HomeΚΟΣΜΟΣΠώς έπνιξε το πραξικόπημα ο Ερντογάν και έμεινε όρθιος στην εξουσία

Πώς έπνιξε το πραξικόπημα ο Ερντογάν και έμεινε όρθιος στην εξουσία

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Με στοχευμένες κινήσεις στρατηγικής ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατάφερε να πνίξει την απόπειρα πραξικοπήματος και να μείνει όρθιος, ενώ βγαίνει ισχυρότερος μέσα από την περιπέτεια, έχοντας κερδίσει εκ νέου τη διεθνή στήριξη.

Ο Τούρκος πρόεδρος βρισκόταν για διακοπές στη Μαρμαρίδα σε ξενοδοχείο.

Από το μεσημέρι άρχισε να ενημερώνεται για κινητικότητα στο στράτευμα.

Το βράδυ πήρε το παιχνίδι στα χέρια του. Μέσω της εφαρμογής face time ο πρόεδρος της Τουρκίας κάλεσε τους πολίτες να βγουν στον δρόμο. Χιλιάδες ανταποκρίθηκαν και τότε ο χρόνος για το πραξικόπημα άρχισε να μετά αντίστροφα.

Ο Ερντογάν, δήλωσε πως εκείνοι που αποπειράθηκαν να διαπράξουν το πραξικόπημα δεν έκαναν καμία απόπειρα να τον συλλάβουν.

«Θα το ξεπεράσουμε αυτό. Το έθνος πρέπει να βγει στις πλατείες και να συγκεντρωθεί για να αντιδράσει σε αυτή την απόπειρα εξέγερσης, θα πληρώσουν υψηλό τίμημα οι υπεύθυνοι», ενώ κατηγόρησε το κίνημα του Φετουλάχ Γκιουλέν.

«Καλώ τον τουρκικό να λαό να συγκεντρωθεί στις δημόσιες πλατείες και τα αεροδρόμια. Δεν υπάρχει μεγαλύτερη δύναμη από τη δύναμη του λαού» πρόσθεσε ο Ερντογάν, ανακοινώνοντας πως θα επιστρέψει στην τουρκική πρωτεύουσα.

Το βράδυ όταν εκδηλώθηκε το πραξικόπημα στρατιώτες εισέβαλαν στις εγκαταστάσεις του CNN Turk, το οποίο σταμάτησε να μεταδίδει το πρόγραμμά του.

Στη συνέχεια ακούστηκαν κραυγές, πυροβολισμοί και εκρήξεις, ενώ από την εικόνα που παρουσιάζουν τα διεθνή ΜΜΕ, τα στούντιο άδειασαν από εργαζόμενους, τις θέσεις των οποίων πήραν… στρατιώτες.

Μέσα σε διάστημα ελάχιστων λεπτών, εκατοντάδες πολίτες έσπευσαν στις εγκαταστάσεις του τουρκικού καναλιού και, όπως δήλωσε ο διευθυντής του καναλιού, απομάκρυναν τους στρατιώτες, πήραν πίσω το κτίριο και το παρέδωσαν στους δημοσιογράφους, οι οποίοι άρχισαν να μεταδίδουν αμέσως εικόνα και τις τελευταίες εξελίξεις.

Μόλις εκδηλώθηκε η απόπειρα πραξικοπήματος ο Ερντογάν εγκατάλειψε το ξενοδοχείο που έκανε διακοπές αναζητώντας αεροσκάφος. Βρήκε κατά πληροφορίες το αεροσκάφος με τη βοήθεια ενός επιχειρηματία. Μάλιστα η περιοχή που έκανε διακοπές βομβαρδίστηκε από τους στασιαστές.

Η διαδρομή του Ερντογάν όμως δεν ήταν εύκολη. Ο ίδιος βρισκόταν στον αέρα όπως και F-16 τα οποία όμως έλεγχαν οι στρατιωτικοί που οργάνωναν το πραξικόπημα.

Το αεροπλάνο με τον Ερντογάν έκανε 4-5 γύρους πάνω από την περιοχή ανάμεσα στο Γκόνεν και την Μπίγκα μέχρι να πάρει το τελικό «οκ» να πάει στο αεροδρόμιο «Ατατούρκ».

Τελικά το προεδρικό αεροσκάφος περίπου στις 03:30 προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης.

Πλέον «κυβερνά» την Τουρκία από το αεροδρόμιο Ατατούρκ της Κωνσταντινούπολης.

«Η σημαία είναι η τιμή μου, η πατρίδα μου είναι η τιμή μου και για αυτό ήρθα εδώ να πεθάνω. Είμαι έτοιμος να δώσω και τη ζωή μου». Με αυτή τη δραματική φράση και μέσα σε αποθέωση από τους οπαδούς του ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έκλεισε τις δηλώσεις του.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδιδαν ιταλικά μέσα, ο πρόεδρος Ερντογάν φυγαδεύτηκε με ιδιωτικό αεροπλάνο προς άγνωστη κατεύθυνση, ενώ οι άλλες πηγές ανέφεραν ότι πρόθεσή του ήταν να μεταβεί στην Κωνσταντινούπολη.

Πηγές διέρρεαν ότι ο Ερντογάν ζήτησε άσυλο στη Γερμανία με το Βερολίνο να απορρίπτει το αίτημα. Ακολούθησε όργιο φημών για διάφορους προορισμούς (Λονδίνο, Ρώμη, Κατάρ).

Newsbeast.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση