HomeΚΟΣΜΟΣΓνωστός στη γαλλική αντιτρομοκρατική ο 19χρονος σφαγέας του ιερέα στη Νορμανδία

Γνωστός στη γαλλική αντιτρομοκρατική ο 19χρονος σφαγέας του ιερέα στη Νορμανδία

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Ο ένας από τους δύο δράστες της επίθεσης στην εκκλησία Σεντ-Ετιέν-ντι-Ρουβρέ στη Νορμανδία της Γαλλίας, κατά τη διάρκεια της οποίας σφαγιάστηκε ένας ηλικιωμένος ιερέας, αναγνωρίστηκε ως ο 19χρονος Αντέλ Κερμίς, γεννηθείς στην Γαλλία, σύμφωνα με τον εισαγγελέα Φρανσουά Μολάν.

Ερωτήματα προκαλεί στο μεταξύ η αποκάλυψη του Μολάν σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, ότι ο Κερμίς «ήταν γνωστός στην αντιτρομοκρατική υπηρεσία». Ο 19χρονος σφαγέας είχε προσπαθήσει να φθάσει στη Συρία το 2015 και, μετά την επιστροφή του από την Τουρκία, ανακρίθηκε και προφυλακίστηκε διότι τον βάραιναν υποψίες για σχέσεις με μια τρομοκρατική οργάνωση, πριν απελευθερωθεί υπό όρους και υποχρεωθεί να φοράει ηλεκτρονικό βραχιολάκι. Πώς ένας ύποπτος για τρομοκρατία σε μια περίοδο που όλη η Ευρώπη, αλλά και η Γαλλία ζει υπό τον φόβο ενός ακόμη χτυπήματος κυκλοφορεί χωρίς καμία επίβλεψη από τις Αρχές;

sfageas2

Η αστυνομία πάντως εξακολουθεί να αναζητεί να ταυτοποιήσει τον δεύτερο δράστη της επίθεσης και έφοδοι της αστυνομίας βρίσκονται σε εξέλιξη δήλωσε ο Μολάν.

Την ίδια ώρα σοκ έχει προκαλέσει στη παγκόσμια κοινή γνώμη το γεγονός ότι οι δράστες της σφαγής υποχρέωσαν τον ηλικιωμένο ιερέα να γονατίσει πριν τον εκτελέσουν και βιντεοσκόπησαν τη δολοφονία, σύμφωνα με μια μοναχή που γλίτωσε από τη σφαγή.

Η μοναχή, που μίλησε σε γαλλικό ραδιοφωνικό σταθμό, ήταν μεταξύ των ανθρώπων που κρατήθηκαν όμηροι από τους δράστες κατά τη διάρκεια της πρωινής λειτουργίας στην εκκλησία, κοντά στη Ρουέν.

«Τον ανάγκασαν να γονατίσει, εκείνος προσπάθησε να αμυνθεί και έτσι ξεκίνησε η τραγωδία», είπε η αδελφή Ντανιέλ στον ραδιοφωνικό σταθμό RMC.

Η αδελφή Ντανιέλ ανέφερε ακόμη ότι ένας εκ των δραστών της είπε: «Εσείς οι χριστιανοί μας σκοτώνετε».

Όπως εξήγησε, η ίδια κατάφερε να διαφύγει τη στιγμή που ο ένας από τους δράστες σκότωνε τον ιερέα.

Οι δύο άνδρες έπεσαν νεκροί από τα πυρά των αστυνομικών κατά τη διάρκεια επιχείρησης διάσωσης των ομήρων που κρατούνταν στην εκκλησία.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Le Point ο ιερέας Ζακ Αμέλ γεννήθηκε το 1930 στο Darnétal και χειροτονήθηκε το 1958.

Ο πρόεδρος του κόμματος της αντιπολίτευσης Φρανσουά Μπαϊρού δήλωσε ότι στο χωριό Saint-Etienne-de-Rouvray, όπου έγινε η σφαγή του ιερέα υπάρχει «ένα τζαμί σαλαφιστών» και μια «κοινότητα φανατικών» και πρόσθεσε ότι είναι λυπηρό ότι έμεινε αφύλακτη η εκκλησία που βρίσκεται ακριβώς δίπλα τους.

«Είμαστε στο  Saint-Étienne-du-Rouvray και όλος ο κόσμος ήξερε ή θα έπρεπε να ξέρει ότι σε αυτή την πόλη υπάρχει ένα τζαμί σαλαφιστών και μια κοινότητα φανατικών, μεταξύ της οποίας υπήρχαν μέλη που είχαν φύγει για τη Συρία, ενώ ο δολοφόνος είχε ήδη προσπαθήσει να πάει», δήλωσε ο Φρανσουά Μπαϊρού.

«Το να αφήνεις χωρίς ασφάλεια μια εκκλησία, χριστιανική, δεν θα έπρεπε να είχε συμβεί», πρόσθεσε.

Στο σημείο της επίθεσης μετέβησαν τόσο ο πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας Φρανσουά Ολάντ όσο και ο υπουργός Εσωτερικών Μπερνάρ Καζνέβ.

sfageas3

Το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη

Την ευθύνη για το μακελειό ανέλαβε το Ισλαμικό Κράτος με ανακοίνωση μέσω του πρακτορείου που πρόσκειται στην τρομοκρατική οργάνωση, Amaq.

Στο κείμενο που δόθηκε στη δημοσιότητα αναφέρεται πως οι ένοπλοι ήταν «στρατιώτες του Ισλαμικού Κράτους».

Το μήνυμα του Ισλαμικού Κράτους αναφέρει χαρακτηριστικά: «Η επίθεση στην εκκλησία της Νορμανδίας στη Γαλλία πραγματοποιήθηκε από στρατιώτες του Ισλαμικού Κράτους ως απάντηση στο κάλεσμα να θέσουν στο στόχαστρο τις χώρες των σταυροφόρων της διεθνούς συμμαχίας».

Έντονες οι αντιδράσεις του πολιτικού κόσμου

Ο Γάλλος πρόεδρος υπογράμμισε ότι η τρομοκρατία του Ισλαμικού Κράτους πρέπει να καταπολεμηθεί με «κάθε τρόπο».

«Είμαστε αντιμέτωποι με μία δοκιμασία, μία από τις πολλές, αφού η απειλή είναι ιδιαίτερα αυξημένη και παραμένει ιδιαίτερα αυξημένη, είμαστε μπροστά σε μία οργάνωση που μας έχει κηρύξει τον πόλεμο. Πρέπει να πολεμήσουμε σε αυτόν τον πόλεμο με κάθε τρόπο, σεβόμενοι το κράτος δικαίου και ό,τι μας καθιστά δημοκρατία», είπε ο Ολάντ.

«Είναι οι καθολικοί που χτυπήθηκαν, αλλά και όλοι οι Γάλλοι», πρόσθεσε ο ίδιος.

«Οι Γάλλοι πρέπει να γνωρίζουν ότι απειλούνται, αλλά ότι δεν είναι οι μόνοι. Η Γερμανία απειλείται, επίσης και άλλοι απειλούνται, όμως η δύναμη τους είναι η διατήρηση της συνοχής τους», τόνισε ο Γάλλος πρόεδρος.

Ο Λευκός Οίκος καταδίκασε «με τον πιο έντονο τρόπο» την επίθεση και προσέφερε τη βοήθεια των ΗΠΑ στις γαλλικές αρχές στις έρευνες για την ενέργεια αυτή, την ευθύνη για την οποία ανέλαβε η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος.

«Η Γαλλία και οι ΗΠΑ έχουν αναλάβει μια κοινή δέσμευση για την προστασία της θρησκευτικής ελευθερίας όλων των πίστεων, και η σημερινή βία δεν κάμπτει αυτή τη δέσμευση», σημείωσε σε ανακοίνωση της αμερικανικής προεδρίας ο Νεντ Πράις, εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου.

«Βάρβαρη» αποκάλεσε την επίθεση ο Γάλλος πρωθυπουργός, Μανουέλ Βαλς, συμπληρώνοντας ότι αποτελεί χτύπημα για όλους τους Καθολικούς και ολόκληρη τη Γαλλία. «Θα σταθούμε μαζί», έγραψε ο ίδιος σε ανάρτηση του στο Twitter.

Το Βατικανό με επίσημη ανακοίνωση καταδίκασε τη «βάρβαρη δολοφονία», προσθέτοντας ότι το έγκλημα είναι ακόμη πιο στυγερό επειδή συνέβη σε ιερό χώρο.

«Ο πάπας συμμετέχει στον πόνο και τον τρόμο αυτής της παράλογης βίας», είπε ο εκπρόσωπος του Βατικανού, Φεντερίκο Λομπάρντι.

Protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση