HomeΚΟΣΜΟΣΜπαν Κι Μουν: Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ πρέπει να γίνει τώρα μια γυναίκα

Μπαν Κι Μουν: Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ πρέπει να γίνει τώρα μια γυναίκα

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Μια γυναίκα θα πρέπει να με αντικαταστήσει δηλώνει ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν υποστηρίζοντας ότι «τώρα είναι η ώρα» για μια γυναίκα στο αξίωμα αυτό.

Αν συμβεί αυτό θα είναι η πρώτη φορά στα 70 χρόνια ιστορίας του οργανισμού που μια γυναίκα θα τεθεί επικεφαλής.

Αυτή τη στιγμή υπάρχουν 11 υποψήφιοι για τη θέση του Γενικού Γραμματέα: έξι ανδρών και πέντε γυναικών.

Ωστόσο ο Μπαν Κι Μουν ξεκαθαρίζει ότι δεν είναι αυτός που θα λάβει την τελική απόφαση αλλά το σώμα των 15 μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, το οποίο με τη σειρά του θα υποβάλει την τελικη υποψηφιότητα στο σώμα των 193 κρατών μελών της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ.

«Έχουμε τόσες ξεχωριστές γυναίκες σε ηγετικές θέσεις κυβερνήσεων και οργανισμών. Δεν υπάρχει λόγος να μη συμβεί αυτό και στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών» τονίζει ο σημερινός ΓΓ του ΟΗΕ.

Κατά παράδοση ο Γενικός Γραμματέας επιλέγεται με τη σειρά από κάθε μια από τις περιοχές του κόσμου, με εκπροσώπους της Ασίας, της Αφρικής, της Λατινικής Αμερικής και της δυτικής Ευρώπης να έχουν ήδη τοποθετηθεί στο αξίωμα αυτό. Οι χώρες της ανατολικής Ευρώπης – συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας – πιέζουν τώρα ώστε ο επόμενος ΓΓ του ΟΗΕ να είναι ανατολικοευρωπαίος.

Στα δύο προκαταρκτικά και ανεπίσημα «δημοψηφίσματα» στο Συμβουλιο Ασφαλείας όπου έχουν εξεταστεί 12 υποψηφιότητες έχει πρωτεύσει ο πρώην πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Αντόνιο Γκουτιέρες με την Βουλγάρα Ιρίνα Μπόκοβα – την επικεφαλής της UNESCO – να ακολουθεί.

Εκτος από την Μπόκοβα, υποψήφιες είναι η πρώην στενή συνεργάτης του Μπαν Κι Μουν, Σουσάνα Μαλκορά από την Αργεντινή, η πρώην πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας Έλεν Κλαρκ, η Κριστίνα Φιγκουέρες από την Κόστα Ρικα, και η πρώην ΥΠΕΞ της Μολδαβίας Ναταλία Γκερμάν.

Protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση