HomeΚΡΗΤΗΛαϊκή Συσπείρωση: Ο Δήμος Ηρακλείου εφαρμόζει τα μνημόνια σε μικρότερη κλίμακα

Λαϊκή Συσπείρωση: Ο Δήμος Ηρακλείου εφαρμόζει τα μνημόνια σε μικρότερη κλίμακα

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Την πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ηρακλείου που ασχολήθηκε με τον οικονομικό και στρατηγικό σχεδιασμό της Δημοτικής Αρχής σχολιάζει η δημοτική παράταξη «Λαϊκή Συσπείρωση».

Σε σχετική ανακοίνωση της παράταξης επισημαίνονται χαρακτηριστικά τα εξής:

«Στη συνεδρίαση του ΔΣ που πραγματοποιήθηκε την 1η Αυγούστου – το 4ο σ’ ένα μήνα και μέσα στην καρδιά του καλοκαιριού- η Δημοτική Αρχή έφερε για συζήτηση το Επιχειρησιακό Πρόγραμμά της (Οικονομικό- Στρατηγικό σχεδιασμό) για τα έτη 2015-2020. Είναι γνωστό βέβαια πως ο όποιος προγραμματισμός μπορεί να γίνει στο σύστημα που ζούμε, αυτός γίνεται μόνο από τα μεγάλα αφεντικά για την εξυπηρέτηση της κερδοφορίας τους. Στα πλαίσια αυτά έχουμε μια αξιόλογη προσπάθεια της Δημοτικής Αρχής να περάσει και να εξειδικεύσει, στο επίπεδο του Δήμου μας, τις αποφάσεις που παίρνονται σε κεντρικό επίπεδο από την κυβέρνηση. Η κυβέρνηση με τη σειρά της υλοποιεί τις αποφάσεις που παίρνονται από την ΕΕ, το κουαρτέτο, το ΔΝΤ, και άλλα «ευαγή» ιδρύματα. Και όλοι μαζί προσπαθούν με νύχια και με δόντια να διαφυλάξουν και να εξασφαλίσουν τα κέρδη των μονοπωλιακών ομίλων, του κεφαλαίου.

Με δυο λόγια: η Δημοτική Αρχή εφαρμόζει τα μνημόνια σε μικρότερη κλίμακα. Όπως ακριβώς κάνει και με τον ετήσιο προϋπολογισμό. Παντού μέσα σε αυτόν το σχεδιασμό θα βρει κανείς: προστασία της επιχειρηματικότητας (πχ open mall με 24ωρη 7ημερη εργασία), προσπάθεια δημιουργίας θετικού εδάφους για επενδύσεις (δηλαδή φοροαπαλλαγές, μηδενικά μισθώματα σε δημοτικά κτήρια, κλπ), μείωση    των δαπανών του δήμου (εννοώντας τους μισθούς και τις ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων στο Δήμο), ελαστικές μορφές απασχόλησης (εννοώντας την κοινωνική εργασία ή τις συμβάσεις έργου όπου ο εργαζόμενος γίνεται «επιχειρηματίας» για να πληρώνει φόρους, ΦΠΑ κλπ χωρίς κανένα εργασιακό δικαίωμα) κλπ. κλπ.

Μέσα στις 750 περίπου σελίδες του προγράμματος αυτού, δεν θα βρει κανείς πουθενά, κανένα αίτημα για μόνιμη και σταθερή δουλειά, για προγραμματισμό και έργα που έχουν ανάγκη οι λαϊκές οικογένειες του Δήμου, με χρήματα από τον κρατικό προϋπολογισμό πχ αντισεισμική προστασία και αντιπλημμυρικά έργα, για την τραγική κατάσταση με τους παιδικούς και βρεφικούς σταθμούς, τα νηπιαγωγεία, τα σχολειά, κλπ. Αντίθετα, είναι φανερό ότι η επιδίωξη της δημοτικής αρχής και του προγράμματος δράσης της είναι να σπρώξει την εργατική τάξη, το λαό, στο να υιοθετήσει την ιδεολογία του κεφαλαίου: εργαζόμενοι και αφεντικά να ζούμε αγαπημένα και όλοι μαζί να παλεύουμε να έχει λεφτά το αφεντικό και εμείς δουλειά με ψίχουλα. Ειδικά δε μέσα στην κρίση, να βάλουμε πλάτη για να σωθούν οι «επενδυτές» και να έρθουν κι άλλοι. Αυτά εξυπηρετούν τα περί «έξυπνης» και «ανθεκτικής» πόλης. Και όχι μόνο. Προκειμένου να συμβάλλει από τη μεριά της στο να κρατηθεί σε καταστολή το εργατικό λαϊκό κίνημα, η δημοτική Αρχή φροντίζει να πετάει μερικά ψίχουλα φτωχοκομείου – που τα πληρώνουν οι λιγότερο φτωχοί- στα πιο εξαθλιωμένα τμήματα της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων, πάντα βέβαια μέσα στα πλαίσια της ΕΕ (βλέπε νέο ΕΣΠΑ), της κυβέρνησης και της Περιφέρειας. Αυτό ονομάζουν Κοινωνική Πολιτική που στόχο έχει βέβαια την λεγόμενη «κοινωνική συνοχή», να μην σηκώνει δηλαδή κανείς κεφάλι.

Και η αντιπολίτευση θα πει κάποιος; Παρά τις φραστικές αντιπαραθέσεις για το θεαθήναι, παντού συμφωνούν στη γενική κατεύθυνση υλοποίησης της πολιτικής υπέρ του κεφαλαίου. Δεν είναι τυχαίο ότι όλες οι αποφάσεις των ΔΣ των δημοτικών επιχειρήσεων – στα οποία η «Λαϊκή Συσπείρωση» δεν συμμετέχει- είναι ομόφωνες για το Επιχειρησιακό τους Πρόγραμμα. Ο προηγούμενος δήμαρχος, αφού έκανε έναν απολογισμό της δικής του θητείας, προέτρεψε τη δημοτική αρχή να προχωρήσει ακόμα περισσότερο στην ίδια κατεύθυνση- εξυπηρέτησης του κεφαλαίου λέμε εμείς – και την διαβεβαίωσε ότι θα έχει τη στήριξή του. Η παράταξη ΣΥΡΙΖΑ- ΛΑΕ αφού διέρρηξε τα ιμάτια της για  την «κοινωνική συνοχή», επικεντρώθηκε σε λεπτομέρειες αθωώνοντας στην ουσία την επιλογή της δημοτικής αρχής υπέρ του κεφαλαίου και ενάντια στα λαϊκά συμφέροντα. Μάλιστα κουβέντα δεν βρήκε να πει για την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ και την πολική που ακολουθεί είτε γενικά είτε ειδικά στην Τοπική Διοίκηση. Μήπως είναι δύσκολο να κρατήσουν τις ισορροπίες μέσα στην παράταξη;; Η κριτική της «Λαϊκής Στάσης Πληρωμών» επικεντρώθηκε σε δευτερεύοντα ζητήματα αγνοώντας την ουσία.

Ως εδώ! Οι κομμουνιστές δημοτικοί σύμβουλοι καλούν το λαό, τη νεολαία, να μην συναινέσουν στο να κυριαρχήσουν οι απαιτήσεις του κεφαλαίου στο Δήμο μας γι αυτό και καταψήφισαν το σχέδιο της δημοτικής αρχής. Τα λαϊκά συμφέροντα βρίσκονται στην εντελώς αντίπερα όχθη και μπορούν να κατακτηθούν μόνο με την πάλη του εργατικού- λαϊκού κινήματος για την ανάκτηση όλων των απωλειών που είχε από την κρίση, την μόνιμη και σταθερή δουλειά με Συλλογικές Συμβάσεις και δικαιώματα, Κοινωνική Ασφάλιση, Υγεία και Παιδεία για όλο το λαό, την κατάργηση της φοροληστείας. Αυτά εμείς υπερασπιζόμαστε και αυτά καλούμε τον Ηρακλειώτικο λαό να διεκδικήσει, χωρίς να φοβηθεί και χωρίς να ακούσει καμία «σειρήνα» του κεφαλαίου (Δημοτική Αρχή, Περιφέρεια, Κυβέρνηση) που τον καλεί σε υποταγή».

Διαφήμιση
Διαφήμιση