HomeΚΟΣΜΟΣEρευνα του ΟΗΕ: Το 60% βλέπει τους πρόσφυγες σαν τρομοκράτες και εγκληματίες

Eρευνα του ΟΗΕ: Το 60% βλέπει τους πρόσφυγες σαν τρομοκράτες και εγκληματίες

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Ενάντια στη «δαιμονοποίηση» των προσφύγων, τάσσονται τα Ηνωμένα Έθνη καθώς μια παγκόσμια έρευνα έδειξε πως το 60% των ανθρώπων πιστεύει πως ισλαμιστές εξτρεμιστές μεταμφιέζονται ως πρόσφυγες.

Περίπου το 40% των ερωτηθέντων τάχθηκε υπέρ του κλεισίματος των συνόρων των χωρών τους για τους πρόσφυγες, με τα υψηλότερα ποσοστά αυτής της τάσης να καταγράφονται στην Τουρκία, την Ινδία και την Ουγγαρία.

Η έρευνα της εταιρείας Ipsos MORI που μελέτησε την στάση ενάντια στους πρόσφυγες και την μετανάστευση πραγματοποιήθηκε με δείγμα 16.000 ανθρώπων σε 22 χώρες, ανάμεσα τους τη Βρετανία, τη Γερμανία, την Ιταλία, την Ιαπωνία και την Ρωσία.

Η Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες (UNHCR) ανέφερε πως ενώ υφίστανται οι απειλές για την ασφάλεια, οι άνθρωποι που δραπετεύουν από διώξεις και πολέμους, χρειάζεται να προστατευτούν.

«Όπως σε κάθε πληθυσμό, υπάρχουν άνθρωποι που είναι εγκληματίες και ο νόμος πρέπει να επιβάλλεται σε αυτούς. Κανείς δεν είναι υπεράνω του νόμου, είτε είναι πρόσφυγας, είτε όχι», δήλωσε ο εκπρόσωπος της UNHCR, Ουίλιαμ Σπίντλερ στο Thomson Reuters Foundation.

«Αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η μεγάλη πλειοψηφία των προσφύγων είναι νομοταγής και δεν πρέπει να τους δαιμονοποιούμε, ή να τους βλέπουμε όλους ως εγκληματίες και τρομοκράτες, καθώς κάτι τέτοιο δεν ισχύει», πρόσθεσε.

Οι συμμετέχοντες σε όλες τις χώρες που πραγματοποιήθηκε η έρευνα εκτιμούν πως η μετανάστευση αυξήθηκε τα τελευταία πέντε χρόνια. Σχεδόν οι μισοί από τους ερωτηθέντες θεωρούν η μετανάστευση είχε αρνητική επίδραση στη χώρα τους, με μόλις 40% να δηλώσει πεπεισμένο ότι οι πρόσφυγες θα ενσωματωθούν επιτυχώς.

Παρά την προσφυγική κρίση στην Ευρώπη, ο επικεφαλής του ινστιτούτου κοινωνικών ερευνών Ipsos MORI, Μπόμπι Ντάφι δήλωσε πως η στάση ενάντια στους πρόσφυγες δεν έχει αλλάξει σημαντικά από το 2011.

«Δεν έχει σημειωθεί μια ευρεία αρνητική μετατόπιση στις συμπεριφορές…στις 22 χώρες στο σύνολο τους, οι τάσεις παραμένουν αρκετά σταθερές τα τελευταία πέντε χρόνια», ανέφερε ο Ντάφι με ανακοίνωση του.

Ο Σπίντλερ τόνισε πως η πλειοψηφία των ανθρώπων κατανοεί τα δεινά των προσφύγων και την προστασία που δικαιούνται να έχουν.

«Οι περισσότεροι άνθρωποι στον κόσμο επίσης πιστεύουν πως οι πρόσφυγες και οι μετανάστες που δραπετεύουν από διώξεις θα πρέπει να προστατεύονται και επιθυμούν τα κράτη τους να κρατήσουν τα σύνορα ανοιχτά για αυτούς», επισήμανε.

iefimerida.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση