HomeΚΟΣΜΟΣΕνός λεπτού σιγή για τα θύματα στη Νίκαια

Ενός λεπτού σιγή για τα θύματα στη Νίκαια

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Η Γαλλία τήρησε σήμερα το μεσημέρι ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των 84 θυμάτων της επίθεσης στη Νίκαια, μια σύντομη ανάπαυλα σε ένα πολιτικό κλίμα που έχει δηλητηριαστεί από μια έντονη πολεμική σχετικά με την αποτελεσματικότητα της μάχης κατά της τρομοκρατίας.

Στην Προμενάντ ντεζ Ανγκλέ, θέατρο της σφαγής της 14ης Ιουλίου, χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν το μεσημέρι (τοπική ώρα, 13:00 ώρα Ελλάδας) για να αποτίσουν φόρο τιμής στα θύματα, ανάμεσα στα οποία βρίσκονται παιδιά και έφηβοι, όμως τη σιωπή και τη συγκίνηση διαδέχθηκαν κραυγές οργής που ακούγονται για πρώτη φορά αφότου η Γαλλία τέθηκε στο στόχαστρο επιθέσεων.

Ο πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς, που έφθασε στη Νίκαια για να συμμετάσχει στην εκδήλωση, αποδοκιμάστηκε κατά την άφιξη και την αναχώρησή του με ορισμένους από τους συγκεντρωμένους να ζητούν την παραίτησή του. Αυτό δείχνει την ένταση που επικρατεί στη Γαλλία, η οποία επλήγη για τρίτη φορά από τον Ιανουάριο του 2015 από μαζικές δολοφονίες που προκάλεσαν τον θάνατο περισσότερων από 250 ανθρώπων και όπου το αίσθημα εθνικής ενότητας, που είχε εμφανιστεί την επομένη των πρώτων επιθέσεων, δεν υφίσταται πλέον.

Ογδόντα τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 300 τραυματίστηκαν το βράδυ της Πέμπτης, 14 Ιουλίου κατά το τέλος των εορτασμών για την εθνική γιορτή της Γαλλίας, όταν ο Τυνίσιος Μοχάμεντ Λαουαϊέζ-Μπουλέλ οδήγησε το φορτηγό του πάνω στο πλήθος. Τα κίνητρα και το προφίλ του δράστη εξακολουθούν να περιβάλλονται από μυστήριο, αν και η τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση.

Όμως ενώ η έρευνα συνεχίζεται –ο εισαγγελέας το Παρισιού, που ηγείται των δικαστικών αρμόδιων για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, αναμένεται να δώσει το απόγευμα συνέντευξη Τύπου–, το πολιτικό κλίμα επιδεινώνεται, με τη δεξιά αντιπολίτευση και την ακροδεξιά να κατηγορούν τις αρχές ότι δεν έκαναν αρκετά προκειμένου να αποτρέψουν νέες επιθέσεις.

«Αυτά που έπρεπε να είχαν γίνει πριν από 18 μήνες δεν έγιναν», δήλωσε χθες βράδυ ο πρώην πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί, κάνοντας λόγο για «μια υποχρέωση να ληφθούν μέτρα προκειμένου να εξασφαλιστεί η ασφάλεια των Γάλλων».

Το ακροδεξιό κόμμα Εθνικό Μέτωπο (FN) τροφοδότησε από την πλευρά του την αντιμεταναστευτική ρητορική, με τον γενικό γραμματέα του FN να λέει σήμερα πως «όλοι οι τρομοκράτες» που έχουν χτυπήσει στη Γαλλία εδώ και ενάμιση χρόνο προέρχονταν από τις τάξεις της «μετανάστευσης».

Απαντώντας έμμεσα στις επιθέσεις, ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος επέλεξε από την πλευρά του να τηρήσει τη σιγή ενός λεπτού στο υπουργείο Εσωτερικών στο Παρίσι πλαισιωμένος από τις δυνάμεις ασφαλείας, έκανε λόγο σήμερα το πρωί για μια «υποχρέωση για αξιοπρέπεια και αλήθεια στον δημόσιο λόγο» στη διάρκεια συνεδρίασης του συμβουλίου άμυνας και ασφάλειας στο Ελιζέ.

Ο υπουργός Εσωτερικών Μπερνάρ Καζνέβ αρνήθηκε ότι υπάρχει «πολεμική» ωστόσο οι αρχές βρίσκονται σε θέση άμυνας εδώ και ημέρες επιμένοντας ότι δεν έχουν επιδείξει χαλαρότητα στη μάχη κατά της τρομοκρατίας.

Σύμφωνα με τις αρχές, «100.000 αστυνομικοί, χωροφύλακες και στρατιωτικοί έχουν κινητοποιηθεί για να διασφαλίσουν την ασφάλεια» στη Γαλλία.

«Θα συνεχίσουμε την αδυσώπητη μάχη κατά του Νταές (αραβικό ακρωνύμιο του Ισλαμικού Κράτους) στο εσωτερικό και στο εξωτερικό», επανέλαβε ο υπουργός Άμυνας Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν εξερχόμενος από τη συνεδρίαση του συμβουλίου άμυνας, λέγοντας πως η Γαλλία, μέλος του διεθνούς συνασπισμού κατά του ΙΚ, συνεχίζει τις αεροπορικές επιδρομές της στο Ιράκ και στη Συρία.

Ο Βαλς και ο Καζνέβ δήλωσαν επίσης, σε κοινή ανακοίνωσή τους, πως η «αποφασιστική» δράση της κυβέρνησης «παράγει αποτελέσματα», λέγοντας πως «16 επιθέσεις αποτράπηκαν στο έδαφός μας από το 2013».

Τέσσερις ημέρες μετά την επίθεση, η έρευνα δεν έχει μπορέσει ακόμη να αποδείξει κατά πόσον ο δράστης Μοχάμεντ Λαουαϊέζ-Μπουλέλ είχε σχέση με «τρομοκρατικά δίκτυα», σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών.

«Ο τρόπος δράσης ενσωματώνει πλήρως τα μηνύματα του Νταές», δήλωσε ωστόσο ο Καζνέβ στον ραδιοφωνικό σταθμό RTL. «Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε το ενδεχόμενο ένα διαταραγμένο και πολύ βίαιο άτομο –και φαίνεται πως η ψυχολογία του έχει αυτά τα χαρακτηριστικά– κάποια στιγμή, με μια γρήγορη ριζοσπαστικοποίηση, να ενεπλάκη σε αυτό το απαίσιο έγκλημα», πρόσθεσε.

Σήμερα, έξι πρόσωπα εξακολουθούν να βρίσκονται υπό κράτηση. Ανάμεσά τους ένας 38χρονος Αλβανός, ο οποίος συνελήφθη χθες, και φέρεται να προμήθευσε στον δράστη το πιστόλι διαμετρήματος 7,65 με το οποίο πυροβόλησε εναντίον των αστυνομικών προτού τον σκοτώσουν. Τρία από τα έξι πρόσωπα που ανακρίνονται μεταφέρθηκαν στην έδρα των υπηρεσιών πληροφοριών κοντά στο Παρίσι.

Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, τουλάχιστον ένα πρόσωπο έκανε λόγο κατά την κράτησή του για μια «πρόσφατη» μεταστροφή στο «ριζοσπαστικό ισλάμ» του Λαουαϊέζ-Μπουλέλ, ενός βίαιου άνδρα ο οποίος, μέχρι πρότινος, δεν έδειχνε κανένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη θρησκεία.

Στο μεταξύ, η εμπιστοσύνη στην ικανότητα της κυβέρνησης του Φρανσουά Ολάντ να πολεμήσει την τρομοκρατία έχει καταβυθιστεί μετά την επίθεση στη Νίκαια, σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιεύεται σήμερα

Η δημοσκόπηση, η οποία δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Le Figaro, δείχνει ότι το 33% των ερωτηθέντων εμπιστεύονται την ικανότητα των κυβερνώντων να ανταποκριθούν στην πρόκληση, μια μεγάλη μείωση σε σχέση με ποσοστό τουλάχιστον 50% πέρυσι μετά τις δύο τρομοκρατικές επιθέσεις.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαφήμιση
Διαφήμιση