ μαζί με το νοσηλευτικό προσωπικό της ΜΤΝ αποστείλαμε έγγραφο στον τότε υπουργό υγείας κ. Κουρουμπλή καθώς και σε άλλους φορείς σχετικά με την έλλειψη νοσηλευτικού προσωπικού στη μονάδα, στο οποίο επισημαίναμε και τα παρακάτω: “Η Μ.Τ.Ν. δεν στεγάζεται στο νοσοκομείο Αγίου Νικολάου, αλλά στο κτήριο του θεραπευτηρίου χρονίων παθήσεων ,σε απόσταση μεγαλύτερη των 300 μέτρων από το νοσοκομείο ,η κτιριακή και η μηχανολογική εγκατάσταση είναι πεπαλαιωμένη με αποτέλεσμα να δημιουργούνται συνεχώς προβλήματα, τα οποία πολλές φορές καλούνται να λύσουν οι νοσηλεύτριες της μονάδας.”

Για τις προσπάθειες μας για τη ΜΤΝ του ΓΝΑΝ και τη μεταστέγαση της επικαλούμαστε και τη μαρτυρία του συλλόγου νεφροπαθών Λασιθίου καθώς και όλων των εμπλεκόμενων στα θέματα της μονάδας.

Νομίζουμε ότι είναι σαφές από τα παραπάνω ότι οι κατηγορίες που μας απεύθυνε η διοίκηση της 7ης ΥΠΕ για έλλειψη ευαισθητοποίησης για το θέμα της ανάγκης μεταστέγασης της ΜΤΝ είναι ψευδείς και ανυπόστατες, αφού το ενδιαφέρον μας υπήρξε διαχρονικό και έμπρακτο.

Είναι πρωτόγνωρο για τα μέχρι σήμερα δεδομένα δραστηριοποίησης μας στο χώρο της δημόσιας υγείας, η διοίκηση ενός θεσμικού οργάνου της πολιτείας να επιτίθεται με τέτοιο επιθετικό και συκοφαντικό τρόπο ενάντια σε ένα σωματείο εργαζομένων. Βεβαίως η επίθεση αυτή δεν είναι ξεκομμένη από τον απαξιωτικό τόπο που αντιμετωπίζει η σημερινή πολιτική ηγεσία του υπουργείου υγείας του εκπροσώπους των εργαζομένων, αφού μόλις πριν από μερικές ημέρες ο αν. Υπουργός υγείας Π. Πολάκης σε δημόσια δήλωση του που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του Υπ. Υγείας χαρακτήρισε την ηγεσία της ΠΟΕΔΗΝ “συνδικαλιστές της ανατομικής περιοχής που βρίσκονται οι αιμορροΐδες”.

Η στάση τους είναι πραγματικά λυπηρή, αν σκεφτεί κανείς ότι οι σημερινοί διοικούντες το χώρο προέρχονται οι ίδιοι από το συνδικαλιστικό κίνημα της υγείας, ενάντια στο οποίο βάλουν σήμερα από θέσεις εξουσίας, μη μπορώντας να ανεχθούν την κριτική και τη διαφορετική άποψη”.

Διαφήμιση
Διαφήμιση