HomeΚΟΣΜΟΣΣε διαρκή συναγερμό η Ευρώπη από το φόβο της τρομοκρατίας

Σε διαρκή συναγερμό η Ευρώπη από το φόβο της τρομοκρατίας

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Σε διαρκή συναγερμό έχουν θέσει τις ευρωπαϊκές υπηρεσίες ασφαλείας και πληροφοριών τα πρόσφατα τρομοκρατικά χτυπήματα, με αποτέλεσμα, ακόμη και καταγγελίες, που έως πρότινος αποτελούσαν αντικείμενο αστυνομικής έρευνας ρουτίνας, τώρα, να οδηγούν σε αποκλεισμούς μεγάλων εγκαταστάσεων, όπως αεροδρόμια και εμπορικά κέντρα, αλλά κυρίως να εντείνουν το κλίμα φόβου και καχυποψίας των πολιτών.

Το χτύπημα των τζιχαντιστών στη Νορμανδία, που είχε ως τραγική κατάληξη τον αποκεφαλισμό ενός ηλικιωμένου ιερέα, είναι η πλέον πρόσφατη και σοκαριστική επίθεση του Ισλαμικού Κράτους.

Ένοπλοι άνδρες εισβάλλουν στον ναό, εξαναγκάζουν τον ιερέα να γονατίσει και τον αποκεφαλίζουν σε μια συμβολική πράξη μίσους που επιτείνει το κλίμα έντασης και αβεβαιότητας που επικρατεί πλέον στην Ευρώπη.

Μόνο τον Ιούλιο, η Γερμανία θρήνησε δεκάδες θύματα σε τέσσερις ξεχωριστές επιθέσεις στο Βίρτσμπουργκ, στο Μόναχο, στο Άνσμπαχ και στο Ρόιτλινγκεν, με τα δύο τελευταία «χτυπήματα» μάλιστα να λαμβάνουν χώρα την ίδια μέρα, στις 24/7.

Οι πληγές που προκάλεσε στην Γαλλία η τρομοκρατία και ο θρησκευτικός φανατισμός μέσα στο καλοκαίρι είναι εξίσου βαθιές. Η επίθεση στη Νίκαια άφησε πίσω της 84 νεκρούς και εκατοντάδες τραυματίες. Λίγο νωρίτερα, στις 22 Μαρτίου, οι Βρυξέλλες βυθίστηκαν στο πένθος από ταυτόχρονες βομβιστικές επιθέσεις που σκότωσαν 32 ανθρώπους.

Στον απόηχο όλων αυτών των αποτρόπαιων επιθέσεων κατά της δημοκρατίας, της θρησκευτικής ελευθερίας και των ανθρωπιστικών αξιών που αντιπροσωπεύει ο δυτικός κόσμος, ολόκληρη η γηραιά ήπειρος βρίσκεται πλέον μόνιμα σε κατάσταση συναγερμού. Ένα ξεχασμένο αντικείμενο σε ένα αεροδρόμιο, μια χειρονομία που ξεφεύγει από τα συνηθισμένα, μια φράση ειπωμένη στα αραβικά, οδηγεί αμέσως σε εκκενώσεις κτιρίων, αποκλεισμούς δρόμων και μαζική κινητοποίηση των δυνάμεων της αστυνομίας.

Μόνο αυτήν την εβδομάδα, δεκάδες ήταν οι περιπτώσεις «εσφαλμένου συναγερμού» που προκάλεσαν ταλαιπωρία στους κατοίκους πολλών ευρωπαϊκών πόλεων. Μόλις χτες στο Μπέρμιγχαμ της Μεγάλης Βρετανίας, μια ολόκληρη γειτονιά εκκενώθηκε και οι συγκοινωνίες διακόπηκαν έπειτα από τον εντοπισμό ύποπτου αντικειμένου έξω από υποκατάστημα της τράπεζας HSBC.

Την ίδια μέρα, δύο άτομα συνελήφθησαν μέσα στην υπερταχεία αμαξοστοιχία στην Τουλόν, επειδή κρίθηκαν ύποπτα για τρομοκρατία. Ωστόσο, λίγες ώρες αργότερα έγινε γνωστό ότι οι δύο αυτοί άνθρωποι αφέθηκαν ελεύθεροι, ενώ, όπως αποκαλύφθηκε, αφορμή για την αναστάτωση που επικράτησε στο τρένο και τη σύλληψή τους στάθηκαν αναφορές των εργαζομένων της αμαξοστοιχίας ότι το ζευγάρι είχε ύποπτη συμπεριφορά. Ειδικότερα, οι δύο επιβάτες αρνήθηκαν να απαντήσουν σε ερωτήσεις υπαλλήλων και να επιδείξουν τα εισιτήρια τους. Άλλαζαν θέσεις και επικοινωνούσαν μεταξύ τους με χειρονομίες, δήλωσε στο Reuters ένας άλλος υπάλληλος της αμαξοστοιχίας.

«Με δεδομένη την υπάρχουσα κατάσταση, οι συνάδερφοι αποφάσισαν να ζητήσουν την επέμβαση της αστυνομίας», δήλωσε ο ελεγκτής εισιτηρίων, ζητώντας να μην κατονομαστεί. Ωστόσο το περιστατικό είναι ενδεικτικό των «τεντωμένων νεύρων» που υπάρχουν στην Ευρώπη.

Η λίστα με ανάλογα περιστατικά είναι πραγματικά ατέλειωτη: Την περασμένη Πέμπτη, «συναγερμός» σήμανε στην Κολωνία της Γερμανίας όταν ένοπλος απείλησε εργαζομένους σε κέντρο απασχόλησης. Οι αρχικές πληροφορίες έκαναν λόγο για βόμβα με αποτέλεσμα τα διεθνή μέσα να εικάζουν ότι επρόκειτο για νέα επίθεση, ωστόσο γρήγορα αποδειχτηκε ότι το συμβάν δεν είχε σχέση με τρομοκρατία.

Σε μόνιμη κατάσταση επιφυλακής βρίσκεται από την περασμένη Τετάρτη και η Γενεύη, η οποία άρχισε σειρά ελέγχων γύρω από το αεροδρόμιο της πόλης, το οποίο βρίσκεται κοντά στα σύνορα με τη Γαλλία, έπειτα από πληροφορία που έλαβε για πιθανή απειλή. Η αστυνομία έλαβε τη συγκεκριμένη πληροφορία από τις γαλλικές Αρχές και ήταν η αιτία για την ενίσχυση των μέτρων ασφαλείας γύρω από τον αερολιμένα. Προληπτικά μέτρα ασφαλείας λαμβάνονται γύρω από το αεροδρόμιο και αυτά θα συνεχιστούν για αόριστο χρονικό διάστημα, ανακοίνωσε η αστυνομία στη σελίδα της στο Facebook.

Δύο μέρες νωρίτερα, εκκενώθηκε σταθμός τρένου στο Μιλάνο μετά από εντοπισμό ύποπτου αντικειμένου. Στο σημείο έσπευσαν 38 οχήματα της αστυνομίας, καθώς και ειδικοί πυροτεχνουργοί, οι οποίοι πραγματοποίησαν ελεγχόμενη έκρηξη. Ωστόσο, όπως αποδείχτηκε, το αντικείμενο ήταν απλώς μια μπαταρία με καλώδια χωρίς εκρηκτικό μηχανισμό.

Αυξημένη νευρικότητα των αρχών παρατηρείται και στις ΗΠΑ, όπου αυτήν την εβδομάδα εκκενώθηκε σταθμός τρένων στην Ουάσινγκτον και ένα αστυνομικό τμήμα στο Μαΐάμι, λόγω υπόπτων αντικειμένων που εντοπίστηκαν και στους δύο χώρους.

Protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση