HomeΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣτα 90 δισ. το «βουνό» των ληξιπρόθεσμων χρεών προς το Δημόσιο τον Ιούνιο

Στα 90 δισ. το «βουνό» των ληξιπρόθεσμων χρεών προς το Δημόσιο τον Ιούνιο

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Νέα αύξηση 1,2 δισ. ευρώ κατέγραψαν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των φορολογουμένων προς το Δημόσιο τον Ιούνιο, ανεβάζοντας το συνολικό χρέος σχεδόν στα 90 δισ. ευρώ (89,8 δισ. ευρώ). Την ίδια ώρα και τα χρέη του Δημοσίου προς προμηθευτές και φορολογουμένους αυξήθηκαν τον Ιούνιο, φθάνοντας στα 7,2 δισ. ευρώ από 7 δισ. ευρώ που ήταν τον Μάιο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων (ΓΓΔΕ), οι συνολικές νέες οφειλές του πρώτου εξαμήνου (από την αρχή του έτους έως το τέλος Ιουνίου) ανήλθαν στα 6,807 δισ. ευρώ από 5,584 δισ. ευρώ που ήταν στο τέλος Mαΐου. Και κατ’ επέκταση μόνο τον Ιούνιο οι ληξιπρόθεσμες οφειλές αυξήθηκαν κατά 1,223 δισ. ευρώ.

Αν στο ποσό αυτό προστεθούν και τα παλαιά ληξιπρόθεσμα χρέη (έως το τέλος του 2015), που ανέρχονται σε 83,025 δισ. ευρώ, τότε το σύνολο των οφειλών στο τέλος του φετινού Ιουνίου ανέρχεται στα 89,832 δισ. ευρώ.

Το παλαιό ληξιπρόθεσμο χρέος των 83,025 δισ. ευρώ αναλύεται ως εξής:

  • 62,492 δισ. ευρώ είναι το παλαιό ληξιπρόθεσμο κεφάλαιο φυσικών και νομικών προσώπων.
  • 8,059 δισ. ευρώ είναι το παλαιό ληξιπρόθεσμο κεφάλαιο δημοσίων επιχειρήσεων (ΔΕΚΟ και δημοτικών εταιρειών).
  • 12,317 δισ. ευρώ είναι το παλαιό ληξιπρόθεσμο κεφάλαιο πτωχευμένων εταιρειών.

Σε ό,τι αφορά τις εισπράξεις επί των οφειλών, το Δημόσιο έχει λάβει 881 εκατ. ευρώ από τα νέα χρέη και μόλις 1,477 δισ. ευρώ από τα παλαιά χρέη.

Επίσης, ο αριθμός των οφειλετών προς τις εφορίες ανέρχεται στα 4.003.372, εκ των οποίων 1.492.088 μπορούν ανά πάσα στιγμή να βρεθούν με κατασχέσεις και πλειστηριασμούς. Ηδη 755.806 οφειλέτες (51%) έχουν υποστεί μέτρα αναγκαστικής εκτέλεσης. Παράλληλα, το υπόλοιπο των εκκρεμών αιτημάτων επιστροφών ΦΠΑ και λοιπών φόρων ανέρχεται στα 3,3 δισ. ευρώ.

Δεν αντέχουν

Τα στοιχεία δείχνουν ότι οι φορολογούμενοι συνεχίζουν να στέλνουν μηνύματα ότι δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους, με το οικονομικό επιτελείο να ανησυχεί ότι η κατάσταση τους επόμενους μήνες ενδεχομένως να επιδεινωθεί, καθώς θα πρέπει να καταβληθούν ο φόρος εισοδήματος, ο ΕΝΦΙΑ και τα τέλη κυκλοφορίας. Είναι ενδεικτικό ότι, σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Τρύφωνα Αλεξιάδη, τον Ιούλιο καταγράφηκε υστέρηση 330 εκατ. ευρώ στα έσοδα. Ωστόσο από το υπουργείο Οικονομικών ανέφεραν ότι οι ταμειακές εισπράξεις του Ιουλίου ξεπέρασαν τον στόχο κατά 105 εκατ. ευρώ.

Πάντως, ταυτόχρονα με την αύξηση των χρεών των φορολογουμένων, αυξάνονται και τα χρέη του Δημοσίου. Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του κράτους ανήλθαν το πρώτο εξάμηνο στα 7,2 δισ. ευρώ από 7 δισ. ευρώ που ήταν τον Μάιο. Από τα 7,2 δισ. ευρώ, τα 5,9 δισ. ευρώ αφορούν οφειλές προς προμηθευτές (έναντι 5,7 δισ. ευρώ τον Μάιο) και τα υπόλοιπα 1,3 δισ. ευρώ εκκρεμείς επιστροφές φόρων (αντί 1,2 δισ. ευρώ). Σχετικά με την πορεία του πρωτογενούς πλεονάσματος της γενικής κυβέρνησης, το πρώτο εξάμηνο του 2016 ανήλθε σε ταμειακή βάση στα 3,3 δισ. ευρώ από 245 εκατ. ευρώ που ήταν πέρυσι το ίδιο χρονικό διάστημα.

kathimerini.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση