HomeΚΡΗΤΗ5000 επισκέπτες στο πρώτο ταξίδι Λόγου και Τέχνης του Μουσείου Καζαντζάκη

5000 επισκέπτες στο πρώτο ταξίδι Λόγου και Τέχνης του Μουσείου Καζαντζάκη

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Με τον πλέον εντυπωσιακό τρόπο έπεσε η αυλαία, την περασμένη Κυριακή, του 1ου Φεστιβάλ Τέχνης και Λόγου «Ταξιδεύοντας… Ισπανία» που διοργάνωσε το Μουσείο Καζαντζάκη από τις 12 έως τις 17 Ιουλίου σε Ηράκλειο και Μυρτιά, αφιερωμένο σε μια από τις πιο αγαπημένες χώρες του πολυταξιδεμένου συγγραφέα.

DSC_8075nL

Ανδαλουσιανό φλαμένγκο και δεξιοτέχνες χορευτές, με τη συνοδεία κιθάρας και τραγουδιού, καθήλωσαν με τη δύναμη και το ερμηνευτικό τους πάθος το κοινό της κατάμεστης πλατείας του Μουσείου Καζαντζάκη, που όρθιο τους χειροκρότησε, κλείνοντας με τον καλύτερο τρόπο τις εκδηλώσεις του εξαήμερου Φεστιβάλ, που έθεσε υπό την αιγίδα του η Ισπανική Πρεσβεία.

SAM_4259

Σχεδόν πέντε χιλιάδες επισκέπτες παρακολούθησαν με ελεύθερη είσοδο, είκοσι πρωτότυπες εκδηλώσεις, που σχεδιάστηκαν ειδικά για το Φεστιβάλ, με οδηγό πάντα τον ιδιαίτερο καζαντζακικό λόγο. Διάβασαν δημόσια το βιβλίο του, περπάτησαν  στις γειτονιές του χωριού που είχαν μετατραπεί σε υπαίθριες εκθέσεις, με θέματα που ανέδειξε ο μεγάλος συγγραφέας στο βιβλίο του (Φιλόσοφοι/Ελ Γκρέκο/Εμφύλιος/Τοπίο/Ισπανική ψυχή), παρακολούθησαν καθημερινά χοροθεατρικά δρώμενα αλλά και τις βραδινές κεντρικές εκδηλώσεις στην πλατεία του Μουσείου, ενώ οι λιλιπούτειοι επισκέπτες έπαιξαν και δημιούργησαν σε ειδικές ενότητες για παιδιά.  Οι επισκέπτες μπόρεσαν παράλληλα να δουν και τη θεματική έκθεση του Μουσείου με πρωτότυπο υλικό που ενέπνευσε τον Καζαντζάκη στη συγγραφή του βιβλίου του «Ταξιδεύοντας Ισπανία».

DSC_7206nL

Μια ξεχωριστή «συνάντηση» Κρήτης και Ισπανίας που μετέφερε μικρούς και μεγάλους στον χώρο, την ιστορία και τους ανθρώπους της Ιβηρικής Χερσονήσου, ξεδιπλώνοντάς τους την ψυχή της χώρας αυτής μέσα από την τέχνη, τον λόγο, τη μουσική, τον χορό, το παιχνίδι αλλά και τη γαστρονομία.

DSC_7368nL

Μία πρωτότυπη γιορτή πολιτισμού, που στόχος του Μουσείου Καζαντζάκη είναι να καθιερωθεί ως ετήσιος θεσμός, αναδεικνύοντας τα ταξιδιωτικά βιβλία του κορυφαίου δημιουργού αλλά παράλληλα να αποτελέσει, στην ενδοχώρα του νομού, έναν  πυρήνα συνάντησης πολιτισμών μέσω του οικουμενικού λόγου του Καζαντζάκη.

DSC_7561nL

Ιδιαίτερο χρώμα έδωσαν στο Φεστιβάλ οι μικροί εθελοντές του χωριού, που με πραγματικό ζήλο ανταποκρίθηκαν στα καθήκοντά τους, στη διευκόλυνση της προσέλευσης των επισκεπτών όσο και της πραγματοποίησης των παράλληλων εκδηλώσεων, όπως και όλοι όσοι οικονομικά και εθελοντικά συνέδραμαν την τόσο άψογη διεκπεραίωσή του.

DSC_7698nL

Το Φεστιβάλ πραγματοποιήθηκε με τη συνδιοργάνωση της Περιφέρειας Κρήτης και του Δήμου Αρχανών-Αστερουσίων, σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Θερβάντες καθώς και με χορηγία του Ηρακλειώτικης καταγωγής επιχειρηματία Ευάγγελου Μαρινάκη αλλά και πλήθους φίλων και υποστηρικτών του Μουσείου.

DSC_7832nL DSC_7897nL

Διαφήμιση
Διαφήμιση