HomeΚΡΗΤΗΆμεσες παρεμβάσεις από τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ ζήτησαν σε συνάντηση στην Περιφέρεια αγρότες – φορείς

Άμεσες παρεμβάσεις από τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ ζήτησαν σε συνάντηση στην Περιφέρεια αγρότες – φορείς

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Ευρεία σύσκεψη για τα προβλήματα των αγροτών, παρουσία του προέδρου του ΕΛΓΑ Θεοφάνη Κουρεμπέ, πραγματοποιήθηκε σήμερα το μεσημέρι στην Περιφέρεια Κρήτης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στη σύσκεψη, υπό την προεδρία του περιφερειάρχη Σταύρου Αρναουτάκη, συμμετείχαν οι βουλευτές Ηρακλείου, Σωκράτης Βαρδάκης, Λευτέρης Αυγενάκης, Βασίλης Κεγκέρογλου και Σπυρος Δανέλλης, η αντιπεριφερειάρχης Θεανώς Βρέντζου, ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Γιώργος Πιτσούλης, ο εντεταλμένος περιφερειακός σύμβουλος Πολιτικής Προστασίας Γιάννης Λεονταράκης, ο διευθυντή του ΕΛΓΑ Κρήτης Νίκος Δασκαλάκης, ο επόπτης Γιώργος Νοδαράκης, καθώς και εκπρόσωποι αγροτών και κτηνοτρόφων.

Οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι του νησιού αναφέρθηκαν στα προβλήματα που προκαλούνται από τις καιρικές συνθήκες.

perifereia-siskepsi-elga

Δεν είναι λίγες οι φορές που ένας παρατεταμένος καύσωνας έχει προκαλέσει ζημιές πολλών χιλιάδων ευρώ σε κάθε αγρότη.

Από τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ ζητήθηκε να γίνουν άμεσες παρεμβάσεις σε εκκρεμή επείγοντα θέματα καταγραφής ζημιών και αποζημιώσεων. Ζητήθηκε να υπάρξει εκσυγχρονισμός και ενίσχυση της λειτουργίας του ΕΛΓΑ με το δημόσιο χαρακτήρα του, να δοθεί άμεση λύση στην  «ομηρία» με το πρόβλημα των μετακινήσεων – οδοιπορικών των εκτιμητών κ.α. Μάλιστα εκπρόσωποι των αγροτών – αμπελουργών είπαν στον πρόεδρο του ΕΛΓΑ ότι λόγω του προβλήματος που υπάρχει με τις μετακινήσεις των εκτιμητών δεν καταγράφηκαν καταστροφές από τον καύσωνα σε αμπελοκαλλιέργειες ενώ ήδη ολοκληρώνεται ο τρυγητός.

Ο περιφερειάρχης χαρακτήρισε πολύ σημαντική τη συνάντηση και τον διάλογο που έγινε για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες, επισημαίνοντας ότι η Περιφέρεια είναι στο πλευρό των αγροτών και ζήτησε να υπάρξει ανταπόκριση να δοθούν λύσεις από τον ΕΛΓΑ.

Εμείς, τόνισε  ο περιφερειάρχης «υποστηρίζουμε τα δίκαια αιτήματα των αγροτών, πρέπει να αποζημιώνονται όλοι οι αγρότες μας, οι μελισσοκόμοι, οι κτηνοτρόφοι, οι αμπελουργοί να αποζημιωθούν για τις ζημιές τις οποίες έχουν. Δεν μπορούμε κάθε φορά  μετά από μια ζημιά να συζητούμε πότε θα πάρουν τις αποζημιώσεις. Χρειάζεται λοιπόν ένας εκσυγχρονισμός στον ΕΛΓΑ, χρειάζεται η συνεργασία μεταξύ μας, εμείς πάντα είμαστε στο πλευρό των αγροτών και το γνωρίζουν πολύ καλά οι αγρότες και φαίνεται εξάλλου από αυτή τη συνεργασία να έρθει ο Πρόεδρος στην Περιφέρεια μας. Παρακολουθούμε όλα τα θέματα που αφορούν τους αγρότες και είμαστε δίπλα τους».

perifereia-siskepsi-elga2

Για το θέμα με τους ελεγκτές εκτιμητές του ΕΛΓΑ, ο περιφερειάρχης δήλωσε : «με μία τροπολογία σε ένα νομοσχέδιο τον Σεπτέμβρη πρέπει όλοι οι Βουλευτές μας να την υποστηρίξουν ούτως ώστε να μη χρειάζεται να γίνεται αυτή η «ομηρία» από τους ελεγκτές και να πηγαίνουν με τα λεωφορεία οι άνθρωποι για να εκτιμήσουν μία ζημιά και να υπάρχει πάρα πολύ σοβαρό πρόβλημα. Είμαστε δίπλα στους αγρότες και πρέπει να συγχαρώ όλους τους αγρότες του ΕΛΓΑ εδώ στην Κρήτη γιατί κάνουν μία εξαίρετη δουλειά. Έχουμε μια άριστη συνεργασία με τον Διευθυντή τον κ. Δασκαλάκη σε όλα τα θέματα πάντα επικοινωνούμε είναι εξαίρετη συνεργασία αξίζουν συγχαρητήρια στις δύσκολες συνθήκες αυτές για να κάνουν τις εκτιμήσεις όμως πρέπει να βοηθηθούν».

Ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ χαρακτήρισε χρήσιμη τη συνάντηση που όπως είπε ήρθε στην Περιφέρεια να ακούσει όλα τα ζητήματα από τους αγρότες και τους φορείς. Ο ίδιος ανέφερε ότι ο ΕΛΓΑ καταβάλλει κάθε προσπάθεια να ανταποκριθεί στο έργο του ενώ παραδέχτηκε ότι θα έπρεπε ήδη να έχει λυθεί το θέμα που υπάρχει με τους εκτιμητές ελεγκτές του ΕΛΓΑ. Μάλιστα ανακοίνωσε ότι μόλις ανοίξει η Βουλή θα υπάρξει νομοθετική ρύθμιση ώστε να λυθεί το όλο ζήτημα.

Μιλώντας για το ίδιο θέμα ο πρόεδρος των αμπελοκαλλιεργητών Κρήτης Πρίαμος Γερωνυμάκης είπε: «Χαίρομαι που ο ίδιος ο Πρόεδρος παραδέχτηκε το πρόβλημα που υπάρχει με τους εκτιμητές γεωπόνους γιατί τα χρήματα είναι χρήματα των ίδιων των παραγωγών ενώ το δημόσιο δεν έχει βάλει ούτε ένα ευρώ από το 2011 και μετά στον προϋπολογισμό του ΕΛΓΑ. Απαιτούμε λοιπόν να δίνονται τα χρήματα οδοιπορικά στους γεωπόνους   για να γίνεται άμεσα η εκτίμηση είτε αφορά φυτική είτε ζωική εκτίμηση. Εμείς πληρώνουμε ως παραγωγοί τέλη εκτίμησης, τα πληρώνουμε έξτρα και απαιτούμε τα χρήματα αυτά να δίνονται στους γεωπόνους εκτιμητές για να γίνεται άμεσα η καταγραφή της ζημιάς».

 

3 (2)

H τοποθέτηση του Σωκράτη Βαρδάκη

Στη συνάντηση του Προέδρου του ΕΛΓΑ με τους εκπροσώπους των αγροτών και κτηνοτρόφων στην Περιφέρεια Κράτης, παρουσία και του Περιφερειάρχη, συμμετείχε ο Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Βαρδάκης Σωκράτης, ο οποίος τόνισε τα παρακάτω:

«Η στείρα αντιπολιτευτική τακτική και η κακοπροαίρετη κριτική ποτέ δεν έφεραν θετικά αποτελέσματα. Αν δεν αναγνωρίζουμε τα λάθη και τις παραλήψεις, πάντα θα βρισκόμαστε στο ίδιο σημείο εκκίνησης. Δυστυχώς η αξιωματική αντιπολίτευση μέσω των εκπροσώπων της, ακόμα και σήμερα, αντί να σκύψουν στα τεράστια προβλήματα που δημιούργησαν στον πρωτογενή τομέα εξαθλιώνοντας τον αγροτικό κόσμο, περί άλλων τυρβάζουν. Έχετε χίλια δίκια σε πολλά από τα ζητήματα που θέσατε», τόνισε ο Σωκράτης Βαρδάκης απευθυνόμενος στους εκπροσώπους των αγροτών και κτηνοτρόφων.

«Κάποια από αυτά τα προβλήματα έχουν ήδη λυθεί. Θα προσπαθήσουμε το επόμενο διάστημα με διάλογο, όπως σήμερα που γίνεται μία πολύ καλή και εποικοδομητική συζήτηση, να δώσουμε λύσεις και επιτέλους να ξεκινήσει η παραγωγική ανασυγκρότηση που τόσο έχει ανάγκη ο τόπος μας», κατέληξε στην τοποθέτησή του ο βουλευτής.FullSizeRender(1)

Το καυστικό… σχόλιο του Λευτέρη Αυγενάκη

Ο Γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Ηρακλείου, κ. Λευτέρης Αυγενάκης, μετά το πέρας της σύσκεψης του Περιφερειακού Συμβουλίου Κρήτης για τα αγροτικά και κτηνοτροφικά ζητήματα παρουσία του Προέδρου του ΕΛΓΑ, Θεοφάνη Κουρεμπέ έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Παρά το όψιμο ενδιαφέρον του ΣΥΡΙΖΑ για τους αγρότες με συσκέψεις επί συσκέψεων και νέες υποσχέσεις, η ζημιά που έχουν προκαλέσει στον πρωτογενή τομέα είναι τόσο μεγάλη που δυστυχώς δεν διορθώνεται!

Κανένας δεν τρώει κουτόχορτο…

Το καλύτερο που έχουν να κάνουν είναι να φύγουν, είναι επιζήμιοι για την χώρα».

Διαφήμιση
Διαφήμιση