HomeΚΟΣΜΟΣMoon Express: Η πρώτη ιδιωτική εταιρεία που παίρνει άδεια για να ταξιδέψει στη Σελήνη

Moon Express: Η πρώτη ιδιωτική εταιρεία που παίρνει άδεια για να ταξιδέψει στη Σελήνη

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Για πρώτη φορά στην ιστορία, η αμερικανική κυβέρνηση έδωσε την άδεια σε ιδιωτική εταιρεία – τη Moon Express- να ταξιδέψει πέρα από την τροχιά του πλανήτη και να πραγματοποιήσει προσελήνωση το 2017.

Ειδικότερα, η συγκεκριμένη άδεια αφορά στην αποστολή ρομποτικών, μη επανδρωμένων διαστημοπλοίων, στην επιφάνεια της Σελήνης, «εγκαινιάζοντας μια νέα περίοδο ιδιωτικής εξερεύνησης της Σελήνης και ανακαλύψεων και ξεκλειδώνοντας τις τεράστιες δυνατότητες της Σελήνης όσον αφορά στην εξόρυξη πόρων», όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα της εταιρείας.

Η σχετική αίτηση της Moon Express είχε υποβληθεί στις 8 Απριλίου και τελικά η εταιρεία έλαβε το πράσινο φως για την πραγματοποίηση της αποστολής της το 2017 μετά από εκτεταμένες διαπραγματεύσεις με τη FAA, τον Λευκό Οίκο, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, τη NASA και άλλες ομοσπονδιακές υπηρεσίες. Σημειώνεται πως, μέχρι τώρα, όλες οι ιδιωτικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον χώρο του διαστήματος περιορίζονταν σε επιχειρήσεις σε τροχιά γύρω από τη Γη, με τις αποστολές σε άλλους κόσμους να αποτελούν αποκλειστικότητα εθνικών διαστημικών υπηρεσιών.

«Η έγκριση της αποστολής Moon Express 2017 αποτελεί μια απόφαση – ορόσημο για την αμερικανική κυβέρνηση, που ανοίγει τον δρόμο για εμπορικού χαρακτήρα ιδιωτικές αποστολές πέρα από την τροχιά της Γης» δήλωσε ο συνιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Μπομπ Ρίτσαρντς. «Είμαστε πλέον ελεύθεροι να σαλπάρουμε ως εξερευνητές στην όγδοη ήπειρο της Γης, τη Σελήνη, αναζητώντας νέα γνώση και πόρους για να επεκτείνουμε την οικονομική σφαίρα της Γης, προς όφελος όλης της ανθρωπότητας».

Ο Ρίτσαρντς χαρακτηρίζει οικονομικό «game changer» τον εντοπισμό νερού στη Σελήνη για το μέλλον της ανθρωπότητας, καθώς πρόκειται για το «πετρέλαιο του ηλιακού συστήματος, και η Σελήνη έχει γίνει ένα βενζινάδικο στον ουρανό». Από πλευράς του, ο συνιδρυτής και πρόεδρος, Ναβίν Τζαΐν, προβλέπει πως σε 15 χρόνια το φεγγάρι θα είναι σημαντικό κομμάτι της γήινης οικονομίας πιθανώς ένα «δεύτερο σπίτι».

Η Moon Express, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του Tech Crunch, προέκυψε σε μεγάλο βαθμό χάρη στο Google Lunar X-PRIZE, έναν διεθνής διαγωνισμό ύψους 30 εκατομμυρίων δολαρίων για ιδιωτικές εταιρείες που θα μπορούσαν να πραγματοποιήσουν «μαλακή» προσελήνωση και να ταξιδέψουν στην επιφάνεια της Σελήνης.

Εάν η Moon Express τα καταφέρει, θα γίνει ο τέταρτος φορέας στην ιστορία που τα καταφέρνει, μετά από τις ΗΠΑ, τη Σοβιετική Ένωση και την Κίνα.

Protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση