HomeΣΠΟΡΆναψε ο βωμός στο Ρίο

Άναψε ο βωμός στο Ρίο

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Προσαρμοσμένη στην τρέχουσα οικονομική κατάσταση της Βραζιλίας, αλλά εντυπωσιακή ήταν η τελετή έναρξης των 31ων Ολυμπιακών Αγώνων. Με κύριους άξονες το θέμα της βιωσιμότητας, το χαμόγελο και την ικανότητα των Βραζιλιάνων να αυτοσχεδιάζουν το Ρίο υποδέχθηκε με τον καλύτερο τρόπο το κορυφαίο αθλητικό γεγονός του πλανήτη.

2027832Το κοινό ξεσηκώθηκε όταν στο γήπεδο παρέλασε η ομάδα των προσφύγωνΠερίπου 60.000 θεατές χειροκρότησαν τις αποστολές των ομάδων, ενώ το κοινό ξεσηκώθηκε όταν στο γήπεδο παρέλασε η ομάδα των προσφύγων, που συγκροτήθηκε από την Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή, αλλά και η Βραζιλία. Πρώτη στο Μαρακανά μπήκε η Ελλάδα με σημαιοφόρο τη Σοφία Μπεκατώρου.

Η γιορτή ξεκίνησε με χορογραφίες και πυροτεχνήματα, ενώ ολοκληρώθηκε με σάμπα όπως αρμόζει στον λαό των Καριόκας.

Εντυπωσιακές χορογραφίες με άρωμα Βραζιλίας

Η τελετή ξεκίνησε με ένα βίντεο σχετικό με την ζωή και την καθημερινότητα στο Ρίο, ενώ το σκηνικό μεταφέρθηκε εντός του γηπέδου με τους χορευτές να μετρούν αντίστροφα και να γοητεύουν το κοινό με το χορευτικό και τα ιδιαίτερα κουστούμια τους.

Ο ουρανός του Ρίο φωτίστηκε με πυροτεχνήματα και παράλληλα στο κέντρο του γηπέδου εμφανίστηκε το σήμα της ειρήνης, που συνοδεύει το ολυμπιακό κίνημα. Αφού παρουσιάστηκε ο πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, Τόμας Μπαχ, ανακρούστηκε ο εθνικός ύμνος της Βραζιλίας.

Η συνέχεια δόθηκε με μία 3D προβολή και χορογραφίες εμπνευσμένες από την έναρξη της ζωής του πλανήτη. Οι μικροοργανισμοί έδωσαν τη θέση τους στο δάσος του Αμαζονίου, ενώ στη συνέχεια έφτασαν οι Ευρωπαίοι άποικοι και οι Αφρικανοί σκλάβοι, μέχρι να σχηματιστεί η σημερινή μορφή του Ρίο.

Ακροβάτες και αθλητές παρκούρ περιέγραψαν τον σύγχρονο τρόπο ζωής των Βραζιλιάνων, χορεύοντας ανάμεσα στα μεγάλα κτήρια. Μέρος της ιστορίας της Βραζιλίας είναι η ανακάλυψη του αεροπλάνου (14 bis) το οποίο απογειώθηκε μέσα από το στάδιο. Το 1906 το αεροπλάνο 14 bis με κυβερνήτη τον Σάντος Ντιμόν έγινε το πρώτο σώμα βαρύτερο από τον αέρα που πέταξε για 60 μέτρα.

Το κοινό ενθουσιάστηκε όταν στη σκηνή εμφανίστηκε το μοντέλο Ζιζέλ Μπούντχεν, υπό τους ήχους του τραγουδιού «Το κορίτσι από την Ιπανέμα» και το πρώτο μέρος της τελετής ολοκληρώθηκε με τραγούδι και χορό.

Η επικείμενη καταστροφή από το φαινόμενο του θερμοκηπίου βρήκε ελπίδα από έναν σπόρο φυτού. Οι διοργανωτές πέρασαν το μήνυμα της αναδάσωσης που αποτελεί τη λύση και εξασφαλίζει το μέλλον της Γης. Μάλιστα, οι περίπου 11.000 αθλητές κατά την είσοδό τους στο στάδιο άφησαν από έναν σπόρο, σε μία συμβολική κίνηση που στόχο έχει να βρει μιμητές σε ολόκληρο τον κόσμο.

imageΠρώτη στο Μαρακανά η αποστολή της Ελλάδας

Η παρέλαση των αθλητών ξεκίνησε με την Ελλάδα να μπαίνει πρώτη στο γήπεδο, ως η γενέτειρα των Ολυμπιακών Αγώνων. Σημαιοφόρος της ελληνικής ομάδας ήταν η Ολυμπιονίκης της κωπηλασίας Σοφία Μπεκατώρου.

Στη συνέχεια ακολούθησαν οι χώρες κατά αλφαβητική σειρά, ενώ τα βλέμματα έκλεψαν οι αποστολές του Νότιου Σουδάν και του Κοσόβου που παρέλασαν για πρώτη φορά.

Συγκίνηση και πολλά χειροκροτήματα απέσπασε η ομάδα των προσφύγων που συγκρότησε η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή, ενώ τελευταία παρέλασε η «οικοδέσποινα» Βραζιλία, η οποία αποθεώθηκε από το κοινό του Μαρακανά!Ο επίλογος της τελετής έναρξης επεφύλασσε ομιλίες από τον πρόεδρο της ΔΟΕ, Τόμας Μπαχ και τον πρόεδρο της οργανωτικής επιτροπής Κάρλος Νούσμαν, όπως και την βράβευση του Ολυμπιονίκη του στίβου, του Κενυάτη, Κιπτσόνγκε Κέινο. Πρόκειται για βετεράνο αθλητή και ανθρωπιστή που βραβεύτηκε για την προσφορά του τόσο ως αθλητής, όσο και στην μετέπειτα πορεία της ζωής του.

 

Ο πρόεδρος της Βραζιλίας Μικέλ Τεμέρ κήρυξε την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων, ενώ η Ολυμπιακή σημαία κρεμάστηκε στον ιστό υπό τη μελωδία του ύμνου. Μια μουσική σύνθεση που συντέθηκε για τους πρώτους σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας το 1896 από τον Σπύρο Σαμάρα, σε ποίηση του Κωστή Παλαμά.

Έντονο έγινε το… χρώμα του Ρίο όταν ξεκίνησε το πάρτι σε ρυθμό σάμπα και εικόνες καρναβαλιού  μεταφέρθηκαν σε ολόκληρο τον κόσμο.
Με… επεισόδια ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για την τελετή έναρξης. Αρκετά μέτρα έξω από το στάδιο Μαρακανά πολίτες που διαμαρτύρονται για τις συνθήκες βιαβίωσης στο Ρίο και έχουν εκδηλώσει εξ αρχής την αντίθεσή τους με την ανάληψη των Ολυμπιακών Αγώνων, συγκρούστηκαν με τις δυνάμεις της αστυνομίας.

Οι διαδηλωτές άναψαν φωτιές και συγκρούστηκαν σώμα με σώμα με τις δυνάμεις καταστολής, οι οποίες έκαναν χρήση δακρυγόνων και χημικών προκειμένου να διαλύσουν το πλήθος και να επαναφέρουν την τάξη στην πόλη.

Οι δυνάμεις της πυροσβεστικής τέθηκαν σε επιφυλακή για να σβήσουν τις εστίες φωτιάς, ενώ το κοινό αντιμετώπισε πρόβλημα στην προσπάθειά του να μεταβεί στο Μαρακανά.

Διαφήμιση
Διαφήμιση