HomeΚΟΣΜΟΣΟι ΗΠΑ «δεν έχουν πειστεί» για την έκδοση του Γκιουλέν στην Τουρκία

Οι ΗΠΑ «δεν έχουν πειστεί» για την έκδοση του Γκιουλέν στην Τουρκία

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Απίθανη θεωρείται αυτή τη στιγμή η έκδοση του ιεροκήρυκα Φετχουλάχ Γκιουλέν στην Τουρκία από τις Ηνωμένες Πολιτείες, σύμφωνα με πληροφορίες της «Wall Street Journal», καθώς οι αμερικανοί αξιωματούχοι δεν θεωρούν επαρκή τα στοιχεία που έχει παρουσιάσει η Άγκυρα και προβληματίζονται από τις δημόσιες τοποθετήσεις της τουρκικής κυβέρνησης.

Αξιωματούχοι των δύο πλευρών έχουν εξετάσει σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις διάφορα σενάρια για έκδοση του 75χρονου ιμάμη. Ωστόσο, σύμφωνα με αμερικανικές πηγές της WSJ, η Ουάσιγκτον δεν πιστεύει ακόμα ότι υπάρχει αξιόλογος φάκελος σε βάρος του ανθρώπου που η Άγκυρα κατηγορεί ως τον ενορχηστρωτή του αποτυχημένου πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου.

Ο ίδιος ο κ. Γκιουλέν έχει αρνιείται κατηγορηματικά κάθε ανάμιξη στο πραξικόπημα.

Σύμφωνα με την WSJ, η αμερικανική πλευρά έχει επιπρόσθετα θορυβηθεί από την πληθώρα επιθετικών δηλώσεων από τούρκους αξιωματούχους σχετικά με τον κ. Γκιουλέν, γεγονός που εγείρει ανησυχίες για το κατά πόσον ο ιμάμης θα έχει δίκαιη δίκη εάν εκδοθεί στη γείτονα χώρα.

Όσο περισσότερο ο πρόεδρος Ρεντζέπ Ταγίπ Ερντογάν και άλλα κυβερνητικά στελέχη μιλούν δημόσια για το φερόμενο ρόλο Γκιουλέν στο πραξικόπημα, τόσο λιγότερο πιθανή καθίσταται η έκδοσή του, σημείωσαν οι αμερικανοί αξιωματούχοι που μίλησαν στην «Wall Street Journal».

Σημειώνεται πως οι διαπραγματεύσεις γύρω από την πιθανή έκδοση Γκιουλέν θα διαρκέσουν μήνες και η τουρκική πλευρά έχει διαμηνύσει πως θα παρουσιάσει μέσα στο επόμενο διάστημα τα πιο πειστικά στοιχεία για τη σχέση του ιμάμη με τους στασιαστές.

Ωστόσο, η WSJ αναφέρει πως οι αμερικανοί ερευνητές τρέφουν επιφυλάξεις για την εγκυρότητα των στοιχείων που θα λάβουν, καθώς δεν γνωρίζουν πώς θα έχουν προκύψει τα εν λόγω στοιχεία και με ποιο τρόπο γίνονται οι ανακρίσεις συλληφθέντων μετά το πραξικόπημα.

Ο κ. Γκιουλέν, που κατοικεί ως αυτοεξόριστος στην Πενσιλβάνια των ΗΠΑ από το 1999, έχει δημιουργήσει ένα εκτενές δίκτυο σχολείων, νοσοκομείων, επιχειρήσεων και φιλανθρωπικών οργανώσεων.

Η Τουρκία έχει χαρακτηρίσει από τον Μάιο το δίκτυο Γκιουλέν, που είναι γνωστό ως Χιζμέτ, ως τρομοκρατική οργάνωση. Οι ΗΠΑ δεν έχουν προβεί σε ανάλογο χαρακτηρισμό.

skai.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση