HomeΚΟΣΜΟΣΗ G20 φοβάται ξανά για την Ευρώπη -Λόγω Βρετανίας, Τουρκίας, Ιταλίας

Η G20 φοβάται ξανά για την Ευρώπη -Λόγω Βρετανίας, Τουρκίας, Ιταλίας

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Πριν από μερικούς μήνες, τα οικονομικά προβλήματα της Κίνας τροφοδοτούσαν τον παγκόσμιο πανικό στις αγορές, με τις μεγαλύτερες οικονομίες της χώρας να ανησυχούν.

Τώρα όμως, αυτά περνούν σε δεύτερη μοίρα, καθώς η G20 φοβάται ξανά για την Ευρώπη, εν μέσω γεωπολιτικών αλλά και οικονομικών ανησυχιών. Αυτό είναι εμφανές στις συναντήσεις των υπουργών Οικονομικών και τραπεζιτών των ισχυρότερων οικονομιών του πλανήτη, στην πόλη Σενγντού, στην Κίνα.

Η απόφαση των Βρετανών να αποχωρήσουν από την Ευρωπαϊκή Ενωση, η αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία, μία σειρά από τρομοκρατικές επιθέσεις, αλλά και η απειλή της τραπεζικής κρίσης στην Ιταλία είναι τα θέματα που ανησυχούν περισσότερο τώρα τα στελέχη της G20.

«Το Brexit, το τουρκικό πραξικόπημα και οι εκλογές στις ΗΠΑ σίγουρα συνέβαλαν στο να μετακινηθεί η προσοχή μακριά από την οικονομία της Κίνας», δήλωσε στην Wall Street Journal ο οικονομολόγος Αλεξάντερ Βολφ, της Standard Life Investments Ltd., σημειώνοντας ότι οι αγορές συνήθως έχουν «περιορισμένο εύρος προσοχής».

Η ψήφος της Βρετανίας υπέρ του Brexit ρίχνει ήδη τη σκιά του στην παγκόσμια οικονομία, αναγκάζοντας το ΔΝΤ να υποβαθμίσει τις προβλέψεις του και να προειδοποιήσει ότι η ανάπτυξη μπορεί να υποχωρήσει επικίνδυνα, αν η Βρετανία και οι ηγέτες της ΕΕ δεν ανταποκριθούν γρήγορα στις ανησυχίες των επενδυτών, για το μέλλον τους. Την ίδια ώρα, οι δηλώσεις του Ντόναλντ Τραμπ για αύξηση των δασμών προκαλεί την ανησυχία ότι οι ΗΠΑ μπορεί να τραβήξουν τον υπόλοιπο πλανήτη σε έναν «παγκόσμιο πόλεμο εμπορίου», σημειώνει το αμερικανικό δημοσίευμα.

Σήμερα, οι επικεφαλής των ισχυρότερων οικονομικών στον κόσμο αναμένεται να ανανεώσουν τις δεσμεύσεις τους για τη στήριξη της παγκόσμιας ανάπτυξης και καλύτερο συντονισμό δράσεων, στην αβεβαιότητα που προκαλεί το Brexit.

Αυτή η συνάντηση της G20 είναι η πρώτη αυτού του είδους, μετά από το δημοψήφισμα και ντεμπούτο για τον Φίλιπ Χάμοντ, του νέου Βρετανού υπουργού Οικονομικών. Ηδη από χθες, στις δηλώσεις των ομολόγων του, το κοινό μήνυμα ήταν να ξεκινήσουν το ταχύτερο δυνατό οι διαπραγματεύσεις για την αποχώρηση της χώρας από την ΕΕ.

Το προσχέδιο της κοινής δήλωσης των υπουργών Οικονομικών της G20, το οποίο θα εκδοθεί το απόγευμα της Κυριακής, ανέφερε- σύμφωνα με το Reuters- ότι το Brexit εντείνει την αβεβαιότητα στην παγκόσμια οικονομία, συμπληρώνοντας ότι τα μέλη της G20 «είναι έτοιμα να αντιμετωπίσουμε τις πιθανές οικονομικές και δημοσιονομικές συνέπειες».

iefimerida.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση