HomeΚΟΣΜΟΣΤο «Κοράνι για Αρχάριους» διαβάζουν οι τζιχαντιστές πριν ενταχθούν στο Ισλαμικό Κράτος

Το «Κοράνι για Αρχάριους» διαβάζουν οι τζιχαντιστές πριν ενταχθούν στο Ισλαμικό Κράτος

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Τους ισχυρισμούς τζιχαντιστή του Ισλαμικού Κράτους ότι οι ξένοι μαχητές ταξιδεύουν σε Συρία και Ιράκ χωρίς να έχουν καμία σχέση με τη θρησκεία και δίχως να έχουν διαβάσει ούτε το Κοράνι, επιβεβαιώνει έκθεση του Associated Press.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα οι περισσότεροι που στρατολογούνται από το Ισλαμικό Κράτος γνωρίζουν ελάχιστα για το Ισλάμ, δεν δείχνουν ενδιαφέρον για τη θρησκεία, ενώ αρκετοί εξ αυτών δεν σκοπεύουν να γίνουν μάρτυρες.

Το Associated Press εξέτασε χιλιάδες εγγράφων που διέρρευσαν από τη συριακή ιστοσελίδα Zaman al-Wasl και πραγματοποίησε πολλές συνεντεύξεις με πρώην μαχητές του Ισλαμικού Κράτους.

Όπως εξηγεί το AP τα έγγραφα που διέρρευσαν αφορούν σε φόρμες που συμπλήρωσαν περίπου 4.300 ξένοι μαχητές, πριν μεταβούν στη Συρία το 2013 και το 2014.

Από τα έγγραφα, λοιπόν, προέκυψε πως το συντριπτικό ποσοστό του 70% των τζιχαντιστών έχουν «βασική» γνώση σχετικά με το Ισλάμ, ενώ μόλις το 24% έχει «μέτρια» γνώση και μόνο το 5% διαθέτει «προχωρημένο» επίπεδο γνώσεων.

Ενδεικτικό είναι δε, ότι μόλις πέντε όσων είχαν στρατολογηθεί είχαν απομνημονεύσει το Κοράνι.

Πριν ενταχθούν στο Ισλαμικό Κράτος, λοιπόν, συμπλήρωσαν τις σχετικές φόρμες καταγράφοντας τη γνώση τους για το Ισλάμ σε μία κλίμακα από ένα ως το τρία, αποκαλύπτοντας ότι οι νεοεισερχόμενοι αντιμετωπίζουν πρόβλημα να απαντήσουν σε ερωτήματα σχετικά με τη θρησκεία.

«Συνειδητοποίησα ότι ήμουν στο λάθος σημείο όταν ξεκίνησαν να μου κάνουν ερωτήσεις όπως “όταν πεθάνεις, ποιον να καλέσουμε;”», δήλωσε στο AP ένας 32χρονος τζιχαντιστής από την Ευρώπη.

Ανάμεσα σε όσους μίλησαν στο δίκτυο, συγκαταλέγεται και ένας Ευρωπαίος που δηλώνει ομοφυλόφιλος, μία ομάδα Γάλλων και δύο Βρετανοί.

Οι τελευταίοι, μάλιστα, λέγεται πως πριν γίνουν μαχητές του ΙΚ αγόρασαν μέσω Amazon τους οδηγούς «Το Κοράνι για Αρχάριους» και «Το Ισλάμ για Αρχάριους», με το χαρακτηριστικό κίτρινο εξώφυλλο, ώστε να προετοιμαστούν για τον ιερό πόλεμο και στη συνέχεια αφού συμπλήρωσαν την απαραίτητη φόρμα τότε στρατολόγοι τους μίλησαν για το θάνατο στις αποστολές τους.

Όπως επισημαίνει στο AP πρώην αξιωματικός της CIA, η θρησκεία είναι μία σκέψη που έρχεται έπειτα, καθώς ελάχιστοι είναι όσοι έχουν πραγματικό θρησκευτικό ενδιαφέρον, αλλά έχουν ανάγκη να ανήκουν κάπου και να γίνουν γνωστοί.

Σύμφωνα, μάλιστα, με τον Γάλλο Καρίμ Μοχάμεντ-Αγκάντ που ταξίδεψε στη Συρία για να γίνει μέλος των τζιχαντιστών το 2013, οι τρομοκράτες προσεγγίζουν «γλυκά» τους επίδοξους μαχητές.

«Χρησιμοποίησαν το Ισλάμ για να με παγιδεύσουν σαν λύκο», είπε ο Γάλλος, ο αδελφός του οποίου ήταν ένας από τους τζιχαντιστές που επιτέθηκαν στο Μπατακλάν στο μακελειό του Παρισιού τον Νοέμβριο του 2015.

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι δηλώσεις τζιχαντιστή στο αμερικανικό περιοδικό «Foreign Policy», ο οποίος αποκάλυψε ότι οι περισσότεροι από τους ξένους μαχητές που έχουν γίνει μαχητές του ΙΚ είναι «Βέλγοι και Ολλανδοί εγκληματίες μαροκινής καταγωγής», άνεργοι και συνήθως από διαλυμένες οικογένειες που ζούσαν στο περιθώριο σε «περιθωριακά προάστια, περιθωριακών πόλεων».

Μάλιστα, όπως επισήμανε ο τζιχαντιστής, οι πιο πολύ εξ αυτών δεν έχουν ιδέα από θρησκεία και σχεδόν κανένας δεν έχει διαβάσει ποτέ το Κοράνι.

«Για αυτούς, η μάχη στη Συρία ήταν είτε μία περιπέτεια, είτε ένας τρόπος να μετανοήσουν για την αμαρτωλή ζωή τους στην Ευρώπη, σε μπαρ και ντίσκο», εξήγησε ο Σύρος τζιχαντιστής.

Εξάλλου, όπως επισημαίνει έκθεση του αμερικανικού Κέντρου Για τη Μάχη κατά της Τρομοκρατίας, όσοι επίδοξοι τζιχαντιστές με γνώσεις για το Ισλάμ είναι λιγότερο πιθανό να δεχτούν να γίνουν καμικάζι αυτοκτονίας. Επομένως, οι στρατολόγοι στοχεύουν σε εκείνους με το μικρότερο θρησκευτικό ενδιαφέρον ώστε να υπάρχουν περισσότερες πιθανότητες να πραγματοποιήσουν επίθεση αυτοκτονίας.

Protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση