HomeΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ«Πολιτιστικές Συναντήσεις» στο Βραχάσι

«Πολιτιστικές Συναντήσεις» στο Βραχάσι

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Ένα ξεχωριστό τετραήμερο πρόγραμμα εκδηλώσεων διοργανώνεται και φέτος, για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, στο Βραχάσι, υπό τον τίτλο «Πολιτιστικές Συναντήσεις», που θα πραγματοποιηθούν στις 18, 19, 20 και 21 Αυγούστου, με ελεύθερη είσοδο για όλους.

Μετά την ανταπόκριση του κόσμου και τη θερμή υποδοχή που επιφύλαξαν φορείς και τοπική κοινωνία στις περυσινές εκδηλώσεις, ξεπερνώντας κάθε προσδοκία, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Βραχασίου «Ο Αναύλοχος» ετοίμασε μια νέα σειρά «συναντήσεων» με την ιστορία και την παράδοση, μέσα από τη μουσική, την ποίηση, τη ζωγραφική και τη γνωριμία με τον αρχαίο πολιτισμό του τόπου.

Οι εκδηλώσεις ξεκινούν την Πέμπτη 18 Αυγούστου, με μια μοναδική συναυλία υπό το φως της Πανσελήνου από τον Στέλιο Πετράκη και «Το Kουαρτέτο Kρητικής Mουσικής», που περιλαμβάνει χορευτικά μέρη -με ή και χωρίς τη συνοδεία μουσικής- από τον κορυφαίο χορευτή Θανάση Μαυρόκωστα.

Η συναυλία θα πραγματοποιηθεί στις 21:00 στην αυλή του παλιού Αρρεναγωγείου του Βραχασίου, την αναστήλωση του οποίου ανέλαβε πρόσφατα η Βελγική Αρχαιολογική Σχολή, και πλαισιώνεται από:

Την έκθεση ζωγραφικής της Rosemarie McGuire «Απόηχοι από το Κεφάλι», με έργα τέχνης εμπνευσμένα από τις ανασκαφές στο Σίσι (19:30), καθώς και

Αποσπάσματα από τον ποιητικό λόγο του Μανώλη Γ. Διπλαράκη, σε απαγγελία Kατερίνας Φθενάκη, με συνοδεία κλασικής κιθάρας από τον Μιχάλη Ροβίθη.

Οι εκδηλώσεις συνεχίζονται την Παρασκευή 19 Aυγούστου, στο Επάνω Σίσι (Γεράκι), με μια μουσική βραδιά προς τιμήν του σπουδαίου δασκαλου και τραγουδιστή Αλέκου Κακέπη, η οποία θα είναι «επενδεδυμένη» με παραδοσιακούς και βυζαντινούς ήχους και «αναδρομές» στο παρελθόν.

Συμμετέχουν ο Κωστής Μουδάτσος και ο Μιχάλης Κακέπης. Συνοδεύουν οι μουσικοί Γιώργος Βλάσσης, Γιάννης Βλάσσης, Μαρία Βλάσση, Γιώργος Κυπριωτάκης, Πέτρος Κακεπάκης, Κώστας Σουλαδάκης και το χορευτικό συγκρότημα του Πολιτιστικού Συλλόγου Φουρνής «Η Ευαγγελίστρια».

Το πρωί του Σαββάτου, 20 Αυγούστου, διοργανώνεται ανάβαση στον ορεινό όγκο του Αναυλόχου και ξενάγηση στον αρχαιολογικό χώρο από τη Florence Gaignerot-Driessen και την ομάδα της, που πραγματοποιούν στην περιοχή αρχαιολογική, τοπογραφική και γεωμορφολογική έρευνα υπό τη Γαλλική Αρχαιολογική Σχολή Αθηνών (EFA).

Το πρόγραμμα που έχουν σχεδιάσει η Florence Gaignerot-Driessen και η ομάδα της προβλέπει ΕΙΔΙΚΟ τμήμα για παιδιά από 6 έως 12 ετών, τα οποία θα πρέπει απαραιτήτως να συνοδεύονται από τους γονείς τους (πληροφορίες: [email protected]).

Το ραντεβού για την εκκίνηση έχει προγραμματιστεί στις 8:30 το πρωί, στην παλιά βρύση του Βραχασίου, στον Πλάτανο, όπου και θα ακολουθήσει κέρασμα μετά το πέρας της περιήγησης.

Την ίδια μέρα, από τις 11:00 μέχρι τις 13:30 θα είναι ανοιχτή για το κοινό και η έκθεση ζωγραφικής της Rosemarie McGuire «Απόηχοι από το Κεφάλι», μέσα στο κτίριο του παλιού Αρρεναγωγείου.

Οι «Πολιτιστικές Συναντήσεις» ολοκληρώνονται την Κυριακή 21 Αυγούστου, με την παρουσίαση της ιστορικής έρευνας «Η Κρήτη και οι Κρήτες μέσα από τη μουσική παράδοση» από τη φιλόλογο – αρχαιολόγο Μαρία Κυριακάκη.

Στην εκδήλωση, που θα πραγματοποιηθεί στην αυλή του Παρθεναγωγείου (νυν έδρα Πολιτιστικού Συλλόγου Βραχασίου) στις 20:00, θα συμμετέχουν πλήθος τοπικών μουσικών και καλλιτεχνών.

Συνοπτικά το πρόγραμμα:

Πέμπτη 18 Aυγούστου (Παλιό Αρρεναγωγείο, 19:30)

Έκθεση ζωγραφικής της Rosemarie McGuire «Απόηχοι από το Κεφάλι»

Aποσπάσματα από τον ποιητικό λόγο του Μανώλη Γ. Διπλαράκη (Απαγγέλλει η Kατερίνα Φθενάκη)

Συναυλία: Το Kουαρτέτο Kρητικής Mουσικής – Στέλιος Πετράκης (21:00)

Παρασκευή 19 Aυγούστου (Επάνω Σίσι [Γεράκι], 20:00)

Αλέκος Κακέπης -Τιμητική εκδήλωση σε παραδοσιακούς και βυζαντινούς ήχους

Σάββατο 20 Αυγούστου (Παλιά Βρύση – Πλάτανος, 08:30 π.μ.)

Αναυλόχου Ανάβασις: Η Florence Gaignerot-Driessen με την ομάδα της μας ξεναγούν στον αρχαιολογικό χώρο του Αναυλόχου (ΕΙΔΙΚΟ τμήμα για παιδιά από 6 έως 12 ετών)

Κυριακή 21 Αυγούστου (Αυλή Παρθεναγωγείου, 20:00)

Συρροή Εμπειριών: «Η Κρήτη και οι Κρήτες μέσα από τη μουσική παράδοση» (Εισήγηση – έρευνα: Μαρία Κυριακάκη)

*Τα περισσότερα μουσικά όργανα που θα ακουστούν στις εκδηλώσεις είναι κατασκευής του  Γιώργου Ξυράφη

Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη σε όλες τις πολιτιστικές συναντήσεις.

Διοργάνωση: Πολιτιστικός Σύλλογος Βραχασίου «Ο Αναύλοχος»

Facebook Event Page:  https://www.facebook.com/events/1675432232781113/

Διαφήμιση
Διαφήμιση