HomeΚΡΗΤΗΣτα 75 εκ. ευρώ υπολογίζονται οι ζημιές για τους ελαιοπαραγωγούς στην Κρήτη

Στα 75 εκ. ευρώ υπολογίζονται οι ζημιές για τους ελαιοπαραγωγούς στην Κρήτη

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Αποζημιώσεις ζητά ο ΣΕΔΗΚ από το αρμόδιο Υπουργείο για τα προβλήματα στην άνθηση και καρποφορία.

Σύμφωνα με το Υπόμνημα που καταθέτηκε από τον ΣΕΔΗΚ προς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων γίνεται προσπάθεια να παρουσιαστούν όσο γίνεται σαφέστερα, τόσο η έκταση και ένταση των ζημιών κατά Δήμους, όσο και τα ζημιογόνα αίτια που τις προκάλεσαν ωστε να καταστεί δυνατή η συσχέτιση τους με τον ισχύοντα Κανονισμό του ΕΛΓΑ και τις άλλες πηγές Κρατικών ενισχύσεων και η τεκμηρίωση αποζημιώσεων που πράγματι δικαιούνται οι ελαιοπαραγωγοί.

Αυτό κρίθηκε αναγκαίο γιατί από πρόσφατες δηλώσεις διαφόρων πολιτικών και τοπικών παραγόντων προκύπτει ότι υπάρχει κάποια ασάφεια και σύγχυση σε ότι αφορά την φύση των ζημιών. Χρησιμοποιούνται ορολογίες οπως ακαρπία, σχινοκαρπία, μικροκαρπία κλπ που δεν αποτελούν αίτια αλλά συνέπειες, που μπορούν να προκύψουν απο καιρικά αλλά και απο μή καιρικά αίτια. Αποτέλεσμα να παραπέμπονται για άλλη μια φορά στις καλένδες των ΠΣΕΑ που αποτελούν μια διαδικασία ευτελών και πολύ χρονοβόρων αποζημιώσεων, οι οποίες όταν δίδονται, συνήθως δίδονται απο την επόμενη Κυβέρνηση!

Με το υπόμνημα του ΣΕΔΗΚ διευκρινίζεται πλήρως ότι οι ζημιές προκλήθηκαν απο ασυνήθιστα υψηλές θερμοκρασίες της Άνοιξης- που αναφέρονται ως καύσωνες στον Κανονισμό- και έπληξαν άλλα ελαιόδεντρα κατά την περίοδο της άνθησης και άλλα κατά την περίοδο μετά την καρπόδεση.

Και οι μεν ζημιές στην Άνθηση που συμφωνα με τις εκτιμήσεις των Δημων έπληξαν σε επίπεδο Κρήτης 8 εκατ. περιπου ελαιόδεντρα κατά 45% . δυστυχώς συμφωνα με τον ισχύοντα Κανονισμό, κακώς, δεν αποζημιώνονται.

Όμως οι ζημιές μετά την καρποδεση που έπληξαν την παραγωγή 10,5 εκατ. δέντρων σε ποσοστό πάνω απο 50% είναι σαφώς αποζημιώσιμες.

Επομένως τα αιτήματα που πρεπει να εξετάσει η Πολιτική ηγεσία και η Διοίκηση του ΕΛΓΑ άμεσα είναι:

-Αποζημίωση των απωλειών μετά την καρπόδεση απο ΕΛΓΑ όπως προβλέπεται απο τον κανονισμό του.

-Αποζημίωση των ζημιών στην άνθηση απο ΠΣΕΑ για φέτος και από ΕΛΓΑ στο μέλλον μετά απο τροποποίηση του Κανονισμού του.

-Επίσπευση της καταβολής των πενιχρών έστω αποζημιώσεων απο ΠΣΕΑ των απωλειών του 2013

Sedik.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση