HomeΚΟΣΜΟΣΑίγυπτος: Σε διαθεσιμότητα παρουσιάστριες του κρατικού τηλεοπτικού σταθμού λόγω… βάρους

Αίγυπτος: Σε διαθεσιμότητα παρουσιάστριες του κρατικού τηλεοπτικού σταθμού λόγω… βάρους

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Σάλο έχει προκαλέσει στην Αίγυπτο η απόφαση της Αιγυπτιακής Ραδιοτηλεοπτικής Ένωσης (ERTU) να θέσει σε διαθεσιμότητα οκτώ παρουσιάστριες του κρατικού τηλεοπτικού δικτύου λόγω… βάρους.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, το αρμόδιο ραδιοτηλεοπτικό όργανο κάλεσε τις οκτώ γυναίκες να απομακρυνθούν από τη θέση τους για ένα μήνα ώστε να χάσουν κιλά και να αποκτήσουν «κατάλληλη εμφάνιση».

Το παράδοξο είναι ότι πίσω από την απόφαση βρίσκεται μία γυναίκα και συγκεκριμένα η διευθύντρια της ERTU, η Σαφαά Χεγκάζι, η οποία είναι κι η ίδια παρουσιάστρια.

Η Χαντίζα Χατάμπ, η οποία είναι μία εκ των οκτώ παρουσιαστριών, μιλώντας στην ιστοσελίδα Al-Yawm al-Sabi δήλωσε πως θέλει ο κόσμος να παρακολουθήσει τις πρόσφατες εκπομπές της και να κρίνει αν είναι πραγματικά παχιά και αν πρέπει να τεθεί σε διαθεσιμότητα.

Μία ακόμα παρουσιάστρια τόνισε πως η απόφαση έχει προκαλέσει αναστάτωση στην οικογένειά της και επισήμανε πως θα έπρεπε το… πρόβλημα να αντιμετωπιστεί «εσωτερικά».

Παρά τις ήπιες αντιδράσεις τους, το Κέντρο για την Νομική Ενημέρωση και Καθοδήγηση Γυναικών καταδίκασε την ενέργεια, κάνοντας λόγο για «παραβίαση του συντάγματος» και για «βία κατά των γυναικών».

Η οργάνωση, μάλιστα, κάλεσε την ERTU να ανακαλέσει, χωρίς ωστόσο η παρέμβασή της να έχει αποτέλεσμα.

Αντιθέτως, πηγή της Αιγυπτιακής Ραδιοτηλεοπτικής Ένωσης μιλώντας στην ιστοσελίδα Veto τόνισε πως η απόφαση δεν πρόκειται να ανακληθεί, επισημαίνοντας πως οι παρουσιάστριες δεν θα χάσουν το μισθό τους.

Πάντως παρατηρείται διχογνωμία στο δημοσιογραφικό κόσμο της Αιγύπτου, καθώς από τη μία κάποιοι υποστηρίζουν την πρωτοβουλία και άλλοι εκτιμούν πως οι αρμόδιοι θα έπρεπε να εστιάσουν στη βελτίωση του τηλεοπτικού προϊόντος και όχι στην εμφάνιση των γυναικών.

Έτσι, από τη μία η δημοσιογράφος Φατμά αλ-Σαραγουί παραχωρώντας δηλώσεις στο κρατικό δίκτυο Al-Ahram επικρότησε την απόφαση και, μάλιστα, διευκρίνισε πως το μέτρο πρέπει να εφαρμοστεί σε όλους τους τοπικούς τηλεοπτικούς σταθμούς.

Από την άλλη, όμως, όπως αναφέρει ο Independent, ο ακαδημαϊκός και συγγραφέας Γουαχίντ Αμπντούλ Ματζίντ, δήλωσε πως ο τηλεοπτικός σταθμός πρέπει να βελτιώσει το προϊόν του και να μην ασχολείται με τα κιλά των παρουσιαστριών του.

Εν τω μεταξύ, στο Διαδίκτυο κάποιοι χρήστες υποστηρίζουν τις γυναίκες, αλλά άλλοι αναφερόμενες στις οκτώ παρουσιάστριες δανείζονται τον υποτιμητικό όρο «μπακαμπούζα» που χρησιμοποιείται για την περιγραφή υπέρβαρων γυναικών. Μία γυναίκα δε, χαρακτήρισε τη διευθύντρια της ERTU «ισχυρή γυναίκα» που έλαβε αυτή την απόφαση.

Protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση