HomeΥΓΕΙΑΠότε ο καφές και το τσάι μπορούν να προκαλέσουν καρκίνο;

Πότε ο καφές και το τσάι μπορούν να προκαλέσουν καρκίνο;

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Η κατανάλωση καυτών αφεψημάτων, όπως καφές και τσάι, προκαλεί πιθανόν καρκίνο του οισοφάγου, αποφαίνεται επιτροπή 23 ειδικών του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας μετά την επαναξιολόγηση διαθέσιμων επιστημονικών δεδομένων από 1.000 κλινικές μελέτες σε ανθρώπους και ζώα.

«Τα αποτελέσματα αυτά υποδηλώνουν ότι η κατανάλωση καυτών αφεψημάτων είναι πιθανή αιτία καρκίνου του οισοφάγου και ότι η θερμοκρασία δείχνει να είναι η αιτία παρά τα ίδια τα αφεψήματα», δήλωσε ο Κρίστοφερ Γουάιλντ, διευθυντής του Διεθνούς Κέντρου Έρευνας για τον Καρκίνο (CIRC/IARC).

Μελέτες που διεξήχθησαν στην Κίνα, το Ιράν, την Τουρκία και σε χώρες της Λατινικής Αμερικής όπου το τσάι ή το ματέ (είδος ροφήματος) καταναλώνονται κατά παράδοση πολύ ζεστά (σε σχεδόν 70 βαθμούς Κελσίου), έδειξαν ότι ο κίνδυνος καρκίνου του οισοφάγου αυξάνεται με την θερμοκρασία στην οποία καταναλώνεται το αφέψημα.

«Οι θερμοκρασίες για τον καφέ και το τσάι που καταναλώνονται στις ευρωπαϊκές χώρες και τη Βόρεια Αμερική είναι κάτω από τους 60 βαθμούς Κελσίου», εξηγεί ο Δρ Ντάμα Λούμις, επιδημιολόγος του CIRC.

Έτσι ο καφές, ένα από τα αφεψήματα με τη μεγαλύτερη κατανάλωση παγκοσμίως, δεν θεωρείται στο εξής «ίσως καρκινογόνος», καθώς δεν προκύπτει «κανένα αποδεικτικό στοιχείο καρκινογόνου δράσης» από την κατανάλωσή του.

Ο καρκίνος του οισοφάγου είναι η όγδοη πιο συχνή αιτία καρκίνου, παγκοσμίως, και μια από τις κυριότερες αιτίες θανάτου από καρκίνο, με περίπου 400.000 θανάτους το 2012 (5% του συνόλου των θανάτων από καρκίνο).

Να σημειωθεί ότι, το CIRC κατατάσσει σε ομάδες την καρκινογόνο δράση διαφόρων παραγόντων. Μέχρι σήμερα, έχουν ελεγχθεί και ταξινομηθεί περισσότεροι από 950 παράγοντες από την Ομάδα 1 (μπορεί να προκαλέσει καρκίνο στους ανθρώπους) έως την Ομάδα 4, που είναι η χαμηλότερη βαθμίδα της ταξινόμησης και σημαίνει ότι το εξεταζόμενο είδος δεν είναι καρκινογόνο για τον άνθρωπο.

Για παράδειγμα, το κάπνισμα ανήκει στην Ομάδα 1 των γνωστών καρκινογόνων παραγόντων,  αλλά η ταξινόμηση δεν αναφέρει πόσο αυξάνεται ο κίνδυνος σε συνάρτηση με τον αριθμό των τσιγάρων που καταναλώνει ο καπνιστής. Μέσα σε αυτή την ομάδα, ο κίνδυνος μπορεί να ποικίλει σε μεγάλο βαθμό.

health.in.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση