HomeΚΡΗΤΗΤο παζάρι των ξένων για εξοχική κατοικία στην Ελλάδα – Τί θέλουν στην Κρήτη

Το παζάρι των ξένων για εξοχική κατοικία στην Ελλάδα – Τί θέλουν στην Κρήτη

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Πλήθος αγοραστικών ευκαιριών προσφέρει η αγορά εξοχικής κατοικίας, καθώς η πτώση που καταγράφουν οι τιμές τα τελευταία χρόνια σε συνδυασμό με την ανάκαμψη του τουρισμού έχουν αναζωπυρώσει τη ζήτηση από το εξωτερικό.

Περισσότερα από 50.000 ακίνητα σε τουριστικούς προορισμούς περιμένουν τον επόμενο ιδιοκτήτη τους, με την πλειοψηφία αυτών να βρίσκεται στην Κρήτη, στις Κυκλάδες και στη Χαλκιδική.

Η ραγδαία πτώση των τιμών την τελευταία εξαετία κυμαίνεται μεταξύ 40% και 50%, ενώ αρκετοί τοπικοί ιδιοκτήτες και κατασκευαστές μειώνουν περαιτέρω τις οικονομικές απαιτήσεις τους προκειμένου να εξασφαλίσουν αγοραστές και να μεταβιβαστούν τα ακίνητά τους.

Σύμφωνα με στελέχη της αγοράς, οι προνομιακές εξοχικές κατοικίες στα νησιά εξακολουθούν να συνιστούν «μαγνήτη» για τους υποψήφιους αγοραστές, και ειδικά όσες συνδυάζουν εκτός από την τιμή και αεροπορική προσβασιμότητα, χαμηλό κόστος μεταβίβασης και σε αρκετές περιπτώσεις εξασφαλίζουν και άδεια παραμονής. Δυτικοευρωπαίοι, κυρίως Αγγλοι και Γάλλοι ενδιαφέρονται να αποκτήσουν ένα σπίτι στην Ελλάδα, ενώ Βαλκάνιοι αγοραστές που αναζητούν ένα μικρό και φθηνό εξοχικό σπίτι σε κάποιο θέρετρο της Βόρειας Ελλάδας ως βάση για τις καλοκαιρινές τους διακοπές, εκμεταλλευόμενοι τη ραγδαία πτώση των τιμών λόγω κρίσης, είναι αυτοί που κυρίως κινούν την κτηματαγορά της Χαλκιδικής, της Πιερίας, της Καβάλας και της Θάσου.

Κυκλάδες

Πρώτη επιλογή Μύκονος και Σαντορίνη

Στη Μύκονο και τη Σαντορίνη η ζήτηση εξοχικής κατοικίας παραμένει ιδιαίτερα υψηλή και αποδίδεται σχεδόν αποκλειστικά στους ενδιαφερόμενους από το εξωτερικό, οι οποίοι όχι μόνο επωφελούνται από την πτώση των τιμών πώλησης κατά 40-50% μέσο όρο την τελευταία εξαετία, αλλά συχνά ευνοούνται και από τη συναλλαγματική ισοτιμία (Αμερικανοί, Βρετανοί, Κινέζοι). Το διεθνές ενδιαφέρον εντοπίζεται συχνά σε πολυτελείς κατασκευές και προνομιακά ακίνητα που προσφέρονται στα δύο δημοφιλέστερα νησιά των Κυκλάδων.

Στη Μύκονο υπάρχει μεγάλη προσφορά ακινήτων ακόμα και στις ακριβές περιοχές (Τούρλος, Αγ. Στέφανος, Αγ. Ιωάννης), ενώ η αξία των κατοικιών κυμαίνεται στα επίπεδα των 4.759 ευρώ/τ.μ. Ακολουθεί η Σαντορίνη με 3.130 ευρώ/τ.μ. και στη συνέχεια η Πάρος με 2.342 ευρώ/τ.μ.

Ωστόσο, στα νησιά αυτά υπάρχουν περιοχές/θέσεις ιδιαίτερων πλεονεκτημάτων και ακίνητα μοναδικής αρχιτεκτονικής και προδιαγραφών, για τα οποία οι ζητούμενες τιμές είναι πολύ υψηλότερες του μέσου όρου της αγοράς. Για παράδειγμα, στην παραλία της Ψαρούς στη Μύκονο και στην καλντέρα στο Ημεροβίγλι οι ζητούμενες τιμές πώλησης μονοκατοικιών με παροχές (πισίνα κ.λπ.) φτάνουν ακόμη και τις 10.000 ευρώ/τ.μ.

Μικρότερα νησιά, όπως η Φολέγανδρος, η Ιος και οι Μικρές Κυκλάδες (Κουφονήσια, Δονούσα, Σχοινούσα και Ηρακλειά), είναι οι περιοχές που παρουσιάζουν «κινητικότητα».

Το ενδιαφέρον, σύμφωνα με σχετική έρευνα της Alpha Αστικά Ακίνητα, προέρχεται σχεδόν αποκλειστικά από αλλοδαπούς και εστιάζεται σε καλής ποιότητας ακίνητα με τιμές ευκαιρίας, κυρίως σε καλές περιοχές (με θέα, κοντά σε παραλία, αλλά όχι επί αυτής).

Σε γενικές γραμμές, ωστόσο, η αγορά των εξοχικών στις Κυκλάδες εξακολουθεί να «υποφέρει» από έλλειψη νέων κατασκευών, μεγάλη πτώση στις αξίες κατοικιών, που κυμαίνεται μεταξύ 40% και 50% σε σχέση με τις εποχές προ κρίσης, και μηδενικό ενδιαφέρον για αγορά οικοπέδων, οι τιμές των οποίων εμφανίζουν μείωση άνω του 50%. Η αγορά ακινήτων στην Πάρο κινείται λίγο καλύτερα σε σχέση με τα προηγούμενα έτη, με τις μέσες τιμές πώλησης να φτάνουν τα 2.342 ευρώ/τ.μ., ενώ το απόθεμα των απούλητων σπιτιών είναι περίπου 3.000 ακίνητα. Στα αξιοσημείωτα, το ενδιαφέρον Γάλλων για βίλες με πλεονεκτικά χαρακτηριστικά, αλλά και η υψηλή ζήτηση για σπίτια στην Αντίπαρο.

Μικρότερο είναι το ενδιαφέρον για βίλες στη Νάξο και την Τήνο, με τις τιμές να κινούνται στα επίπεδα των 2.335 ευρώ/τ.μ. και 1.924 ευρώ/τ.μ. αντίστοιχα. Ζήτηση που εντοπίζεται σε σπίτια υψηλών προδιαγραφών παρατηρείται στην Πάτμο, όπου οι τιμές «αγγίζουν» επίπεδα Μυκόνου και ανέρχονται στα 4.064 ευρώ/τ.μ.

Κρήτη

Αγορές για ιδιοκατοίκηση αλλά και για επένδυση

Στην Κρήτη, έναν από τους δημοφιλέστερους τουριστικούς προορισμούς της Μεσογείου, διαπιστώνεται σημαντική προσφορά εξοχικών κατοικιών. Σε σχετική έρευνα της εταιρείας παροχής υπηρεσιών ακινήτων Algean Property, αναφέρεται ότι ο αριθμός των απούλητων εξοχικών κατοικιών υπολογίζεται σε περίπου 5.000. Οι τιμές τους έχουν καταγράψει σημαντική μείωση, της τάξης του 30% έως 40%, τα τελευταία έξι χρόνια, ενώ υπάρχoυν περιθώρια για διαπραγμάτευση των ζητούμενων τιμών, κυρίως σε ακίνητα μικρού και μεσαίου εμβαδού. Μικρότερη είναι η μείωση των τιμών στις πολυτελέστερες κατασκευές, ενώ «τσουχτερές» παρά την κρίση παραμένουν οι τιμές των εξοχικών κατοικιών στην Ελούντα, στη Σητεία και στον Αγιο Νικόλαο.

Οι τιμές των νεόδμητων αυτοτελών κατοικιών στην Ελούντα κυμαίνονται από τα 2.400 ευρώ ανά τ.μ. έως τα 3.750 ευρώ ανά τ.μ., ενώ οι αξίες για τις παραθαλάσσιες βίλες ξεκινούν από 4.700 ευρώ το τ.μ. και φτάνουν έως τα 5.500 ευρώ ανά τ.μ. Αντίστοιχα οι τιμές στον Αγιο Νικόλαο κυμαίνονται από 1.500 έως 2.400 ευρώ το τ.μ. για τα νεόδμητα.

Οι πολυτελείς βίλες του νησιού και ειδικά των top προορισμών συνιστούν μια εξαιρετική επιλογή επένδυσης στην αγορά ακινήτων, καθώς μπορούν να εξασφαλίσουν υψηλές αποδόσεις στους κατόχους τους. Ειδικότερα, εκτιμάται ότι ένα τέτοιο ακίνητο μπορεί να αποφέρει από 2.500 έως 5.500 ευρώ εβδομαδιαία έσοδα ενοικίασης κατά τους θερινούς μήνες υψηλής ζήτησης.

ΒΟΡΕΙΕΣ ΣΠΟΡΑΔΕΣ

Αμερικανοί μπαίνουν στα «χωράφια» των Αγγλων

Βορειοευρωπαίοι, και κυρίως Αγγλοι τουρίστες, επενδύουν εδώ και σχεδόν 30 χρόνια σε ακίνητα στα νησιά των Βορείων Σποράδων. Στη Σκιάθο και στη Σκόπελο το ενδιαφέρον παραμένει ζωηρό, γεγονός που κρατάει και τις τιμές σε υψηλά επίπεδα σε σχέση με άλλες παραθεριστικές περιοχές της χώρας, ενώ σε πολλές περιπτώσεις εξοχικές κατοικίες μεταβιβάζονται από Αγγλους σε Αγγλους. «Κάποιος που έχει αγοράσει ένα σπίτι πριν από πολλά χρόνια και δεν μπορεί ή δεν θέλει να το κρατήσει, γιατί έχει βγει στη σύνταξη ή γιατί δεν μπορεί πλέον να αντεπεξέλθει στα έξοδα, το πουλάει σε κάποιον νεότερο συμπατριώτη του», σημειώνει ο Κωνσταντίνος Ζεμπέκης, ιδιοκτήτης του μεσιτικού γραφείου «Averto» στη Σκιάθο. Το ενδιαφέρον σε Σκιάθο και Σκόπελο επικεντρώνεται σε έτοιμες διώροφες κατοικίες, 100 – 120 τ.μ., που πωλούνται από 150.000 ως 250.000 ευρώ, τιμές που είναι μειωμένες κατά περίπου 20% σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Εκτός από τη Βρετανία, αγοραστικό ενδιαφέρον εκδηλώνεται από Γερμανία, Ιταλία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες, αλλά και από ΗΠΑ και Καναδά. Η προσφορά σε μεγαλύτερα, παραθαλάσσια σπίτια, που πωλούνται από 500.000 ευρώ ως και 1 εκατομμύριο, είναι μικρή και συνήθως εκδηλώνεται ενδιαφέρον από το εξωτερικό.

Στην Αλόννησο, η μικρή προσφορά έτοιμων σπιτιών προς πώληση καλύπτεται επίσης από Αγγλους και Ιταλούς αγοραστές, που αποκτούν διώροφα εξοχικά κοντά στη θάλασσα σε τιμές 150.000 – 200.000 ευρώ, ενώ υπάρχει ενδιαφέρον για αγορά οικοπέδων και κτίσιμο νέων κατοικιών, η οποία ωστόσο συναντά εμπόδια. «Οι αγοραπωλησίες έχουν πέσει, όχι λόγω κρίσης, αλλά γιατί έχουν πωληθεί ήδη τα περισσότερα αξιόλογα ακίνητα, και από όσα έχουν μείνει πολλά έχουν εκκρεμότητες με το κτηματολόγιο ή το δασαρχείο», εξηγεί ο αντιδήμαρχος Αλοννήσου, Κώστας Καλογιάννης.

ΚΑΒΑΛΑ – ΘΑΣΟΣ

Τουρκική υπόθεση τα ακριβά ακίνητα

Αναιμικό είναι το ενδιαφέρον υποψήφιων αγοραστών στα παράλια της Καβάλας και στη Θάσο, όπου παραθερίζουν εκτός από τους Ελληνες, Βούλγαροι και Ρουμάνοι, λόγω εγγύτητας με τις χώρες τους. Στο Παληό Καβάλας, στη Νέα Ηρακλείτσα και άλλες παράκτιες περιοχές του νομού πωλούνται διαμερίσματα των 60 τ.μ. σε τιμές μεταξύ 40.000 και 50.000 ευρώ, ενώ οικόπεδα-φιλέτα στις ίδιες περιοχές μένουν «παγωμένα», αφού οι υποψήφιοι αγοραστές αδυνατούν να προσεγγίσουν τις τιμές πώλησης. «Για μεγάλα οικόπεδα πρώτα στο κύμα, των 500.000 ευρώ, κάνουν προσφορά 100.000 ευρώ και δεν μπορούν να πουληθούν», μας λέει η κτηματομεσίτρια Κυβέλη Κουμπάρου από την Καβάλα, η οποία βλέπει και κάποιο ενδιαφέρον από Τούρκους για ακριβά ακίνητα, κυρίως στο κέντρο της πόλης. «Ενδιαφέρονται για ακίνητα άνω των 250.000 ευρώ, προκειμένου να εξασφαλίσουν βίζα από το ελληνικό κράτος» λέει. Απέναντι, στη Θάσο, σύμφωνα με τη μεσίτρια, Ασημένια Μάμμου, «υπάρχει προσφορά σε μεζονέτες, μονοκατοικίες, διαμερίσματα και οικόπεδα, αλλά μικρή σχετικά ζήτηση, κυρίως από Ρουμάνους αγοραστές και μετά από Βούλγαρους». Οι περιοχές όπου γίνονται οι αγοραπωλησίες είναι η Σκάλα Παναγιάς, η Ποταμιά και ο Λιμένας.

ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ

«Μαγνήτης» η Κασσάνδρα, στους Ρώσους τα «φιλέτα»

Το 85% των μεταβιβάσεων εξοχικών κατοικιών στον νομό γίνεται στη δυτική παραλιακή ζώνη της χερσονήσου της Κασσάνδρας (πρώτο «πόδι»), που ξεκινά από την Ηράκλεια και την Καλλικράτεια και καταλήγει στη Φούρκα και στο Ποσείδι.

Επτά στα δέκα ακίνητα που πωλούνται είναι μικρά διαμερίσματα, που μεταβιβάζονται σήμερα σε τιμές από 20.000 έως και 50.000 ευρώ, από Ελληνες πωλητές σε αγοραστές από τα Βαλκάνια (Σερβία, Βουλγαρία, ΠΓΔΜ, Ρουμανία κ.ά.). Δύο στα δέκα είναι ακίνητα αξίας από 50.000 ως 150.000 ευρώ (αυτόνομα σπίτια και μεζονέτες σε συγκροτήματα) με Βαλκάνιους, Ελληνες και Ρώσους αγοραστές, ενώ 1 στα 10 είναι ακριβά ακίνητα (βίλες σε παραθαλάσσια οικόπεδα) με τιμή πώλησης ως 1 εκατομμύριο ευρώ, που μπαίνουν στο «μικροσκόπιο» των Ρώσων.

«Οι τιμές αυτές είναι πολλές φορές ακόμα και στο 1/3 της αξίας των ακινήτων με την προ κρίσης περίοδο», διευκρινίζει ο πρόεδρος του Σωματείου Μεσιτών Χαλκιδικής, Γρηγόρης Στιβακτάρης. Πρόσφατα μεταβιβάστηκε μια βίλα πρώτη στο κύμα, σε οικόπεδο δύο στρεμμάτων στο δεύτερο «πόδι» έναντι 325.000 ευρώ. Η τιμή που ζητούσε αρχικά ο πωλητής ήταν 550.000 ευρώ, ενώ προ του 2010 η αξία της άγγιζε το 1 εκατομμύριο. «Τους όρους πλέον τους βάζει ο αγοραστής, ο οποίος έχει μεγάλη δύναμη διαπραγμάτευσης, ειδικά όταν έχει τα χρήματα μετρητά και ο πωλητής υποκύπτει, γιατί δεν μπορεί άλλο να σηκώσει το βάρος του δανείου, του ΕΝΦΙΑ και άλλων υποχρεώσεων. Παλιά τον παρακαλούσαμε να πουλήσει και ζητούσε κι άλλα. Τώρα μας παρακαλάει αυτός να πουλήσουμε το ακίνητό του στο 50% της τιμής που ζητάει», λέει ο κ. Στιβακτάρης.

Από τη Γερμανία στην Πιερία

Ανάλογη της Χαλκιδικής είναι η εικόνα της αγοράς εξοχικής κατοικίας στην Πιερία. Τουρίστες με καταγωγή από τις γειτονικές χώρες (ΠΓΔΜ, Σερβία, Βουλγαρία, Ρουμανία, ακόμα και Αλβανία), οι οποίοι ζουν και εργάζονται ως μετανάστες στη Γερμανία ή σε άλλες χώρες της Κεντρικής Ευρώπης, αναζητούν μικρά και οικονομικά σπίτια προκειμένου να έχουν μόνιμη στέγη σε μια περιοχή που επισκέπτονται επί χρόνια για τις καλοκαιρινές τους διακοπές. «Αναζητούν μικρά διαμερίσματα 25 – 30 ετών κοντά στη θάλασσα, κατά μήκος των ακτών από τη Μεθώνη μέχρι τους Νέους Πόρους, τα οποία πωλούνται από 25.000 ως 45.000 ευρώ», λέει στην «Οικονομία» ο μεσίτης ακινήτων Γιώργος Ζαχαριάδης. Το όποιο ενδιαφέρον από Ελληνες αγοραστές είναι αναιμικό και περιορίζεται κυρίως στην πόλη της Κατερίνης. Σε ό,τι αφορά τα ακριβότερα σπίτια, αυτά μένουν στα αζήτητα επί χρόνια, υποχρεώνοντας τους πωλητές να ρίξουν δραματικά την τιμή προκειμένου να προσελκύσουν το ενδιαφέρον αγοραστών. Βίλα 140 τ.μ. σε τρία επίπεδα, χτισμένη σε παραθαλάσσιο οικόπεδο 1,3 στρεμμάτων στη Λεπτοκαρυά, που βγήκε για πώληση πριν από έναν χρόνο στην τιμή των 170.000 ευρώ, αναζητεί αγοραστή σήμερα έναντι 80.000 ευρώ.

Ethnos.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση