HomeΚΟΣΜΟΣΔιακοπή των εχθροπραξιών στο Χαλέπι επιδιώκει ο ΟΗΕ

Διακοπή των εχθροπραξιών στο Χαλέπι επιδιώκει ο ΟΗΕ

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Τα Ηνωμένα Έθνη δήλωσαν σήμερα ότι προσπαθούν να διευθετήσουν με τη Ρωσία μια «εφικτή ανθρωπιστική διακοπή» των εχθροπραξιών στη διαιρεμένη συριακή πόλη Χαλέπι, προειδοποιώντας ότι τα περιθώρια στενεύουν για τους έως και δύο εκατομμύρια εγκλωβισμένους αμάχους.

Ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη Συρία Στάφαν ντε Μιστούρα δήλωσε πως οι πληροφορίες ότι ένα αέριο, το οποίο φέρεται να είναι χλώριο, ερρίφθη στο Χαλέπι, διερευνώνται. «Υπάρχουν πολλές αποδείξεις ότι πράγματι έγινε κάτι τέτοιο», είπε στους δημοσιογράφους προσθέτοντας πως, αν επιβεβαιωθεί, η επίθεση θα ισοδυναμεί με έγκλημα πολέμου.

Η Ρωσία δήλωσε χθες πως θα υπάρξουν καθημερινές τρίωρες εκεχειρίες στο Χαλέπι από σήμερα ώστε οι ανθρωπιστικές αυτοκινητοπομπές να μπορέσουν να εισέλθουν με ασφάλεια στην πόλη, μια πρόταση την οποία ο μεσολαβητής των Ηνωμένων Εθνών χαρακτήρισε «μη επαρκή».

Ο σύμβουλος του ΟΗΕ για ανθρωπιστικές υποθέσεις Γιαν Έγκελαντ δήλωσε πως απαιτείται 48ωρη εκεχειρία προκειμένου να υπάρξει ασφαλής διανομή βοήθειας προσθέτοντας : «Το καινούριο και το θετικό σήμερα είναι πως η Ρωσική Ομοσπονδία δήλωσε ότι θα ήθελε να καθήσει μαζί μας και με τον άλλο συμπροεδρεύοντα (τις Ηνωμένες Πολιτείες) για να συζητήσουμε πώς θα εφαρμοστεί η πρόταση του ΟΗΕ. Ελπίζουμε ότι αυτό θα οδηγήσει σε κάτι».

Στο μεταξύ, τουλάχιστον 30 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους άμαχοι, σκοτώθηκαν και άλλοι 70 τραυματίστηκαν σήμερα από τις ρωσικές αεροπορικές επιδρομές στην περιοχή της Ράκα, ντε φάκτο πρωτεύουσας της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος στη Συρία, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

«Ρωσικά αεροσκάφη πραγματοποίησαν δέκα επιδρομές στη Ράκα και στα περίχωρά της σκοτώνοντας τουλάχιστον 30 ανθρώπους (…) και τραυματίζοντας 70», σύμφωνα με το Παρατηρητήριο.

Τουλάχιστον 24 από τους 30 νεκρούς είναι άμαχοι, διευκρίνισε το Παρατηρητήριο, σύμφωνα με το οποίο από τους υπόλοιπους έξι, που δεν έχουν αναγνωριστεί ακόμη, ορισμένοι είναι τζιχαντιστές.

Η Ρωσία ανακοίνωσε ότι έξι Τουπόλεφ εξαπέλυσαν σήμερα επιδρομές γύρω από τη Ράκα (βόρεια Συρία) καταστρέφοντας «ένα εργοστάσιο χημικών όπλων σε βορειοανατολικό προάστιο της πόλης».

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανέφερε ακόμη ότι από τις επιδρομές καταστράφηκαν μια αποθήκη όπλων και ένα στρατόπεδο εκπαίδευσης μαχητών του ΙΚ.

Οι τζιχαντιστές υπέστησαν «σημαντικές υλικές απώλειες» από τις επιδρομές και «μεγάλος αριθμός μαχητών σκοτώθηκε», πρόσθεσε το υπουργείο.

Newsbeast.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση