HomeΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣτον γερμανικό όμιλο ERGO η Αγροτική Ασφαλιστική

Στον γερμανικό όμιλο ERGO η Αγροτική Ασφαλιστική

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Έναντι τιμήματος 90,1 εκατ. ευρώ μεταβιβάζεται το 100% της Αγροτικής Ασφαλιστικής στο γερμανικό ασφαλιστικό όμιλο ERGO, θυγατρική του ομίλου της  Munich Re, έναν από τους κορυφαίους ασφαλιστές και αντασφαλιστές παγκοσμίως. Η τελική συμφωνία υπογράφεται σήμερα και σηματοδοτεί τη δεύτερη μεγαλύτερη εξαγορά στον ασφαλιστικό κλάδο τα δύο τελευταία χρόνια, μετά την εξαγορά του ομίλου της EFG Eurolife από τον όμιλο Fairfax.

Η εξαγορά της ΑΤΕ Ασφαλιστικής από την ERGO είχε συμφωνηθεί τον Αύγουστο του 2014 μεταξύ του μετόχου της εταιρείας – την τράπεζα Πειραιώς – και του γερμανικού ομίλου, απαίτησε ωστόσο δύο ακριβώς χρόνια για την ολοκλήρωσή της.  Η υπογραφή της συμφωνίας, που αναμένεται να ανακοινωθεί και επισήμως σήμερα, δίνει τέλος στην αβεβαιότητα σε σχέση με την τύχη των διαπραγματεύσεων μεταξύ των δύο μερών και έχει λάβει τις εγκρίσεις όλων των εποπτικών αρχών.

Επιπλέον επιτρέπει στο γερμανικό όμιλο, που δραστηριοποιείται στην Ελλάδα μέσω της ERGO Hellas, να ενισχύσει τη δραστηριότητά του στην εγχώρια αγορά, κατατάσσοντάς τον στην πρώτη θέση μεταξύ των ασφαλιστικών εταιρειών του κλάδου γενικών ασφαλίσεων – από την τρίτη θέση σήμερα – με μερίδιο αγοράς που υπολογίζεται στο 12,7% με βάση τα στοιχεία του 2015. Περαιτέρω ανοίγει το δρόμο για την ενεργή δραστηριοποίησή του στον τομέα ασφαλίσεων ζωής μετά και τις προοπτικές ανάπτυξης που δημιουργεί η υποχώρηση του δημόσιου συστήματος κοινωνικής ασφάλισης.

Η πώληση της ΑΤΕ Ασφαλιστικής αποτελεί δέσμευση του ομίλου της τράπεζας Πειραιώς στο πλαίσιο του προγράμματος αναδιάρθρωσης που έχει εγκριθεί από την DG Com και προβλέπει την πώληση μη τραπεζικών δραστηριοτήτων. Η συμφωνία ενισχύει την υφιστάμενη συνεργασία μεταξύ ERGO και τράπεζας Πειραιώς για την πώληση τραπεζοασφαλιστικών προϊόντων μέσω του τραπεζικού δικτύου. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα του 2015 οι ασφαλιστικές εργασίες της ΑΤΕ Ασφαλιστικής ανέρχονται σε 125,8 εκατ. ευρώ, από τα οποία τα 94,5 εκατ. ευρώ είναι ασφάλιστρα του κλάδου γενικών ασφαλίσεων, ενώ στα 31,3 εκατ. ευρώ ανέρχονται τα ασφάλιστρα του κλάδου ζωής. Τα κέρδη μετά από φόρους διαμορφώθηκαν στα 18,5 εκατ. ευρώ, ενώ ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας ανήλθε με βάση τα στοιχεία του 2015 στο 385,7%

Η ERGO είναι ένας από τους μεγαλύτερους ασφαλιστικούς ομίλους στη Γερμανία και την Ευρώπη. Ο Όμιλος εκπροσωπείται παγκοσμίως σε περισσότερες από 30 χώρες και οι δραστηριότητές του επικεντρώνονται στην Ευρώπη και την Ασία, ενώ στη Γερμανία συγκαταλέγεται ανάμεσα στις κορυφαίες ασφαλιστικές επιχειρήσεις σε όλους τους κλάδους. Ο Όμιλος απασχολεί περίπου 43.000 άτομα και το 2015 κατέγραψε ασφάλιστρα 17,9 δισ. ευρώ, ενώ οι αποζημιώσεις που κατέβαλε ανήλθαν στα 16,8  δισ. ευρώ.

Kathimerini.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση