HomeΣΠΟΡH ευρωπαϊκή εβδομάδα των ελληνικών ομάδων και οι προοπτικές πρόκρισής τους.

H ευρωπαϊκή εβδομάδα των ελληνικών ομάδων και οι προοπτικές πρόκρισής τους.

Διαφήμιση
Διαφήμιση

fasoylakis

 

 

 

Του Ευθύμη Φασουλάκη

 

Το τριήμερο 26-28/7 διεξήχθησαν οι προκριματικοί αγώνες των 5 ελληνικών ομάδων που μας εκπροσωπούν στην Ευρώπη. Το πρόσημο είναι θετικό , καθώς με απολογισμό 3 ισοπαλίες μια νίκη και μια ήττα , μαζέψαμε βαθμούς μεν και οι 3 στις 5 ομάδες έβαλαν σημαντικά θεμέλια πρόκρισης στην επόμενη φάση.

Αρχίζοντας με το πρώτο χρονολογικά παιχνίδι , ο ΠΑΟΚ απέσπασε πολύ σημαντική ισοπαλία με σκορ 1-1 από τον Αγιαξ στην Ολλανδία και απέκτησε προβάδισμα πρόκρισης.

Ο δικέφαλος , αν και απειλήθηκε πολύ από τους Ολλανδούς που είχαν την κατοχή της μπάλας και πίεζαν, όχι μόνο ανταπεξήλθε στην πίεση και προηγήθηκε με εκπληκτικό γκολ του Τζάλμα στο 27 μετά από λάθος εκτίμηση του Σίλεσεν.

Στη συνέχεια ο ΠΑΟΚ συνέχισε να ναι προσαρμοσμένος στο αμυντικό του πλάνο και έτσι πήγε στο ημίχρονο προηγούμενος με 1-0. Το δεύτερο ημίχρονο ήταν μια από τα ίδια , με τον Αγιαξ να προσπαθεί να κερδίσει τον Γλύκο και να τα καταφέρνει μόνο στο 58 με γκολ από τα 25 μέτρα του Ντόλμπεργκ .

Από κει και μετά τόσο το τετ α τετ του Τζαβέλλα στο 66 όσο και οι ευκαιρίες του Αίαντα , δεν βρήκαν στόχο και έτσι έμεινε ως το τέλος το 1-1.

Αυτό το σκορ δίνει πολλές ελπίδες πρόκρισης στην ομάδα του Ίβιτς αρκεί να ναι προσαρμοσμένη εκ νέου στο αμυντικό της πλάνο και πετύχει και κάποιο γρήγορο ρυθμό ,βοηθούμενη από τον παλμό της Τούμπας που σίγουρα θα είναι κατάμεστη.

Αντίθετα , ο Ολυμπιακός την Τετάρτη , απογοήτευσε κόντρα στην Χάποελ Μπερ Σεβά στο Καραϊσκάκη , με την οποία αναδείχθηκε ισόπαλος 0-0 κάνοντας το έργο του στη ρεβάνς αρκετά δύσκολο .

Η ομάδα του Βίκτορ , φάνηκε επηρεασμένη από τις πολλές αλλαγές που έχουν γίνει και δεν μπόρεσε να κυριαρχήσει στο παιχνίδι απέναντι σε μια ομάδα από την οποία είναι σαφώς ανώτερη ποιοτικά.

Οι Ισραηλινοί είχαν την πρώτη σπουδαία ευκαιρία που δημιουργήθηκε από κακή συνεννόηση Μποτία και Φιγκέιρας , ο Ολυμπιακός είχε μια ευκαιρία με τον Φορτούνη στο 20 λεπτό αλλά τίποτα παραπάνω και έτσι το σκορ στο ημίχρονο ήταν 0-0 κάτω από κλίμα έντονης δυσαρέσκειας στις κερκίδες.

Η δυσαρέσκεια αυτή μεγάλωνε στο δεύτερο ημίχρονο , όσο ο ΟΣΦΠ αδυνατούσε να δημιουργήσει ευκαιρίες και το μόνο που τον έσωζε από πιθανή ήττα ήταν η μη ικανότητα των αντιπάλων να δημιουργήσουν ευκαιρίες.

Τελικά το 0-0 ήταν το αποτέλεσμα του αγώνα με τους φιλάθλους των Ερυθρολεύκων να αποδοκιμάζουν έντονα , ιδιαίτερα τον Ντα Κόστα που απάντησε , χειροκροτώντας ειρωνικά και τον Βαγγέλη Μαρινάκη να προαναγγέλλει σαρωτικές αλλαγές σε περίπτωση αποκλεισμού.

Στο Ισραήλ ο Ολυμπιακός πάει να αντιμετωπίσει μια δύσκολη έδρα , όμως η ποιότητα του μπορεί να του δώσει την πρόκριση αρκεί να φανεί μες στο γήπεδο , κάτι που δεν έγινε σε καμία περίπτωση την Τετάρτη.

Στα ματς της Πέμπτης τώρα , ο Παναθηναϊκός έκανε σπουδαίο βήμα πρόκρισης , κερδίζοντας με 1-0 ( μόνο ) την ΑΙΚ Στοκχόλμης στην Λεωφόρο με γκολ του MVP Μολέδο στο 79ο λεπτό .

Ο ΠΑΟ ξεκίνησε από την αρχή πολύ δυναμικά τον αγώνα ,προσπαθώντας και έχοντας όρεξη να δημιουργήσει ευκαιρίες , αλλά σταματούσε στην συμπαγή και πολλές φορές σκληρή άμυνα των Σουηδών.

Δημιούργησε ευκαιρίες με Μπεργκ και Ιμπάρμπο , πέτυχε και ένα γκολ με τον Σουηδό που ακυρώθηκε λανθασμένα ως οφσάιντ στο 35 και έτσι το σκορ έμεινε στο 0-0 στο ημίχρονο.

Στο 2ο ημίχρονο με την είσοδο του Βιγιαφάνες στην θέση του Κουτρουμπή , η ομάδα έγινε ακόμα πιο επιθετική και απειλούσε από την αρχή χωρίς αποτέλεσμα και μάλιστα η ΑΙΚ είχε 2 σημαντικές ευκαιρίες στο 56ο και το 75ο λεπτό που σταμάτησαν στον θετικότατο απόψε Στιλ.

Σε εκείνο το σημείο η πίεση καρποφόρησε όταν μετά από κόρνερ, ο Μέστο έβγαλε μια σέντρα ακριβείας για το (τραυματισμένο) κεφάλι του Μολέδο και ο Βραζιλιάνος έκανε το 1-0 στο 79ο λεπτό βάζοντας φωτιά στις κερκίδες.

Σε εκείνο το σημείο η ΑΙΚ που με τις καθυστερήσεις που έκανε , έδειξε ότι είχε ως μόνο στόχο την ισοπαλία , κατέρρευσε ,ο Παναθηναϊκός που ήταν εξαιρετικά φρέσκος χάρη στις αλλαγές του Στραματσόνι είχε και άλλες ευκαιρίες , αλλά το σκορ έμεινε 1-0 ως το τέλος.

Ενόψει της ρεβάνς της Σουηδίας , ο ΠΑΟ οφείλει να παρουσιαστεί με την ίδια προσήλωση στην άμυνα και λίγο καλύτερος στο τελείωμα των φάσεων και η πρόκριση θα είναι δική του.

Ο ΠΑΣ Γιάννινα , γνώρισε μια πολύ τιμητική ήττα στην Ολλανδία από την Άλκμααρ με 1-0 και έχει θεωρητικές ελπίδες για πρόκριση στην επόμενη φάση. Το γκολ του αγώνα πέτυχε ο Λούκασεν στο 36ο λεπτό μετά από αδράνεια της άμυνας του ΠΑΣ σε κόρνερ των Ολλανδών .

Ο Γιάννης Πετράκης είχε στήσει εξαιρετικά όσον αφορά την άμυνά των Ηπειρωτών που προδόθηκε μόνο σε αυτήν την φάση αν και δεχόταν επιθέσεις κατά κύματα από τους ποιοτικότερους και πιο έμπειρους Ολλανδούς.

Κάποιες φάσεις που προσπάθησε να κάνει ο ΠΑΣ δεν καρποφόρησε και έτσι το 1-0 έμεινε ως το τέλος. Αν και η Άλκμααρ είναι σαφώς ποιοτικότερη ομάδα , το 0-1 δίνει ελπίδες ότι στους Ζωσιμάδες με την στήριξη των φιλάθλων του , ο ΠΑΣ μπορεί να κυνηγήσει το θαύμα της πρόκρισης.

Τέλος , η ΑΕΚ , πήρε σπουδαία ισοπαλία στο Ζοφρουά Γκισάρ με 0-0 από την Σεντ Ετιέν και απέκτησε προβάδισμα πρόκρισης στην επόμενη φάση . Ο Τιμούρ Κετσπάγια ,που από την εποχή που ήταν στην Ανόρθωση είχε έφεση στα νοκ άουτ ματς , το έδειξε και απόψε , στήνοντας εξαιρετικά την Ένωση η οποία ουσιαστικά δεν απειλήθηκε σε κανένα σημείο από τους γηπεδούχους .

Η ΑΕΚ είχε και αυτή τις ευκαιρίες της , τις οποίες δεν μπόρεσε να αξιοποιήσει και έτσι έμεινε το 0-0 που συνιστά μεγάλη επιτυχία και την καθιστά φαβορί για πρόκριση , αρκεί στο ΟΑΚΑ να συνεχίσει να είναι τέλεια αμυντικά και να βγει και λίγο στην επίθεση περισσότερο για  να πετύχει το ένα γκολ που ενδεχομένως θα της δώσει την πρόκριση.

Συνοψίζοντας , Παναθηναϊκός , ΑΕΚ και ΠΑΟΚ , έχουν αποκτήσει σημαντικό προβάδισμα πρόκρισης , με τους Πράσινους να είναι σε πλεονεκτικότερη θέση λόγω της διαφοράς δυναμικότητας ενώ οι Δικέφαλοι αν και υστερούν σε ποιότητα , με δύναμη την έδρα τους και το αποτέλεσμα που απέσπασαν έχουν σοβαρές πιθανότητες .

Ο ΠΑΣ θα διεκδικήσει μια πρόκριση με παραπάνω πιθανότητες από αυτές που προβλεπόταν όταν έγινε η κλήρωση ενώ ο Ολυμπιακός θα πρέπει να αντιμετωπίσει και τον πολύ κακό του εαυτό εκτός από την Χάποελ για να πάρει την πρόκριση

Διαφήμιση
Διαφήμιση