HomeΚΟΣΜΟΣΑκυρώνει τα πρόστιμα για Ισπανία-Πορτογαλία η Κομισιόν

Ακυρώνει τα πρόστιμα για Ισπανία-Πορτογαλία η Κομισιόν

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Μηδενικό πρόστιμο και περισσότερο χρόνο στην Ισπανία και την Πορτογαλία για να μειώσουν το δημοσιονομικό τους έλλειμμα πρότεινε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με μια καθαρά πολιτική απόφαση, όπως δήλωσε χαρακτηριστικά και ο αρμόδιος Επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ήταν υποχρεωμένη, έπειτα από την απόφαση του Συμβουλίου της Ε.Ε (Οικονομικών και Δημοσιονομικών Υποθέσεων -Ecofin) σχετικά με το υψηλό έλλειμμα των δύο χωρών, να υποβάλει εντός 20 ημερών τις προτάσεις της, ώστε η Ισπανία και η Πορτογαλία να προχωρήσουν στη λήψη μέτρων για τη μείωση των ελλειμμάτων τους, ή να επιβάλει ποινές που μπορούν να φθάσουν μέχρι το 0,2% του ΑΕΠ των χωρών.

Ωστόσο η Κομισιόν, υποστηρίζει πως το πρόστιμο μπορεί να μειωθεί αν οι ενδιαφερόμενες χώρες υποβάλλουν αιτιολογημένες προτάσεις που καθιστούν αδύνατον αυτόν τον στόχο, λόγω έκτακτων οικονομικών περιστάσεων.

Τελικά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει την ακύρωση των προστίμων για τις δύο χώρες, καθώς όπως δήλωσε ο Επίτροπος Μοσκοβισί «παρόλο που υπήρχαν οι προϋποθέσεις για να επιβληθούν πρόστιμα, η απόφασή μας είναι πολιτικά και οικονομικά η πλέον ορθή».

Επιπλέον η Κομισιόν δίνει δύο χρόνια στην Ισπανία και έναν χρόνο επιπλέον στην Πορτογαλία, ώστε να πιάσουν τους στόχους που θέτει το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης. Η πρόταση της Κομισιόν θα πρέπει τώρα να συζητηθεί στο Συμβούλιο της Ε.Ε. (υπουργών Οικονομικών των 28), ώστε να γίνει αποδεκτή, να τροποποιηθεί ή να απορριφθεί.

Το τελευταίο σενάριο φαντάζει το πλέον απίθανο, καθώς το Βερολίνο δεν επιθυμεί να επιβληθούν κυρώσεις σε δύο χώρες που χαρακτηρίζονται ως επιτυχημένα παραδείγματα στην εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.

Protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση