HomeΚΟΣΜΟΣΣήμερα τα αποτελέσματα των τεστ αντοχής για 51 ευρωπαϊκές τράπεζες

Σήμερα τα αποτελέσματα των τεστ αντοχής για 51 ευρωπαϊκές τράπεζες

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Τα αποτελέσματα 51 ευρωπαϊκών τραπεζών ανακοινώνονται σήμερα στις 23.00 ώρα Ελλάδας από την Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή και δεν αναμένονται εκπλήξεις αφού δεν θα υπάρξουν τράπεζες που θα «κοπούν» ή θα «περάσουν» στην άσκηση.

Από τις 51 τράπεζες οι 37 εποπτεύονται άμεσα από την ΕΚΤ και αντιστοιχούν στο 70% του ενεργητικού των τραπεζών της ευρωζώνης.

Στόχος της άσκησης είναι να αναλυθεί η εξέλιξη της κεφαλαιακής θέσης μίας τράπεζας, με τα στοιχεία στο τέλος του 2015, σε μία περίοδο τριών ετών έως το 2018, με ένα βασικό και ένα δυσμενές σενάριο. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρέχει το βασικό σενάριο, ενώ το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Συστημικού Κινδύνου (ESRB) παρέχει το κοινό δυσμενές σενάριο.

Η τραπεζική εποπτεία της ΕΚΤ είναι υπεύθυνη στην Ευρωζώνη για την επικύρωση των στοιχείων των τραπεζών και των αποτελεσμάτων της άσκησης αντοχής.

Η ΕΚΤ σημειώνει ότι δεν θα υπάρξουν τράπεζες που θα «περάσουν» ή θα «κοπούν» στην άσκηση, καθώς το ύψος των αναγκαίων κεφαλαίων των τραπεζών (πυλώνας 2) δεν θα υπολογισθεί μηχανικά από τα αποτελέσματα της άσκησης αντοχής.

Τα αποτελέσματα αυτά θα αποτελέσουν έναν, αλλά όχι τον μοναδικό παράγοντα που θα ληφθεί υπόψη. Το ύψος των αναγκαίων κεφαλαίων θα καθορισθεί αργότερα στο έτος με αποφάσεις στο πλαίσιο της εποπτικής διαδικασίας ελέγχου και αξιολόγησης (SREP).

Iefimerida.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση