HomeΚΡΗΤΗΦωτιά στο Σελάκανο: Σε ύφεση αλλά με πολλές αναζοπυρώσεις – Κινδύνευσαν πυροσβέστες

Φωτιά στο Σελάκανο: Σε ύφεση αλλά με πολλές αναζοπυρώσεις – Κινδύνευσαν πυροσβέστες

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Μετά από 30 ώρες συνεχόμενης μάχης με τις φλόγες επιτέλους έρχονται καλά νέα από την πύρινη λαίλαπα στο Σελάκανο της Ιεράπετρας.

Σύμφωνα με πληροφορίες του cretapost, αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κανένα ενεργό μέτωπο ωστόσο σημειώνονται πολλές αναζοπυρώσεις.

FOTIA SELAKANOS

Αυτή την ώρα, στη μάχη με τις φλόγες βρίσκονται 25 οχήματα της πυροσβεστικής με 60 άνδρες, δύο πεζοπόρα τμήματα της πυροσβεστικής, 4 οχήματα του ΟΤΑ ενώ επιχειρούν από αέρα δύο ελικόπτερα.

Έρευνες και για εμπρησμό

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται αυτή την ώρα οι έρευνες του Προανακριτικού της Πυροσβεστικής ώστε να βρεθεί ο υπαίτιος για την καταστροφική αυτή φωτιά.

Οι έρευνες στρέφονται και σε κάποιες μαρτυρίες που κάνουν λόγο για εμπρησμό ενώ όπως ήδη έχει δηλώσει ο διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ιεράπετρας, κ. Καράμπελας «σύμφωνα με τα στοιχεία που υπάρχουν, τα όσα συμβαίνουν τις τελευταίες πυρκαγιές στην περιοχή δεν είναι τυχαία».

Χιλιάδες στρέμματα έχουν γίνει… στάχτη

Τεράστιες είναι οι καταστροφές της φωτιάς που καίει τις τελευταίες δύο ημέρες στο Σελάκανο Ιεράπετρας.

Το δάσος, που έχει ενταχθεί στο Natura, έχει υποστεί ζημιά καθώς μέχρι στιγμής έχουν γίνει στάχτη πάνω από 5.000 στρέμματα γης.

Παράλληλα έχουν καταστραφεί αγροτικές καλλιέργειες, έχουν καεί ζώα και μελίσσια ενώ το δίκτυο ύδρευσης και άρδευσης της περιοχής έχει υποστεί μεγάλες ζημιές.

Μάλιστα, σήμερα αναμένεται να συνεδριάζει το δημοτικό συμβούλιο της Ιεράπετρας με κύριο θέμα την καταστροφική φωτιά και την αποτίμηση των ζημιών.

FOTIA SELAKANOS1Κινδύνευσαν πυροσβέστες

Σύμφωνα με καταγγελίες πυροσβεστών κατά τη διάρκεια της νύχτας μία μονάδα της υπηρεσίες – μαζί με τον περιφερειακό διοικητή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Κρήτης – κινδύνευσαν καθώς εγκλωβίστηκαν σε πύρινο μέτωπο.

Ευτυχώς ο αέρας άλλαξε φορά και η άμεση επέμβαση των συναδέλφων τους, τους έσωσε την ζωή.

Το χρονικό

Η φωτιά ξέσπασε λίγα λεπτά μετά τις 10.30 το βράδυ της Δευτέρας με ισχυρή δύναμη της πυροσβεστικής να σπεύδει στο σημείο.

Αρχικά στο σημείο έσπευσαν 10 οχήματα τη πυροσβεστικής με 18 άνδρες, ένα πεζοπόρο τμήμα της ΕΜΑΚ αλλά και υδροφόρες του δήμου Ιεράπετρας ενώ χθες σηκώθηκαν τέσσερα ελικόπτερα ενώ στη μάχη με τις φλόγες επιχειρούσε και οι Ένοπλες Δυνάμεις.

FOTIA SELAKANOS

Οι δυνατοί άνεμοι που έπνεαν στην περιοχή έκαναν την φωτιά να πάρει γρήγορα διαστάσεις και να γίνει ανεξέλεγκτη.

Μάλιστα κατά τη διάρκεια της προχθεσινής νύχτας χρειάστηκε η μερική εκκένωση των Μαλών με τους Σαμαρείτες, τους εθελοντές και τους πυροσβέστες να απομακρύνουν άτομα κατάκοιτα αλλά και ηλικιωμένους από τα σπίτια τους και να τα μεταφέρουν με ασφάλεια στο κτίριο της Τοπικής Κοινότητας.

FOTIA SELAKANOS2

Ευτυχώς οι πυροσβέστες κατάφεραν και έσωσαν το χωριό χωρίς να καεί ούτε ένα σπίτι.

FOTIA SELAKANOS1

Οι φωτογραφίες είναι από cretapost και hxonews.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση